2016-12-13 19:40:15
Φωτογραφία για Δεκάδες κλήσεις στην Αστυνομία για βία μέσα στην οικογένεια
Τριάντα πέντε αριθμούν από την αρχή του χρόνου τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο αστυνομικό δελτίο. Στη Μαγνησία καταγράφηκαν μέχρι και το Νοέμβριο δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Γυναίκες κατά κύριο λόγω, νέες, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, κατήγγειλαν εξυβρίσεις, απειλές, σωματική βία.

Σε ορισμένες από τις υποθέσεις, πλην, όμως, αξιοσημείωτες, δράστες ήταν παιδιά οικογενειών που σήκωσαν τα χέρια στους και χτύπησαν τους ίδιους τους γονείς τους.

Στις πλέον σοβαρότερες υποθέσεις, όπως αυτή πριν από μερικές μέρες στην Πορταριά, όπου ηλικιωμένος βρέθηκε από τους αστυνομικούς ημίγυμνος έξω από το σπίτι του σε βάτα, αιμόφυρτος, ο δράστης μετά τη δίκη του οδηγήθηκε στη φυλακή.

Τις περισσότερες καταγγελίες δέχτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Οι αστυνομικοί του Τμήματος επελήφθησαν σε τουλάχιστον δεκαεφτά υποθέσεις. Συνέλαβαν τους δράστες, σχημάτισαν δικογραφίες. Στο ακροατήριο των Δικαστηρίων εκτυλίχθηκαν απερίγραπτα οικογενειακά δράματα.


Μεγάλο αριθμό υποθέσεων κατέγραψε και ο Αλμυρός (έντεκα). Οι αστυνομικοί μόλις πριν από μερικές μέρες συνέλαβαν το γιο ηλικιωμένου ζευγαριού. Είχε χτυπήσει τη μητέρα του για οικονομική διαφορά και η γυναίκα χρειάστηκε πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας.

Καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έγιναν και στις Μηλιές (τέσσερις), στο Βελεστίνο (δύο) και στη Σκόπελο (δύο).

Να επισημανθεί ότι πρόκειται μόνο για τις υποθέσεις που απασχόλησαν την Αστυνομία. Σε αρκετές από τις υποθέσεις τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας απευθύνονται σε δικηγόρο. Έτσι τα περιστατικά εκτιμάται ότι ήταν πολύ περισσότερα.

Δεκάδες ήταν οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και το 2015. Συνολικά μέχρι και το Νοέμβριο καταγράφηκαν 43 καταγγελίες. Οι περισσότερες συνέβησαν στο Βόλο, σε μικρότερη έκταση στη Νέα Ιωνία και τον Αλμυρό, ακόμη πιο μικρή σε Βελεστίνο και Σκιάθο.

Αναλυτικά το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου δέχτηκε 23 καταγγελίες, το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας εννέα, το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, πέντε, το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου δύο, το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας δύο και το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου δύο.

Να επισημανθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα. Αν δηλαδή κάποιο περιστατικό περιέλθει σε γνώση της Αστυνομίας, τότε κινείται διαδικασία για άσκηση ποινικής δίωξης έστω και αν τα θύματα δεν το επιθυμούν αυτό στη συνέχεια.

 Η ενδοοικογενειακή βία απαγορεύεται. Ειδικά η ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη του θύματος είναι δυνατόν να προκαλέσει κίνδυνο στο θύμα για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, τότε επιβάλλεται φυλάκιση δύο ετών. Αν προκαλέσει πάθηση του θύματος, τότε επιβάλλεται κάθειρξη. Οι προβλεπόμενες ποινές του Νόμου για βία σε έγκυες ή παιδιά είναι ακόμη πιο αυστηρές.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ