2016-12-12 02:49:07
Φωτογραφία για Βουβή ταινία (1924) προέβλεπε την άνοδο του Ναζισμού
Πόσο τελικά μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους κάποια ιστορικά γεγονότα; Πόσο τελικά επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες κάποια κοινωνικά φαινόμενα, παρότι η ζωή προχωρά, εξελίσσεται και προοδεύει; Οι χαμένοι, οι αποδιομπομπαίοι, οι καταφρονεμένοι, που για κάποιο λόγο βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», υπάρχουν και δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα και η ρίζα του κακού μοιάζει να μην ξεριζώνεται ποτέ. Οι συνθήκες μοιάζει να αλλάζουν, οι τόποι, τα μέρη, οι φυλές, η γλώσσα. Τα αίτια όμως και οι συνέπειες παραμένουν οι ίδιες.

Πόσο προφητική αποδείχθηκε τελικά μια αυστριακή βουβή ταινία, «χαμένη» 90 χρόνια, για την άνοδο του Ναζισμού και τα δεινά που επέφερε, η οποία βρέθηκε πρόσφατα, αποκαταστάθηκε ψηφιακά και αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους μέσα στο 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Πρόκειται για την καλτ ταινία «Die Stadt ohne Juden» (Πόλη χωρίς Εβραίους), η οποία έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη το 1924 και βασίστηκε στο ομώνυμο δυστοπικό μυθιστόρημα του εβραίου συγγραφέα και δημοσιογράφου, Χούγκο Μπετάουερ. Θεωρείτο για χρόνια χαμένη και βρέθηκε τυχαία πρόσφατα σε μία υπαίθρια αγορά στο Παρίσι.

Για την αποκατάστασή της βοήθησε χρηματικά και ένα ανώνυμο εβραϊκό ίδρυμα στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ενώ η χρηματοδότηση διπλασιάστηκε μετά και την ήττα της άκρας δεξιάς στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ