2017-09-03 16:10:36
Φωτογραφία για «Χρυσώνουν το χάπι» στους απόστρατους
• Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ψάχνει «αντίδοτα» στις περικοπές των συντάξεων.

• Οι απόστρατοι έχουν πειστεί πλέον ότι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προτίθεται να εφαρμόσει την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι απόστρατοι, συνταξιούχοι των Ενό­πλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχουν πληγεί από τις περι­κοπές στις συντάξεις, πιθανόν, περισ­σότερο από κάθε άλλη επαγγελματική τάξη. Διαπίστωσαν μείωση των συντάξεων που κυ­μαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 25% και 40% από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ με τον επαναπροσδιορισμό των συντάξεων, συμφωνά με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες μειώσεις θα κυμανθούν στο 18% και σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν το 25%, επί του πο­σού των ήδη περικομμένων συντάξεων!

Επίσης, οι απόστρατοι έχουν πειστεί πλέον ότι, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προτίθεται να εφαρμόσει την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των μισθών και των συντάξε­ων των ένστολων στα επίπεδα του 2012.


Δηλαδή, πριν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προχωρήσει στις «γενναίες» περικοπές μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών. Μάλιστα, το ΣτΕ δικαίωσε τους στρα­τιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και έκρινε αντισυνταγματικό και παράνομο τον νόμο της κυ­βέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και του Χρήστου Σταϊκούρα, για επιστροφή του 50% των αποδοχών τους, και αποφάσισε ότι αυτές θα πρέπει να επιστρέψουν πλήρως στο επίπε­δο του καλοκαιριού του 2012.

Επειδή όμως η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί στις αμετάκλητες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δι­καστηρίου, οι συνταξιούχοι, απόστρατοι των Ενόπλων Δυ­νάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, αφού επιπλέον αδυνατούν να καλύψουν και τα στοιχειώδη έξοδα της υγειονομικής τους περίθαλψης. Σε αυτό λοιπόν το αρνητικό κλίμα για τους απόστρατους, κάθε πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας υπέρ τους έχει θετικό αντίκρισμα και αναπτερώνει το ηθικό των εκτός ενεργού υπηρεσίας ένστολων.

Γραφεία Εξυπηρέτησης

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της μέριμνας για τα εν αποστρατεία στελέχη του Στράτου Ξηράς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών αυτών, καθιέρωσε από τον Μάιο του 2017 τον θεσμό των Γραφείων Εξυπηρέτησης Αποστράτων, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την υποστήριξη τους από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από τη μέχρι τώρα αποτίμηση της λειτουργίας των εν λόγω γρα­φείων διαπιστώθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο νέος θεσμός λειτουργεί επιτυχημένα και έχει γίνει αποδεκτός με θέρμη από τα εν αποστρατεία στελέχη.

Η αποδοχή αυτή αποδεικνύεται από την αθρόα προσέ­λευση στα γραφεία, τα οποία κατά την τρίμηνη μέχρι τώρα λειτουργία τους εξυπηρέτησαν ανά νοσοκομείο σημαντικό αριθμό εν αποστρατεία στελεχών και μελών των οικογενειών τους:

• 401 ΓΣΝΑ: 4.296 δικαιούχους,

• 424 ΓΣΝΕ: 898 δικαιούχους.

• 404 ΓΣΝ: 754 δικαιούχους.

Το ΓΕΣ, αποδίδοντας τον οφειλόμενο σεβασμό στα εν αποστρατεία στελέχη, θα συνεχίσει την έμπρακτη μέριμνα του για τα ίδια και τους οικείους τους, σε στενή συνεργασία με την ΕΑΑΣ. Το ευνοϊκό αυτό μέτρο θα πρέπει να εφαρμο­στεί άμεσα και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, στον Έβρο και στα νησιά. Πρέπει επιτέ­λους να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕ­ΘΑ (Π. Καμμένος και Δ. Βίτσας) ότι οι απόστρατοι δεν μπο­ρούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, ούτε καν να καλύψουν τις δαπάνες, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υποχρε­ωτικές, για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Χρήστος Α. Καπούτσης

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/09/2017) 

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Απολογισμός Τρίμηνης Λειτουργίας Γραφείων Εξυπηρέτησης Αποστράτων Στρατιωτικών Νοσοκομείων (401ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, 404 ΓΣΝ) [ΦΩΤΟ]
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ