2016-12-19 15:50:08
Φωτογραφία για Παύλου Μελά: Ή τώρα ή ποτέ
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες, στείρες αντιπαραθέσεις και μια αέναη προσκόλληση στο ασυμβίβαστο αίτημα του Ή όλα ή τίποτα θα... έπρεπε ήδη να μας έχει διδάξει πολλά. Παρόλα αυτά ο πόλεμος συνεχίζεται εντός του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Παύλου Μελά από μια μικρή μερίδα της αντιπολίτευσης που επιμένει στο κλασικό μότο που δεν έχει βγάλει πουθενά χρόνια τώρα. Το πλήρωμα του χρόνου όμως έχει φθάσει.

Αν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν κατατεθεί το σχέδιο του δήμου και της Περιφέρειας προς χρηματοδότηση στα νέα ΕΣΠΑ 2017-2020, το πλοίο θα σαλπάρει και η ευκαιρία να αποδοθεί το Στρατόπεδο Παύλου Μελά (στο μεγαλύτερο μέρος) προς δημόσια χρήση θα χαθεί. Κονδύλι ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλιστεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Και το ποσό μπορεί να φτάσει τα 20 εκ. στο σύνολο της χρηματοδότησης


αν το έργο ξεκινήσει επιτέλους. Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά απασχολεί τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης τα τελευταία 20 χρόνια. Καιρός να γίνει κάτι επιτέλους και να βάλουν όλες οι απόλυτες φωνές λίγο νερό στο κρασί τους. Δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα άγονο και έρημο τοπίο στην πόλη. Ήδη τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του καταρρέουν, ενώ διάφορες εστίες φωτιάς ανάβουν σε συχνή βάση αποτελειώνοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Αλλά για να καταλάβουμε για ποιο πράγμα μιλάμε και να μην ακούγονται κορώνες περί ξεπουλήματος του δημόσιου χώρου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ας αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν. Έχουμε μάθει πλέον όλοι πόσο δύσκολο είναι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τοπίο στα Στρατόπεδα της πόλης. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο Στρατόπεδο η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του είναι εφικτή. Ας έρθουν σε μια συμφωνία τώρα που η Περιφέρεια προσπαθεί να προλάβει τα ΕΣΠΑ 2014-20120 με κατάθεση μελέτης για χρηματοδότηση με 10 εκ. ευρώ ώστε να παραχωρηθούν συνολικά 283 στρέμματα στον Δήμο Παύλου Μελά. Η συνολική έκταση του Στρατοπέδου είναι 344 στρέμματα. Από αυτά τα 8 έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Εκκλησία και αυτό έχει τελειώσει. Η Εκκλησία ήδη έχει περιφράξει την ιδιοκτησία της.

Από τα υπόλοιπα το Υπουργείο Αμύνης διεκδικεί 52 στρέμματα εκ των οποίων τα 27 είναι δασύλιο που προφυλάσσεται δια νόμου από οποιαδήποτε μετατροπή του σε οικοδομήσιμο οικόπεδο και θα παραμείνει ως έχει ανοικτό στους δημότες και τα υπόλοιπα 25 θα κατασκευαστούν διώροφες στρατιωτικές κατοικίες με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους (πράσινο, πεζόδρομοι). Δηλαδή σύμφωνα με τον συντελεστή δόμησης (0.8 στο σύνολο των 52 στρεμμάτων), το καλυμμένο τμήμα θα αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 12 στρεμμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα είναι και το χειρότερο σενάριο στο οποίο προτίθεται να συμφωνήσει το δημοτικό Συμβούλιο που κληθεί σε συνεδρίαση την άλλη εβδομάδα.

Ο Δήμος προσπαθεί ακόμη και τελευταία στιγμή να πετύχει μείωση του οικοδομήσιμου τμήματος που διεκδικεί ο στρατός, αλλά ο τελικός σκοπός είναι να μη χαθεί η καταληκτική προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου για τη μελέτη και χαθούν τα ΕΣΠΑ που σημειωτεόν είναι τα τελευταία που κατευθύνονται προς την Ελλάδα. Αν δεν συμβεί αυτό και η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης Υπουργείου Αμύνης και Δήμου Παύλου Μελά. Στην διαφορετική περίπτωση το Στρατόπεδο κινδυνεύει να έχει την τύχη του Ελληνικού στην Αθήνα, αφού θα περάσει στο Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.) σύμφωνα με τον Ν. 4407/16 και θα τεθεί προς πώληση, με τον Δήμο να πρέπει να πληρώσει πλέον το 5% της αντικειμενικής αξίας του Στρατοπέδου για να περάσει στην κυριότητά του, πράγμα που αυτή τη στιγμή γίνεται με δωρεάν παραχώρηση του Υπουργείου. Και λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν.

Η μελέτη που θα κατατεθεί προς υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ αφορά στη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με αποκλειστικότητα χρήσης για δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού με αύξηση του υφιστάμενου πρασίνου. Συγχρόνως θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων αλλά και κατεδάφιση των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων-αποθηκών που δεν έχουν χαρακτηρισμό διατηρητέου. Τελευταίες προσπάθειες κάνει ο Δήμος για μείωση όσο το δυνατόν του οικοδομήσιμου τμήματος που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Άμυνας.

Προσωπική μου άποψη να εξαντλήσει τα περιθώρια αλλά να έρθει σε άμεση συμφωνία ακόμη και αποδεχόμενος το χειρότερο σενάριο (της οικοδόμησης των 25 στρεμμάτων). Ακόμη κι αυτό το σενάριο αφήνει 283 στρέμματα (συν τα 27 του δασύλιου) για την κατασκευή ενός τεράστιου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, ιδιοκτησία ουσιαστικά όλων των πολιτών του Πολεοδομικού συγκροτήματος, που θα αλλάξει το πρόσωπο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος εξαντλείται και είναι κρίμα να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την πόλη στο βωμό της μικροπολιτικής. Οι συμβιβαστικές λύσεις δεν είναι κατ΄ανάγκη βδελυρές.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ