2012-05-19 00:36:29
Φωτογραφία για Άνοιξε ο δρόμος για μεγάλη έρευνα καταγραφής της παραοικονομίας στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, μετά από παλινωδίες μεγάλου χρονικού διαστήματος, εγκρίθηκε τελικά η αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από την πράξη... «Θαλής» του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την εκκίνηση του όλου εγχειρήματος.

Την πρώτη μεγάλης κλίμακας καταγραφή της παραοικονομίας στην Ελλάδα, με βάση έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 ατόμων πανελλαδικά, ετοιμάζεται να ξεκινήσει στους επόμενους μήνες ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ, που θεωρείται παγκοσμίως ως αυθεντία σε θέματα σκιώδους οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μετά από παλινωδίες μεγάλου χρονικού διαστήματος, εγκρίθηκε τελικά η αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από την πράξη «Θαλής» του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την εκκίνηση του όλου εγχειρήματος. Ο κ.Σνάιντερ θα αναλάβει την έρευνα ως εξωτερικός συνεργάτης, ενώ σε αυτή μετέχουν κι άλλα πανεπιστήμια.

Η έρευνα, στην οποία τον συντονισμό έχει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα είναι η πρώτη του είδους της, αφού δεν θα βασιστεί σε απλές στατιστικές αναγωγές και υπολογισμούς, βασισμένους στο οικονομικό προφίλ της χώρας, αλλά θα στηριχθεί σε προσωπικές συνεντεύξεις, με τους ίδιους τους παράγοντες της αγοράς και της εργασίας, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ., οι κατασκευές ή ο τουρισμός (σ.σ
. δύο κλάδοι, που κατά τον κ.Σνάιντερ, βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια στην κορυφή της λίστας των τομέων με τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας).

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει τέτοιο πακέτο δεδομένων για την Ελλάδα», σημείωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο κ.Σνάιντερ και πρόσθεσε ότι αν το όλο εγχείρημα μπει στη γραμμή εκκίνησης το φετινό καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, τότε μέχρι την άνοιξη του 2013 θα είναι έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα και εντός του θέρους του ίδιου έτους θα μπορεί να παραδοθεί η τελική έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σνάιντερ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως προσκεκλημένος ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου «International Conference on International Business 2012».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης CEDEFOP, σε συνεργασία με το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης (University of Messina), καθώς και των πανεπιστημίων UMR LADYSS, Paris Diderot της Γαλλίας και School of Business and Economics, Winston-Salem State University (Winston-Salem, North Carolina, USA) των ΗΠΑ.

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ