2016-12-23 08:50:07
Φωτογραφία για Το αίσθημα κοινωνικής κατωτερότητας... παχαίνει
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται κοινωνικά κατώτεροι, έχουν την τάση να ποθούν πιο λιπαρά τρόφιμα έδειξαν πειράματα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη και το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι Bobby Cheon και Ying-Yi Χονγκ περιγράφουν τέσσερις μελέτες που διεξήγαγαν και οι οποίες οδήγησαν στα ίδια συμπεράσματα:  τα συναισθήματα κοινωνικής κατωτερότητας μπορεί να προκαλέσουν στους ανθρώπους την επιθυμία να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και τρόφιμα με πολλά λιπαρά.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι από το κατώτερο επίπεδο του οικονομικού φάσματος τείνουν να είναι πιο παχύσαρκοι από εκείνους στα υψηλότερα, σημειώνουν οι ερευνητές, αλλά υπήρξαν λίγα στοιχεία, σχετικά με την πραγματική αιτία. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, ωστόσο,οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα που έδειξαν ότι το αίσθημα κατωτερότητας είναι μια πιθανή αιτία.


Στο πλαίσιο των τεσσάρων μελετών, οι εθελοντές κλήθηκαν να φανταστούν ότι ανήκουν σε συγκεκριμένα κοινωνικά / οικονομικά επίπεδα. Κάποιοι  κλήθηκαν να δουν τον εαυτό τους ως μέρος ή κοντά στο κατώτατο επίπεδο, ενώ άλλοι ως μέρος ή κοντά στο μέσο ή στο ανώτατο επίπεδο. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την επιθυμία τους για φαγητό σε εικονικό μπουφέ και να περιγράψουν τι είδους τρόφιμα ήθελαν περισσότερο να φάνε. Στη μία εκ των τεσσάρων μελετών, οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν φαγητά από έναν πραγματικό μπουφέ με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που κλήθηκαν να φανταστούν τον εαυτό τους ως μέρος ή κοντά στο κατώτατο σημείο της κοινωνικής κλίμακας δεν φαντάστηκαν μόνο τον εαυτό τους να τρώει περισσότερο στον εικονικό μπουφέ, αλλά και έφαγαν περισσότερο όταν βρέθηκαν μπροστά στον πραγματικό μπουφέ. Η ίδια ομάδα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι επιθυμούσε τα πιο λιπαρά τρόφιμα και τα κατανάλωσε όταν της δόθηκε η ευκαιρία, σε σύγκριση με άλλους εθελοντές.

Τα ευρήματα αυτά, ισχυρίζονται οι ερευνητές, δείχνουν ότι συχνά τα αισθήματα κατωτερότητας είναι η αιτία για την οποία οι άνθρωποι που βρίσκονται χαμηλά στην’ οικονομική κλίμακα  τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα, συνήθεια που τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια τέτοια αντίδραση θα μπορούσε να έχει τις ρίζες της στην  προσαρμοστική τάση του ανθρώπου, ξεκινώντας από τότε που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν είχαν μια σταθερή πηγή τροφής να τρώνε περισσότερο όταν είχαν διαθέσιμο φαγητό και να εστιάζουν στις πιο λιπαρές τροφές,  που θα εφοδίαζαν τον οργανισμό τους με  λίπος, το οποίο θα χρησιμοποιούσε σε δύσκολους καιρούς.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ