2016-12-19 16:11:55
Φωτογραφία για ΠΣΦ: Εκ νέου διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είχε αναλάβει κατά το έτος 2014 την πρωτοβουλία για τη δικαστική διεκδίκηση της αναδρομικής καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος –που αποτελεί και βασικό αίτημα του κλάδου.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα

IATRONET.GR

Για να προλάβουν τα δυσάρεστα... του νόμου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) ετοιμάζεται να επικαιροποιήσει τη δικαστική του διεκδίκηση, του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Θυμίζουμε ότι ο ΠΦΣ είχε αναλάβει κατά το έτος 2014 την πρωτοβουλία για τη δικαστική διεκδίκηση της αναδρομικής καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος –που αποτελεί και βασικό αίτημα του κλάδου- μέσω της πραγματοποίησης ομαδικών τότε αγωγών από τα μέλη του Πανελληνίου, που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Επειδή ο Νόμος ορίζει, ότι οποιαδήποτε περιοδικώς καταβαλλόμενη παροχή σε δημοσίους υπαλλήλους υπόκειται σε διετή παραγραφή, ο ΠΣΦ αποφάσισε να ανανεώσει την παραπάνω δικαστική πρωτοβουλία του, προκειμένου να υπάρξει εκ νέου διεκδίκηση του ως άνω επιδόματος σε βάθος διετίας.


Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα μέλη του την προηγούμενη εβδομάδα- όσοι βεβαίως το επιθυμούν- να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δικαστική διεκδίκηση και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ανά νοσοκομείο, αναγράφοντας σε λίστα τα εξής στοιχεία: όνομα / επώνυμο / πατρώνυμο / φορέα απασχόλησης κατά την τελευταία διετία.

Οι ως άνω λίστες, ανά νοσοκομείο, θα πρέπει να περιέλθουν στα χέρια του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail του Συλλόγου, προκειμένου έτσι να υπολογιστεί το ατομικό κόστος για κάθε συμμετέχοντα φυσικοθεραπευτή και να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης, κατάθεσης και επίδοσης των αγωγών. 

Στο μεταξύ, μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή στη Φλώρινα, για τη διεκδίκηση του ανθυγιεινού επιδόματος, για τους εκεί φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στο δημόσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις του ΠΣΦ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία αποδέχθηκε ότι το αίτημα του Συλλόγου είναι δίκαιο. Στο παρελθόν υπήρξε μάλιστα μία περίοδος (επί Υπουργίας Βορίδη) όπου κατατέθηκε τροπολογία για την ένταξη των φυσικοθεραπευτών στην καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, η οποία όμως κόπηκε από το γενικό λογιστήριο του Κράτους.

Όπως μάθαμε, οι Φυσικοθεραπευτές διεκδικούν επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως, όπως ακριβώς λαμβάνουν και οι νοσηλευτές (και όχι μόνο), με δεδομένο ότι

εργάζονται σε ιδιαίτερα νοσηρά περιβάλλοντα, καθώς είναι απόλυτα αναγκαία η άμεση σωματική επαφή με τον ασθενή, εκθέτοντας τους εαυτούς τους στα σωματικά υγρά των ασθενών (σταγονίδια αναπνοής, σίελος, βλέννες, ιδρώτας, ούρα, αίμα) και κινδυνεύοντας από μεταδιδόμενα νοσήματα των ασθενών, όπως ιοί ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας, ιός HIV και άλλα δερματικά, πνευμονολογικά (φυματίωση), ουρολογικά νοσήματα.

Ακόμη, σε κλινήρεις καταστάσεις και σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας των ασθενών, οι φυσικοθεραπευτές υποβάλλουν το σώμα τους σε ιδιαίτερη κόπωση για την άρση μελών των ασθενών, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε επώδυνες παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος (κοίλες σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες κ.α.).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ