2016-12-09 15:03:07
Φωτογραφία για Πόδια: Τι μας λένε για την κατάσταση της υγείας μας;
Τα πόδια μας μπορούν να δώσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Πώς θα καταφέρουμε... όμως να αποκρυπτογραφήσουμε τα σημάδια; Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια μας και τι μπορεί να ευθύνεται για αυτά Κρύα πόδια…

Αν τα πόδια σας και τα δάχτυλα των ποδιών κρυώνουν συχνά, μπορεί να ευθύνεται η κακή κυκλοφορία του αίματος, γνωστή και ως περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια—που συνήθως είναι το αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης που βρίσκεται στο παρασκήνιο, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία. Ένας άλλος λόγος που τα πόδια σας κρυώνουν μπορεί να είναι η περιφερική νευροπάθεια. Αν τα πόδια σας, αλλά και τα χέρια σας, μοιάζουν μελανιασμένα ή αποκτούν ένα μπλε χρώμα στον κρύο καιρό, υπάρχουν πιθανότητες να ευθύνεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος Sjogren ή ο λύκος.


Πόνος στα πόδια…

Μπορεί να μην φταίνε μόνο τα στενά παπούτσια. Τα ψηλά τακούνια ή τα παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά στα πόδια μας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα που προκαλούν οι κάλοι, τα νευρώματα και η δυσπλασία των νυχιών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, που με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Πόνος στη φτέρνα…

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο συνήθης αιτία για τον πόνο στη φτέρνα. Η πελματιαία περιτονία είναι ένας ιστός που βρίσκεται στο πέλμα, και μπορεί να υποστεί φλεγμονή, προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό κατά τα πρώτα μας βήματα το πρωί, όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή αφού έχουμε καθίσει για αρκετή ώρα. Η αρθρίτιδα, επίσης, μπορεί να είναι αιτία για τον πόνο στη φτέρνα.

Σέρνουμε τα πόδια μας…

Αν αλλάξει ο τρόπος που περπατάμε, είτε σέρνουμε τα πόδια μας, είτε παρατηρήσουμε προβλήματα στην ισορροπία, υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μία συχνή αιτία είναι η περιφερική νευροπάθεια, που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα πόδια, ή αίσθηση καψίματος. Εμφανίζεται συχνότερα στους διαβητικούς, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και λόγω αλκοολισμού, λοίμωξης ή έλλειψης βιταμινών.

Πρησμένα πόδια…

Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να είναι προσωρινό, λόγω του ότι έχουμε σταθεί όρθιοι για αρκετή ώρα. Συμβαίνει πολύ συχνά κατά την εγκυμοσύνη και δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Αντιθέτως, το πρήξιμο που διαρκεί για πολλές μέρες, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως καρδιαγγειακών προβλημάτων ή κακής κυκλοφορίας του αίματος. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι λοιμώξεις, διαταραχές των νεφρών ή του θυρεοειδούς, ακόμα και κάποιος θρόμβος στο πόδι μας.

Τα πόδια μας καίνε…

Η αίσθηση καψίματος στα πόδια, όπως αναφέραμε, είναι σημάδι περιφερικής νευροπάθειας λόγω διαβήτη. Άλλες πιθανές αιτίες είναι ο αλκοολισμός, η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β ή η έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Τέλος, η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι σύμπτωμα χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, κακής κυκλοφορίας του αίματος, αλλεργικής αντίδρασης ή προβλημάτων με τον θυρεοειδή.

Πληγές που δεν επουλώνονται…

Οι πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται είναι πάντα σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι κάποια μόλυνση, επαναλαμβανόμενη πίεση (είτε από κάποια οστική δυσμορφία, είτε από παπούτσια που δεν ταιριάζουν στο πόδι) και κακή κυκλοφορία του αίματος. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να ελέγχουν τα πόδια τους καθημερινά. Σε κάποιες (πιο σπάνιες) περιπτώσεις, οι πληγές αυτές μπορεί να υποδηλώνουν κάποιου είδους καρκίνο του δέρματος.

Πόνος στο μεγάλο δάχτυλο…

Ο ξαφνικός πόνος, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού είναι κλασικό σύμπτωμα αρθρίτιδας. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κάλους, φλεγμονή της άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου, ακόμα και σε νύχι που έχει γυρίσει προς τα μέσα.

Πόνος στα υπόλοιπα δάχτυλα του ποδιού…

Ο πόνος που ξεκινά από το πέλμα και καταλήγει στα δάχτυλα μπορεί να οφείλεται σε ένα νεύρωμα. Τα νευρώματα προκύπτουν λόγω φλεγμονής και ερεθισμού στην περιοχή του νεύρου, κάνοντας τον ιστό να σκληρύνει. Τα στενά παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν (ακόμα και να προκαλέσουν) την πάθηση.

Κνησμός στο πέλμα…

Η πιο κοινή αιτία είναι το λεγόμενο “πόδι του αθλητή”, ένα είδος μυκητίασης. Άλλη αιτία για τον κνησμό μπορεί να είναι δερματίτιδα, που μπορεί να προκληθεί από την επαφή με χημικά, σαπούνια, κρέμες, ακόμα και τα υλικά που υπάρχουν σε κάλτσες και παπούτσια.

Σπασμοί στα πόδια…

Οι σπασμοί των ποδιών μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες, με τις πιο κοινές να είναι η υπερβολική κούραση των ποδιών και η αφυδάτωση. Μπορεί να υπάρχουν ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό, ή έλλειψη μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου ή βιταμίνης D. Είναι πιθανό να συμβούν κατά την εγκυμοσύνη, λόγω ορμονικών ανισορροπιών.

Κίτρινα νύχια ποδιών…

Είναι μια μυκητίαση που προκαλεί την αλλαγή του χρώματος και τη σκλήρυνση του νυχιού. Άλλες πιθανές αιτίες είναι το λεμφοίδημα, προβλήματα στους πνεύμονες ή επαναλαμβανόμενο τραύμα από στενά παπούτσια. Αν, πάλι, τα νύχια σας είναι άσπρα, μπορεί να πάσχετε από ψωρίαση ή κάποια μυκητίαση. Κάποιες φορές, όμως, τα λευκά νύχια μπορεί να υποδηλώνουν κάποια σοβαρότερη πάθηση, όπως ο διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ