2012-05-20 16:45:08
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: ''ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ''
Ισχυρές επιφυλάξεις φέρεται να έχει ο Ολάντ στην υποψηφιότητα Σόιμπλε για το Eurogroup

«Όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. 

Έξοδος από το ευρώ «φυσικά και μπορεί να αποφευχθεί, και προς αυτό το σκοπό συμφωνήσαμε το πρόγραμμα στήριξης με την Ελλάδα» λέει ο υπουργός.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πόσο χρόνο έχει ακόμη η Ελλάδα, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου ώστε να μην χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική». 


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο δρόμος που εμείς και η Ελλάδα έχουμε επιλέξει πρέπει να ακολουθηθεί και κατά τη γνώμη μου θα ακολουθηθεί επιτυχώς» και προσθέτει ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή "αυτοί στις Βρυξέλλες" δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς». 

Επαναλαμβάνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα.

Ισχυρές επιφυλάξεις φέρεται να έχει ο Ολάντ στην υποψηφιότητα Σόιμπλε για το Eurogroup

Τις «ισχυρές του επιφυλάξεις» για την υποψηφιότητα Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup φέρεται να έχει εκφράσει στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Το δημοσίευμα θέλει τον Ολάντ να έχει ενημέρωσει σχετικά «υπεύθυνους των Βρυξελλών».

Ο Ολάντ φέρεται να διαμήνυσε στους αξιωματούχους πως θεωρεί «δύσκολα αποδεκτή» την επιλογή του κ. Σόιμπλε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέτει, σε κάθε περίπτωση, τον όρο ο κ. Σόιμπλε να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του στην κυβέρνηση Μέρκελ εάν αναδειχθεί διάδοχος του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του συμβουλίου.

Η θέση της προεδρίας του Eurogroup είναι το κορυφαίο των αξιωμάτων της Ευρωζώνη για τα οποία γίνεται έντονο «παζάρι» τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Εκτός από το διάδοχο του Γιούνκερ, καθορίζεται και ο επικεφαλής του ESM (με το όνομα της Ισπανίδας Μπελέν Ρομάν Γκαρσία ακούγεται αρκετά), ο επικεφαλής της EBDR (επιλέχθηκε ο Βρετανός Κακραμπάρτι αντί του Γερμανού Μίροβ) και μία θέση στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο μυαλό ενός σκύλου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο μυαλό ενός σκύλου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ