2016-12-19 12:06:21
Φωτογραφία για Από το νέο έτος ανατρέπονται τα πάντα στους γιατρούς- Μάχη να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν στο ασφαλιστικό
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Στο προσκήνιο είναι τις τελευταίες ημέρες τα προβλήματα με τις ασφαλιστικές εισφορές των νοσοκομειακών γιατρών και δη αυτών που θεωρούνται «παλαιοί ασφαλισμένοι» και έχουν σχεδόν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όπως ενημερώνει ωστόσο ο κ. Βαρνάβας υπάρχει καλή βούληση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ώστε με διευκρινιστική εγκύκλιο να δώσει επιλογές και διέξοδο σε ορισμένους Οι γιατροί μεταξύ άλλων έχουν ζητήσει να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για τους νέους γιατρούς όπως και η έκπτωση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών μετά από 40 χρόνια ασφάλισης.

Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί είναι ότι στους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν το 1993) τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές φορτώνοντας τους και τις εργοδοτικές εισφορές αν επιθυμούν να είναι ασφαλισμένοι και στο ΤΣΑΥ εκτός από το Δημόσιο. Και για το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών σημειώνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα οδηγήσει σε νέα μείωση στις τακτικές και εφημεριακές αποδοχές, τις ήδη πετσοκομμένες κατά 40% τα χρόνια της κρίσης, αφού πλέον οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος.


Διαβάστε παρακάτω την σχετική ενημέρωση που έκανε ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας μέσω του ygeianet για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί αυτήν την στιγμή:

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου συνάντηση του Προέδρου και του Γραμματέα του ΠΙΣ κκ Βλασταράκου και Βαρνάβα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλο για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλιση των γιατρών στο νέο Ταμείο (ΕΦΚΑ) και ιδιαίτερα το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τους Παλαιούς Ασφαλισμένους.

Ο υφυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τη Γεν. Γραμματέα κ. Βρακά και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση.

Συνοπτικά:

-Υπήρξε δέσμευση από πλευράς υπουργείου για έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η εγκύκλιος θα σταλεί στις υπηρεσίες μισθοδοσίας των Νοσοκομείων και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, καθώς και την ιστοσελίδα του ΠΙΣ.

-Δεν υφίσταται υποχρέωση των γιατρών να δηλώσουν άμεσα την επιλογή τους σχετικά με τη συνέχιση ή μη της ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Η σχετικά δήλωση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και τότε θα γίνουν οι αναγκαίοι συμψηφισμοί.

- Σχεδόν το σύνολο των Παλαιών Ασφαλισμένων έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα δεύτερης σύνταξης από το ΤΣΑΥ, οπότε συνταξιοδοτούμενοι θα λάβουν μία Εθνική Σύνταξη και δύο ανταποδοτικές. Συνεπώς μπορούν να διακόψουν, οπότε θα πάψουν να γίνονται κρατήσεις σύνταξης για το ΤΣΑΥ.

Εάν όμως επιλέξουν να καταβάλουν εισφορές για να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη τότε, εκτός των εισφορών εργαζόμενου, θα επιβαρυνθούν και με τις εισφορές εργοδότη.

- Εφεξής οι κρατήσεις εργαζομένου, οι οποίες ανέρχονται στο 6,67%, θα γίνονται στο σύνολο των αποδοχών, το ίδιο και οι κρατήσεις εργοδότη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει τις επαφές με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ευχές ΕΑΑΣ Αργολίδος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ευχές ΕΑΑΣ Αργολίδος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ