2018-02-07 20:42:28
Φωτογραφία για «Άρχισαν τα όργανα» με την είδηση ότι θα καταργηθούν πολλά Κέντρα Εκπαίδευσης...
Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει η είδηση ότι θα καταργηθούν πολλά Κέντρα Εκ­παίδευσης του Στρατού και ότι οι νεοσύλ­λεκτοι θα κατατάσσονται κατευθείαν στις μονάδες που θα υπηρετήσουν κι αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από τους «τοπικούς παράγοντες».

Δήμαρχοι και βουλευτές όπου βρίσκονται αυτά τα Κέντρα Εκπαίδευ­σης άρχισαν τις δηλώσεις για την «σημασία που αυτά έχουν στην οικονομική ζωή της περιοχής» κι ένα σωρό άλλα τέτοια. Όλα «καλά και άγια» και άντε να δεχτούμε ότι τα επιχειρήματά τους είναι σοβαρά. Ξεχνούν όμως οι εν λόγω παράγοντες:

α) Ο Στρατός -οι Ένοπλες Δυνάμεις γε­νικότερα- δεν υπάρχει για να βοηθά στην τόνωση της οικονομίας μιας περιοχής, αλ­λά για την άμυνα της χώρας. Επομένως θα πρέπει να βρίσκεται εκεί που υπάρχει ανά­γκη ήτοι στα σύνορα! Και μάλιστα στα ανα­τολικά.

β) Αν όντως ο Στρατός συμβάλλει στην οικονομική ζωή μιας περιοχής -για το μέ­γεθος της οποίας επιτρέψτε μας να έχου­με κάποιες αμφιβολίες- οι παραμεθόριες περιοχές δεν θα πρέπει να τονωθούν οικο­νομικά και μ’ αυτόν τον τρόπο; Ή αυτές τις έχουμε μόνο για να στοιβάζουμε πρόσφυ­γες και λαθρομετανάστες;


Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Βέβαια, αν κλείσουν τα κέντρα εκπαίδευσης, θα αρ­χίσουν - οι «τοπικοί παράγοντες» ντε - να ζητούν ως «αποζημίωση» να τους παραχωρηθούν τα σχετικά στρατόπεδα. Λες και δεν υπάρχουν όλες αυτές οι μελέτες που έχουν αποδείξει, με τον πιο ξεκάθαρο τρό­πο, ότι η αποτελεσματικότητα της Ελληνι­κής τοπικής αυτοδιοίκησης είναι παράδειγ­μα προς αποφυγή. Βεβαίως ο λαϊκισμός είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της πολιτικής μας ζωής, αλλά θα πρέπει η «κε­ντρική διοίκηση» να κοιτάξει και τα πραγματικά συμφέροντα του τόπου. Για παρά­δειγμα το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Γιατί να μην πουληθεί για ανάπλαση -με αυστη­ρότατους και πολύ συγκεκριμένους κανό­νες- σε ιδιώτη, ενώ το ιστορικό από την Κα­τοχή «Μπλοκ 15» να λειτουργήσει ως μου­σείο, παράρτημα του Πολεμικού Μουσεί­ου της Αθήνας; Ή μήπως αυτό αποτελεί «εμπόδιο» στα στενά κομματικά και εκλο­γικά συμφέροντα κάποιων;

Να θυμίσουμε ότι την άποψη της κα­τάργησης των Κέντρων Εκπαίδευσης -μια πολύ πετυχημένη ιδέα που εφαρμόζε­ται στην Γερμανία μετά την ενοποίηση- εί­χαμε αναφέρει στο τεύχος του Νοεμβρίου 2016 της «Α&Δ» και, φυσικά, γίναμε στό­χος κάποιων «παραδοσιακών» που δεν θέ­λουν να αλλάξει τίποτα. Το ΓΕΣ ανήγγει­λε ένα μέτρο από το οποίο μόνον θετικά αποτελέσματα θα έχει. Οφείλει λοιπόν όχι μόνον να το εφαρμόσει αμέσως, αλλά και να αντισταθεί σθεναρά στις όποιες πιέσεις - απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτές - για εξαιρέσεις. 

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-05/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ