2012-05-19 11:48:10
Φωτογραφία για Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών
Στις 9 το πρωί θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου... Με 179 ψήφους, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενώ Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γιάννης Τραγάκης.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους 112 ψήφισαν λευκό και δύο άκυρο.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Αντιπρόεδροι

Α' Αντιπρόεδρος: Τραγάκης Γιάννης (ΝΔ) με 202 ψήφους

Β' Αντιπρόεδρος: Νάκος Αθανάσιος (ΝΔ) με 202 ψήφους

Γ' Αντιπρόεδρος: Ταλιαδούρος Σπύρος (ΝΔ) με 202 ψήφους

Δ' Αντιπρόεδρος: Κουράκης Αναστάσιος (ΣΥΡΙΖΑ) με 167 ψήφους

Ε' Αντιπρόεδρος: Γρηγοράκος Λεωνίδας (ΠΑΣΟΚ) με 208 ψήφους

ΣΤ' Αντιπρόεδρος: Τσαρουχά-Κόλλια Μαρία (Ανεξάρτητοι Έλληνες) με 185 ψήφους


Ζ' Αντιπρόεδρος: Παντελάκη Ελπίδα (ΚΚΕ) με 190 ψήφους

Κοσμήτορες

Κοντογιώργος Κωνσταντίνος (ΝΔ)

Κοψαχείλης Τιμολέων (ΝΔ)

Δούρου Ειρήνη (ΣΥΡΙΖΑ)

Γραμματείς

Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα (ΝΔ)

Δήμας Χρήστος (ΝΔ)

Καραγκούνης Κωνσταντίνος (ΝΔ)

Σενετάκης Μάξιμος (ΝΔ)

Κωνσταντοπούλου Ζωή (ΣΥΡΙΖΑ)

Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος (ΠΑΣΟΚ)

Η εκλογή Πολύδωρα

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Και αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που έριξαν λευκό. Ευχαριστώ και τον Αντώνη Σαμαρά που με πρότεινε», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Σώματος λίγο μετά την εκλογή του.

Την ικανοποίησή του για το ότι η Βουλή «κρατήθηκε όρθια στην πιο δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδο μεταπολεμικά» εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της προεδρίας στον Βύρωνα Πολύδωρα.

Ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε επίσης τη «σημαντική μείωση των δαπανών της Βουλής», που επετεύχθη κατά τη θητεία του - μείωση που, όπως ανέφερε, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 (-30%) κατόπιν μείωσης των αποδοχών των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και των λειτουργικών της εξόδων.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν επί θητείας του, με κατάργηση των μονιμοποιήσεων μετακλητών και ανακλητών υπαλλήλων και στελέχωση της Βουλής αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, «περιορισμό του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας μονάχα στον πραγματικό του πυρήνα» και υιοθεσία των παιδιών, εκείνων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε κάθε περίπτωση όρθια εντός της Ευρωζώνης».

Παραλαμβάνοντας την προεδρία της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας επιβεβαίωσε «την αξιοσύνη, νομική κατάρτιση και πνεύμα οικονομίας και συνεργασίας», που επέδειξε ο Φ. Πετσάλνικος κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφέροντας - απευθυνόμενος προς τον προκάτοχό του - ότι «οι αρετές σας αυτές, αποτελούν τη δική σας παρακαταθήκη σε όλους εμάς και στους Καστοριανούς που σας θέλουν ενεργό».

Ο κ. Πολύδωρας σημείωσε επίσης ότι ως Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, μαζί με τον Φ. Πετσάλνικο «προστατέψαμε το κύρος του Κοινοβουλίου που εβάλλετο αδίκως» εξέφρασε την κατανόησή του για τον «πόνο του λαού» και αναγνώρισε την υποχρέωση του πολιτικού κόσμου «να βγάλουμε τον λαό στο ξέφωτο της δημιουργίας και της ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά δε τη δική του βραχύβια θητεία, καθώς η Βουλή αναμένεται να κλείσει μέχρι αύριο, παρατήρησε πως δεν στερείται σημασίας, καθώς εξασφαλίζει «τη θεσμική και λειτουργική συνέχεια του Κοινοβουλίου».

Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ