2012-05-19 10:43:38
Φωτογραφία για Οι G8 αποφασίζουν η Ελλάδα να μείνει στο Ευρώ
Η Ελλάδα κεντρικό θέμα στη Σύνοδο της G8 - Ομπάμα και Ολάντ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην συνάντηση της ομάδας G8, στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τομ Ντόνιλον, ο οποίος αναφέρθηκε στις ατζέντες των συνόδων κορυφής της G8 (σήμερα και αύριο) και του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ο κ. Ντόνιλον τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην Ευρωζώνη. «Θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους ηγέτες των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών να συναντηθούν από την εκλογή του προέδρου Ολάντ στη Γαλλία και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επίσης, θα είναι η πρώτη συνάντηση της G8 από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Μόντι και της Ιαπωνίας από τον Νόντα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης».


Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Ντόνιλον επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξελισσόμενη συζήτηση και το διάλογο στην Ευρώπη σχετικά με την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη και απασχόληση», σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα προσβλέπει να οδηγήσει τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών προς την κατεύθυνση συνολικής προσέγγισης για διαχείριση της κρίσης, ώστε να πάρει μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη».

Στο μεταξύ, το «ελληνικό πρόβλημα» και γενικότερα η οικονομική κρίση στην Ευρώπη απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση που είχαν σήμερα στο Λευκό Οίκο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Αμερικανός ηγέτης ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή κρίση να επηρεάσει ξανά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. «Έχουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ότι όσον αφορά την ανάπτυξη, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι απόψεις του συγκλίνουν με τις γαλλικές. Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι «ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία».

Με αφορμή τη σύνοδο της ομάδας των «οκτώ», η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, είναι ένα πραγματικό σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων να επενδύσουν σε υποδομές και άλλα σχέδια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες». Σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, «το σύμφωνο αυτό θα πρέπει επίσης να συνδυαστεί με ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην άμβλυνση ή στην καθυστέρηση των συμφωνημένων περικοπών στις δαπάνες. Από την άλλη πλευρά», όπως σημειώνεται, «η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες πρέπει να συγκεντρώσουν φόρους, να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας και να προχωρήσουν με τιμιότητα και διαφάνεια στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τους».

Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφασή του να αποσύρει τα γαλλικά μάχιμα στρατεύματα από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2012 «δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η απομάκρυνση των μάχιμων μονάδων είναι μια απόφαση της Γαλλίας και αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί. Έχω επίγνωση ότι η Γαλλία είναι μέλος μιας συμμαχίας, ότι έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό σε κάποιες επιχειρήσεις, οπότε πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις της με σύνεση και με καλή συνεννόηση με τους συμμάχους της και κυρίως με τους Αμερικανούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο νέος γάλλος πρόεδρος.
ΑΜΠΕ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ