2016-12-27 12:13:30
Φωτογραφία για Ζητούνται στελέχη για την τόνωση του επιχειρείν
Από το 2010, εκκίνησε μια έντονη δραστηριότητα γύρω από την νεοφυή επιχειρηματικότητα, τα start-ups, ως απάντηση στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας κυρίως των νέων – μέγα λάθος – αλλά κι ως μια νέα πρόταση ανάδειξης δεξιοτήτων αφού οι περισσότεροι νέοι κυρίως, δεν έβρισκαν στις ελληνικές εταιρείες «χώρο» για να εκφραστούν.

Από τότε έγιναν πολλά, αρκετά εκ των οποίων καλά. Αποκτήσαμε καλές κι ανταγωνιστικές Ελληνικές start-up εταιρείες με διεθνή χαρακτήρα, εκκίνησαν τα jeremie funds που αποδείχθηκαν κομβικής σημασίας για την χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, βρήκαμε παραδείγματα για να οδηγηθούν νέοι άνθρωποι στην επιχειρηματικότητα κι αποκτήσαμε παραστάσεις. Τέλος από το 2012 κιόλας είχαμε τα πρώτα exits για επενδυτές και σημαντικούς angel investors.

Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα κι είναι ολοφάνερο. Λείπουν πιο πολλές πετυχημένες εταιρείες, πιο πολλά success stories. Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά περισσότερες πετυχημένες εταιρείες.


Εχουν χυθεί τόνοι μελάνης (συνήθως δηλητηριώδους) για την «μόδα» των start-ups, αγνοώντας ότι πάντα κάτι καινούργιο περνάει από μια φάση φούσκας. Η απαξίωση τους όμως κι η έλλειψη οράματος, δεν βοηθάει στην κατανόηση κι υποβοήθηση της πραγματικής ανάγκης ύπαρξης των start-ups που είναι η δυνατότητα τους να γίνουν πραγματικά μεγάλες εταιρείες (scale-ups) και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Ένα πολύ σημαντικό συστατικό (κατ’ εμέ το σημαντικότερο) που λείπει για να μπορέσουμε να πετύχουμε την δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού scale-ups είναι η πλήρης απαξίωση αυτού του τύπου της επιχειρηματικότητας σε senior στελέχη κι αντίστοιχα η απαξίωση των στελεχών αυτών που εκφράζουν την παλιά οικονομία, στα μάτια των ιδρυτών start-ups.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα πετυχημένα παραδείγματα εταιρειών που αναδείχθηκαν είχαν senior στελέχη ως ιδρυτές ή με σημαντικές θέσεις ή προέκυψαν από υπάρχουσες εταιρείες που ανήκουν σε πετυχημένους επιχειρηματίες ή σύντομα πήραν χρηματοδότηση από επενδυτές (ή φορείς) με στελέχη που βοήθησαν στην ανάπτυξη των. Οι εξαιρέσεις υπήρξαν ελάχιστες.

Senior στελέχη τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά φεύγοντας από μεγάλες εταιρείες είτε λόγω του κύματος των εθελουσίων, είτε λόγω απολύσεων, μπορούν να είναι πολύτιμοι σε νεοφυείς εταιρείες με την γνώση τους αλλά κυρίως με τις παραστάσεις τους, τις οποίες νομοτελειακά οι νέοι ιδρυτές δεν έχουν. Αλλά κι οι start-ups αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για ικανούς ανθρώπους, που μπορούν να εφαρμόσουν τις πρακτικές τους και να στηρίξουν – νουθετήσουν, νέες ομάδες που μπορούν να δημιουργούν κάτι πραγματικά μεγάλο.

Αντί του αποκλεισμού, η συνεργασία κι αλληλεγγύη επαγγελματικών γενεών μπορεί να είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ