2017-09-03 16:10:36
Φωτογραφία για Μπλόκο σε Άγκυρα για «δανεικούς» Πακιστανούς πιλότους
• Δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες ιπταμένους.

• Ηχηρό «χαστούκι» από την Ουάσινγκτον στον Ταγίπ Ερντογάν, που μετά τις διώξεις εκατοντάδων έμπειρων αξιωματικών μετά το πραξικόπημα αναζητεί απεγνωσμένα να βρει εκπαιδευτές για τους χειριστές των F-16. 

• Καθηλωμένα στο έδαφος τα περισσότερα μαχητικά της Τουρκίας.

Πακιστανούς εκπαιδευτές πιλότων F-16 θέλησε να προσλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν για να «χτίσει» και πάλι την τουρκική αεροπορία που ο ίδιος διέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικό­πημα σε βάρος του, απολύοντας και διώκοντας εκατοντάδες έμπειρους Τούρκους χειριστές.

Υπολόγισε ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο, τις ΗΠΑ, οι οποίες άναψαν «κόκκινο» στους Πακιστανούς να μεταβούν στις τουρκικές βάσεις και να εκπαιδεύσουν πιλότους του καθεστώτος Ερντογάν.

Μετά το αμερικανικό μπλόκο ο «σουλτάνος» προέβη σε έκδοση προεδρικού διατάγματος, αυξάνοντας τον χρόνο υποχρεωτικής παραμονής των πιλότων στην αερο­πορία, εκβιάζοντας έτσι την επιστροφή ορισμέ­νων εξ αυτών που απολύ­θηκαν ή έφυγαν οικειοθελώς για να συνεχίσουν την καριέρα τους σε πολιτικές αεροπορικές εταιρίες. Και εκεί όμως ο Ταγίπ Ερντογάν ατύχησε, αφού μέχρι στιγμής ελάχι­στοι ανταποκρίθηκαν και πολλά αεροσκάφη παρα­μένουν καθηλωμένα στο έδαφος.


Η αποψίλωση της τουρκικής αεροπορίας (και όχι μόνο, αφού υπήρ­ξε πογκρόμ διώξεων κατά εκατοντάδων στελεχών του ναυτικού, του στρατού και της στρατοχωροφυλακής) είναι εμφανής στο Αιγαίο, αφού μετά το αποτυχημένο πραξικό­πημα κατά του Ερντογάν ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που εισέρχο­νται παράνομα στο FIR Αθηνών είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με πριν. Εκεί που έμπαιναν οκτάδες και εξάδες, τώρα οι παραβιάσεις του εθνι­κού εναέριου χώρου γίνο­νται από ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών ή τετράδες στην καλύτερη των περιπτώσεων και σπανιότερα.

Το στοιχείο που απα­σχολεί την ηγεσία του Πενταγώνου όμως εί­ναι η επιθετικότητα που δείχνουν οι «νεαροί» πι­λότοι της Τουρκίας στην προσπάθειά τους να δεί­ξουν ότι μπορούν να στα­θούν απέναντι στους άρ­τια εκπαιδευμένους και πολύ καλύτερους Έλληνες χειριστές.

Αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν ισχύει όταν πλέ­ον έχουν χάσει το πλεονέκτημα και βρίσκονται «κλειδωμένοι» από τα ρα­ντάρ των ελληνικών μαχητικών.

Η Άγκυρα, επίσης, για να δείξει ότι διατηρεί ισχυρή παρουσία στο Αι­γαίο, δεδομένου ότι έχει αριθμητική υπεροχή ένα­ντι της Ελλάδας, στέλ­νει κατασκοπευτικά αε­ροσκάφη CN-235 να κά­νουν μπαράζ παραβιάσε­ων του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι των F-16 επιμέ­νουν να πετούν στο Αρχιπέλαγος παρά την ανα­γνώρισή τους από τα ελληνικά μαχητικά, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό εμπλοκών ή και πτήσεων πάνω από τα νη­σιά μας.

Είναι μια κατάσταση λοιπόν, όσον αφορά τα εθνικά, κρίσιμη, παρότι η Τουρκία ψάχνει να βρει πιλότους να πετάξει τα F-16. Σε μια κίνη­ση πάντως συμβολικά οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και αντιπτέραρχος Χρήστος Χρι­στοδούλου, αντίστοιχα, πέταξαν την Πέμπτη πάνω από το Καστελόριζο, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει σπιθαμή του Αιγαίου που να μην καλύ­πτεται από την Πολεμική Αεροπορία και «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερα­σπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Τραγική κατάσταση

Όσον αφορά τώρα τους Πακιστανούς εκπαιδευτές, που αναζήτησε το καθεστώς Ερντογάν για να δημιουργήσει ξανά «γραμμή παραγωγής» χειριστών F-16, τουρκικά ΜΜΕ περιγράφουν την τραγική κατάσταση.

Μετά το πραξικόπη­μα απολύθηκαν ή απο­τάχθηκαν συνολικά 1.752 στελέχη της αεροπορίας, από τους οποίους τουλά­χιστον 300-350 ήταν πι­λότοι. Έτσι, τα 240 τουρ­κικά F-16 έμειναν ξαφνι­κά χωρίς χειριστές και ο μεγαλύτερος αριθμός των μαχητικών είναι καθηλωμένος στο έδαφος. Πετούν λίγα αεροσκάφη και από συγκεκριμένες βάσεις που ελέγχει πλήρως το καθεστώς του Τ. Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η αεροπορία είχε πρωτο­στατήσει στο πραξικόπη­μα, βομβαρδίζοντας κυ­βερνητικά κτίρια και καταδιώκοντας το VIΡ αεροσκάφος που φυγάδευσε τον Τούρκο πρόεδρο από την Άγκυρα.

Στο κενό ακόμη και η προσπάθεια για την επαναφορά αποστράτων στη δράση

• Μόνο πενήντα δέχτηκαν να γυρίσουν. Ελλείψεις και στους τεχνικούς.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ λοιπόν, στην προσπάθεια του να αναπληρώσει το κενό, ζήτησε εκπαιδευτές πιλότους από διάφορες χώρες φιλικές στην Τουρκία. Ωστό­σο, μόνο το Πακιστάν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Οι Αμερικανοί όμως απαγόρευσαν, βάσει διμερούς συμφωνίας με το Πακιστάν, την αποστολή Πακιστανών εκπαιδευτών για την τουρκική αεροπορία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά ζήτησε απευθείας τη συνδρομή των Αμερικανών, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε. Η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε κατηγορηματικά και δηκτικά το τουρκικό αίτημα. Η απάντηση ήταν ότι, μόνο αν η Άγκυρα τους έστελνε στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να τους εκπαιδεύσουν.

Αυτό όμως δεν ήταν ό,τι ήθελαν οι Τούρκοι. Το ζητούμενο γι' αυτούς ήταν η βασική εκπαίδευση να γίνει πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου ή στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Το τουρκικό γενικό επιτελείο απάντησε χρησιμοποιώντας ένα τουρκικό ιδίωμα στην άρνηση της Ουάσινγκτον, λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι πέφτετε όπου βρίσκεστε».

Μετά την «κρυάδα» από τις ΗΠΑ, οι Τούρ­κοι, όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Mehmet Acet, κινήθηκαν άμεσα, θέτοντας σε ισχύ διάταγμα «πολιτικής επιστράτευσης» για την επαναφορά συνολικά 680 έμπειρων πιλότων (αμφιβόλου, βεβαίως, νομιμοφροσύνης) από τους 1.350 που εργάζονται στις αεροπορικές εταιρίες.

Οι πιλότοι επέλεξαν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα μετά τη θητεία τους στην αεροπορία και τώρα, έπειτα από 10 χρόνια υπηρεσίας σε αεροπορικές εταιρίες, καλούνται να επιστρέψουν ξανά στον στρατό. Έως τώρα μόνο 50 πιλό­τοι απάντησαν θετικά. Μεγάλο είναι το πρόβλημα όχι μόνο με μάχιμο ιπτάμενο προσωπικό, αλλά και με το τεχνικό. Και εκεί το καθεστώς Ερντογάν αναζητεί λύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν τις έχει βρει.

Από τον Ανδρέα Κούτρα[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-03/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ