2012-05-20 00:44:14
Φωτογραφία για Η Τσέλσι στα πέναλτι σήκωσε το Champions League!!!
Την κατάκτηση του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της πανηγυρίζει η Τσέλσι, η οποία κόντρα στα προγνωστικά, «υπέταξε» τη Μπάγερν στη διαδικασία των πέναλτι μέσα στην «Αλιάνζ Αρίνα»! Στο 89’ «πάτσισαν» το τέρμα του Μίλερ (83’) οι Λονδρέζοι με τον Ντρογκμπά, κράτησαν το 1-1 στην παράσταση χάρη στον Τσεχ που έπιασε πέναλτι του Ρόμπεν και με πρωταγωνιστή τον Τσέχο που νίκησε και τους Ολιτς, Σβαϊνστάιγκερ επικράτησαν 4-3 στη ρωσική ρουλέτα και έδωσαν – επιτέλους – χαρά στον Αμπράμοβιτς!

Το 2008, στη Μόσχα, η Τσέλσι είχε σταθεί άτυχη γνωρίζοντας την ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη διαδικασία των πέναλτι από την οποία τότε είχε απουσιάσει ο Ντρογκμπά λόγω αποβολής. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επέμεινε, έριξε ακόμα περισσότερα εκατομμύρια και τελικά είδε την ομάδα του να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί τη σεζόν που δεν το περίμενε κανείς και χάρη σε δύο παίκτες που διατήρησε στο ρόστερ! Τον εκπληκτικό και αγέραστο Ντιντιέ Ντρογκμπά και τον… γάτο Πετρ Τσεχ.


Στον συγκλονιστικό τελικό του Μονάχου, οι Λονδρέζοι κατάφεραν από το πουθενά να ισοφαρίσουν με τον επιθετικό από την Ακτή Ελεφαντοστού στο 89’ κι αφού πρώτα η Μπάγερν είχε μετουσιώσει την κυριαρχία της σε τέρμα με δράστη τον Μίλερ στο 83’. Ο επόμενος ήρωας ήταν ο Τσεχ, ο οποίος απέκρουσε πέναλτι του Ρόμπεν στο 93’ (στην παράβαση υπέπεσε ο Ντρογκμπά!) και στην ψυχοφθόρο διαδικασία νίκησε επίσης τους Ολιτς και Σβαϊνστάιγκερ. Ο Ντιντιέ δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, ανακούφισε τον Μάτα που νωρίτερα είχε νικηθεί από τον Νόιερ και έστειλε συμπαίκτες, Ντι Ματέο και Αμπράμοβιτς στα ουράνια, την ίδια ώρα που οι παμπ στο Δυτικό Λονδίνο καίγονταν από το πανηγύρι!   

Το γεγονός ότι το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς σκορ είναι αξιοπερίεργο. Αν και επρόκειτο για τελικό Champions League, όπου συνήθως βασιλεύουν η τακτική και ο φόβος φυλάει τα έρημα, ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός και η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω. Ενίοτε, βέβαια, μόνο... πάνω, καθώς η Μπάγερν κυριάρχησε στα πρώτα 45 λεπτά. Οι Βαυαροί πήραν ώθηση από τους οπαδούς τους (διπλάσιοι από τους Άγγλους) και σχεδόν με τη σέντρα ανέλαβαν τα ηνία. Για κάποιο... περίεργο λόγο, βέβαια, στην τελική προσπάθεια πήραν κάκιστο βαθμό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παίκτης της γερμανικής ομάδας βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το σουτ-πλασέ του ήταν απελπιστικά άστοχο.

Με τον Ρόμπεν να είναι από το ξεκίνημα πολύ δραστήριος και τους Σβαϊνστάιγκερ και Κρος να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη της μεσαίας γραμμής, η Μπάγερν έκλεισε την Τσέλσι στα καρέ της και άρχισε το «σφυροκόπημα». Οι ευκαιρίες των Κρος και Ρόμπεν (5' και 8') δεν ήταν κλασικές, αλλά η δεύτερη του Ολλανδού στο 21' καρδιοχτύπησε τον Τσεχ. Ο Τσέχος γκολκίπερ απέκρουσε με δυσκολία το σουτ του Ρόμπεν και στάθηκε συγχρόνως και τυχερός, καθώς η μπάλα τού ξέφυγε, αλλά σταμάτησε στο δεξί του δοκάρι. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες των τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχων, έλαβαν χώρα στο 37' και στο 42'. Στην πρώτη περίπτωση, ο Κοντέντο έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Μίλερ έπιασε το γυριστό, στέλνοντας τη μπάλα άουτ, ενώ στη δεύτερη που ξεκίνησε από την άλλη πλευρά, ο Ρόμπεν επιχείρησε παράλληλη πάσα, ο Μίλερ άφησε έξυπνα με προσποίηση και ο Γκόμεζ «άδειασε» με ακόμα πιο έξυπνη κίνηση τον Κέιχιλ. Και το δικό του σουτ, όμως, κατέληξε πάνω από τα δοκάρια.

Θα αναρωτηθεί κάποιος (ευλόγως) and what about Chelsea? Αν και δεν φάνηκε να έχει διάθεση ανάλογη με αυτή που είχε στο Καμπ Νόου όπου έπαιξε... ταμπούρι, η αγγλική ομάδα αναγκάστηκε να κρατήσει τα μπόσικα. Λάμπαρντ και Μίκελ δεν κατάφεραν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις να κρατήσουν μπάλα και να μοιράσουν το παιχνίδι, ενώ και ο Μάτα με τους ακραίους, Καλού και Μπερτράν δεν μπόρεσαν να βρουν χώρους για να δώσουν βοήθειες στον απελπιστικά μόνο του Ντρογκμπά. Αν μη τι άλλο, οι Λονδρέζοι, οι οποίοι έκαναν το πρώτο τους σουτ στο 37' (εκτέλεση φάουλ Μάτα) κράτησαν το μηδέν και έχασαν και μια καλή ευκαιρία να πάρουν προβάδισμα κόντρα στη ροή του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο 37' Ντρογκμπά και Λάμπαρντ έπαιξαν το «1-2» και η μπάλα κατέληξε στον Καλού που έπιασε δυνατό σουτ από πλάγια δεξιά. Για κακή του τύχη, ο Νόιερ ήταν σε επίκαιρη θέση και μπλόκαρε Μίλερ εσείς, Ντρογκμπά εμείς!

Δεν άλλαξαν και πάρα πολλά στο δεύτερο ημίχρονο. Εως και… τίποτα μέχρι και το 82’. Η μηχανή της Μπάγερν συνέχισε να δουλεύει σε πολύ υψηλές στροφές και οι παίκτες της βρίσκονταν συνεχώς γύρω από και μέσα στην περιοχή του Τσεχ, αναγκάζοντας ακόμα και τον Λάμπαρντ να παίρνει ρόλο στόπερ ώστε να αντέξει η ομάδα του στην πίεση. Ενδεικτικό της εικόνας του τελικού είναι το γεγονός ότι στο 60’ τα κόρνερ ήταν 14-0 υπέρ της ομάδας του Χάινκες, που πάντως αδυνατούσε να φτιάξει καθαρές ευκαιρίες. Ένα σουτ του Ρόμπεν στο 59’ βρήκε πάνω στο σώμα του Άσλεϊ Κόουλ, ένα δεύτερο του Ολλανδού κατέληξε στην αγκαλιά του Τσεχ, ένα τρίτο του Μίλερ που έγινε με καλές προϋποθέσεις (78’) πέρασε αρκετά μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τσέχου γκολκίπερ.

Η Τσέλσι, η οποία είχε τη συμπαράσταση και κάποιων Ελλήνων (αρκετές σημαίες στο πέταλο και ένα γνωστό πανό από τη Λαμία που το βλέπουμε συχνά στα ματς του Παναθηναϊκού), έκανε την πρώτη επικίνδυνη επίσκεψή της στα αντίπαλα καρέ στο 74’. Ευκαιρία δεν καταγράφηκε, αν μη τι άλλο όμως ο Νόιερ λέρωσε το σορτσάκι του.

Φτάσαμε έτσι στο 83’ όταν και αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η πρώτη κεφαλιά του Μίλερ αποκρούστηκε από τον Τσεχ και μετά την απομάκρυνση της μπάλας, η Μπάγερν ξανακέρδισε την κατοχή. Ο Κρος επιχείρησε σέντρα από αριστερά, ο Ασλεϊ Κόουλ έχασε τον Μίλερ και ο 23χρονος επιθετικός με κοντινή κεφαλιά, πέτυχε το πολυπόθητο για τους Γερμανούς γκολ, με τη μπάλα αρχικά να σκάει στο έδαφος και εν συνεχεία να περνά πάνω από τον Τσεχ. Το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι και οι 35.000 οπαδοί των Βαυαρών περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου. Η μπάλα όμως δικαίωσε (για μια ακόμα φορά) τον Ίβιτσα Όσιμ Η Τσέλσι κέρδισε το πρώτο της κόρνερ στο 89’ (!) και ο Μάτα ανέλαβε την εκτέλεση. Η μπάλα έφτασε λίγο μετά το πρώτο δοκάρι. Εκεί πετάχτηκε ο Ντρογκμπά, ο οποίος με εντυπωσιακή κεφαλιά εκτέλεσε τον Νόιερ αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι εκτός από μεγάλες ικανότητες, έχει ακόμα μεγαλύτερη καρδιά!  Το φοβερό της ιστορίας είναι ότι στα λεπτά που ακολούθησαν, οι Λονδρέζοι βγήκαν μαζικά μπροστά και έψαξαν και το δεύτερο τέρμα. Ο Ντρογκμπά μάλιστα είχε πολύ μεγάλη ευκαιρία να το σημειώσει, ωστόσο η εκτέλεση φάουλ από καλή θέση στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων δεν ήταν η ενδεδειγμένη, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.

Ο δεύτερος ήρωας της Τσέλσι

Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο παιχνίδι. Από εκεί που ήταν ήρωας, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά παραλίγο να γίνει μοιραίος. Και λέμε παραλίγο, γιατί στο 93’ χτύπησε από πίσω στο πόδι τον Ριμπερί στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον Γάλλο να σουτάρει και χάρισε στη Μπάγερν τη δυνατότητα να πάρει και πάλι προβάδισμα ευστοχώντας από το σημείο του πέναλτι. Η Τσέλσι, όμως, ανέδειξε και δεύτερο ήρωα στον φετινό τελικό. Ο Τσεχ έπεσε στη σωστή γωνία και νίκησε τον Ρόμπεν που μάλλον εκτέλεσε ένα από τα πιο μέτρια πέναλτι της καριέρας του! Το εκπληκτικό είναι ότι σε αυτή τη φάση η Τσέλσι είχε και δεύτερο κέρδος, καθώς ο Ριμπερί δεν μπόρεσε να συνεχίσει μετά το χτύπημα του Ντρογκμπά και αντικαταστάθηκε από τον Όλιτς. Εκτός από το χαμένο πέναλτι, το πρώτο ημίχρονο της παράτασης δεν είχε μεγάλη φάση, παρότι το ματς έγινε… ροντέο.

Το δεύτερο δεκαπεντάλεπτο, αντίθετα, είχε μεγάλη φάση. Και ανήκε και πάλι στη Μπάγερν. Στο 108’, λοιπόν, ο Λαμ έβγαλε τη σέντρα και έπειτα από σύγχυση στην άμυνα της Τσέλσι, ο Ολιτς βρέθηκε φάτσα με το τέρμα, αλλά έκανε κάτι σαν πλασέ και συρτή πάσα στον Φαν Μπούιτεν με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει ελάχιστα άουτ. Οι παίκτες του Ρομπέρτο Ντι Ματέο φάνηκε να έχουν λιγότερες δυνάμεις από τους αντιπάλους τους και αποφάσισαν να μην ρισκάρουν. Κύριο μέλημά τους, λοιπόν, ήταν να πάνε τον τελικό στα πέναλτι. Τελικά τα κατάφεραν και όλα θα κρίνονταν στην διαδικασία την οποία όλοι λατρεύουν να βλέπουν, αλλά ουδείς ποδοσφαιριστής θέλει να συμμετέχει.

Τα πέναλτι:

Λαμ (Μπάγερν): 1-0

Μάτα (Τσέλσι):  Απέκρουσε ο Νόιερ!

Γκόμεζ (Μπάγερν): 2-0

Λουίζ (Τσέλσι): 2-1

Νόιερ (Μπάγερν): 3-1

Λάμπαρντ (Τσέλσι): 3-2

Ολιτς (Μπάγερν): απέκρουσε ο Τσεχ

Κόουλ (Τσέλσι): 3-3

Σβαινστάιγκερ (Μπάγερν): απέκρουσε ο Τσεχ και δοκάρι!

Ντρογκμπά(Τσέλσι): 3-4
Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Les révélations du Wall Street Journal sur Uludere
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Les révélations du Wall Street Journal sur Uludere
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ