2018-02-24 17:24:26
Φωτογραφία για ΣκάνδαλοΟΠΑΠ; Ανακοίνωση του Κίμων Κλωνάρη τ.προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων των παιχνιδιών ΟΠΑΠ
ΟΠΑΠ: Με το μέρισμα 3 ετών, άρπαξαν το κρατικό Μονοπώλιο για πάντα Δημοσιευμένες καταγγελίες που οι νέοι ιδιοκτήτες τής ΟΠΑΠ δεν αντίκρουσαν ποτέ

20.2.2018

Κίμων Κλωνάρης,

τ. πρόεδρος τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων των παιχνιδιών ΟΠΑΠ

Παρά το ξέσπασμα τής κρίσης, τον Μάρτιο τού 2011 το Χρηματιστήριο αποτιμούσε τη μετοχή τής ΟΠΑΠ στα 16€, που σήμαινε κεφαλαιοποίηση 5,1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 34% κρατούσε στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,75 δις ευρώ. Επιπλέον ως μέτοχος καρπώθηκε το 34% τού ετήσιου μερίσματος, ύψους 491 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο τού 2011 η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επέβαλε ανασχηματισμό. Αντιπρόεδρος τής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Ευάγ. Βενιζέλος. Για λόγους άγνωστης σκοπιμότητας, επί των ημερών του εξυφάνθηκε το σχέδιο πώλησης τής ΟΠΑΠ. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως με την εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά τού 34% των μετοχών τής ΟΠΑΠ που κρατούσε το Δημόσιο, θα πείθονταν οι αγορές ότι η Ελληνική Οικονομία ήταν άξια εμπιστοσύνης. Τελικώς ούτε ξένα κεφάλαια εισέρευσαν ούτε οι αγορές πείστηκαν. Απλώς η ΟΠΑΠ ξεπουλήθηκε, όσο-όσο.


Τον Αύγουστο τού 2011 μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο, αφού προηγουμένως ίδρυσε το Ταμείο Αξιο(εκ)ποίησης τής Ιδιωτικής ΠΕριουσίας τού Δημοσίου – Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.. Το πρώτο βήμα έγινε με τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLTs (φρουτάκια). Η Ε.Ε. υποχρέωνε την Ελλάδα να επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή των διασκεδαστικών παιγνιομηχανημάτων, που αγαπά η νεολαία. Μαζί με αυτά ο Βενιζέλος αδειοδότησε και 35.000 φρουτάκια έναντι 560 εκατ. ευρώ, τα οποία για 10 χρόνια ανάθεσε χωρίς διαγωνισμό στην ουσιαστικά κρατική διοίκηση τής ΟΠΑΠ. Το ότι είχαν δίκαιο όσοι τότε φώναζαν για σκανδαλώδες νούμερο, το αποδεικνύει η σημερινή πραγματικότητα. Έξι χρόνια μετά, ακόμη ούτε το ένα τρίτο δεν απορρόφησε η αγορά. Και όσα εγκαταστάθηκαν, αποδίδουν πολύ κατώτερα των προβλέψεων. Μάλιστα η 100% πλέον ιδιωτική ΟΠΑΠ, τον Οκτώβριο τού 2017 κατάφερε να απαλλαγεί από 10.000 αδιάθετα φρουτάκια, πείθοντας την Κυβέρνηση να τα πάρει πίσω, αλλά όχι αζημίως για το δημόσιο όπως προέβλεπε ο νόμος 4002/2011, παρά έναντι τιμήματος ίσου με 8ετή επέκταση τής άδειας για τα υπόλοιπα 25.000.

Μετά τα «φρουτάκια», ο Βενιζέλος παραβιάζοντας τη σύμβαση τού Δημοσίου με την ΟΠΑΠ, πούλησε πρόωρα και 10ετή επέκταση τού Μονοπωλίου, για τα έτη 2020 έως 2030, υποχρεώνοντάς την ΟΠΑΠ να προκαταβάλει 375 εκατ. ευρώ συν το 5% των μεικτών κερδών από το 2020 και μετά. Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από Μονοπώλιο και Φρουτάκια εισέπραξε 935 εκατ., όμως στην ουσία μόνο 617 εκατ. μπήκαν στα ταμεία του, διότι τα υπόλοιπα 318 εκατ. βγήκαν από τη μία τσέπη για να μπουν στην άλλη, εφόσον επιβάρυναν το 34% των μετοχών τής ΟΠΑΠ, τις οποίες κρατούσε το ίδιο το Δημόσιο.

Η αφαίμαξη των ταμείων τής ΟΠΑΠ, που επιχειρηματικά δεν είχε κανένα συμφέρον ούτε να αγοράσει 35.000 φρουτάκια, ούτε να προπληρώσει το 2011 επέκταση τού Μονοπωλίου για μετά το 2020, προκάλεσε δραματική πτώση τής μετοχής, η οποία κατρακύλησε τέλη Νοεμβρίου στα 6,25 ευρώ από 16 ευρώ τον Μάρτιο. Αν η κυβέρνηση πωλούσε το 34% τής ΟΠΑΠ την άνοιξη, δίχως καμιά ενδιάμεση ταμειακή επιβάρυνση, θα αξίωνε τουλάχιστον 1,75 δις ευρώ, ενώ αντίστοιχα το φθινόπωρο διεκδικούσε μόνο 675 εκατ. ευρώ. Απαξιώθηκε περιουσιακή αξία 1,1 δις, για να εισπραχθούν 617 εκατ. ευρώ. Με τέτοιες οικονομικές επιδόσεις, δεν διεκδικεί κανείς το Υπουργείο Οικονομικών. 

Με «προίκα» το μονοπώλιο και τα φρουτάκια, που πλήρωσαν οι προηγούμενοι μέτοχοι και το Ελληνικό Δημόσιο κατά 34%, ο Βενιζέλος έβγαλε στο σφυρί το 33% τής ΟΠΑΠ. Το γιατί μόνο 33% και όχι όλο το 34%, κρύβει μια πολύ πονηρή ιστορία. Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος διεκδικεί την εξαγορά τού 33,34% μιας εταιρείας, πρέπει στην κεφαλαιαγορά να προσκομίσει επιταγή τραπέζης τής Ε.Ε. που να αποδεικνύει ότι διαθέτει το κεφάλαιο να αγοράσει το σύνολο των μετοχών. Αυτό λέει ο νόμος. Για να πουληθεί το 34% τής ΟΠΑΠ έναντι τιμήματος 675 εκατ., έπρεπε ο υποψήφιος αγοραστής να προσκομίσει τραπεζικές αποδείξεις ότι διαθέτει κεφάλαιο 2 δις ευρώ. Το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. σε πρώτη φάση πούλησε μόνο το 33% έναντι 652 εκατ. ευρώ, οπότε ο αγοραστής ξεπέρασε τον σκόπελο. Μετά κάποιος «άγνωστος» που δεν ανακοινώθηκε ποτέ, αγόρασε και το 1%. Άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Επίσης ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε ως παραπλανητική την εξαγγελία του, ότι η ελληνική ρευστότητα θα ενισχυόταν από το εξωτερικό, έστω με 652 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία έκλεισε στα 622 εκατ. ευρώ μετρητά και 30 εκ. σε 10 ετήσιες δόσεις. Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε πως «τόσο η αγορά όσο και το ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι σε κάποια φάση το σχήμα δεν είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά του ΟΠΑΠ». Το καλοκαίρι τού 2013, όταν η ελληνική οικονομία δανείστηκε δεκάδες δις για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα με ανακεφαλαιοποίηση, οι υποψήφιοι αγοραστές πίεσαν τον τότε Υπουργό Οικονομικών να τούς διευκολύνουν οι ντόπιες τράπεζες με δανεισμό. Παρά την κοινωνική αγανάκτηση, εγκρίθηκε η έκδοση 2 ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να μη καταθέσουν οι εκδότες καμιά εγγύηση, παρά μόνο τις μετοχές που ΘΑ αγόραζαν με αυτά τα δάνεια. Με τέτοιες διευκολύνσεις, κάθε Έλληνας σκέφτεται ότι θα μπορούσε μόνος του να αγοράσει τον κολοσσό τής ελληνικής αγοράς.

Η προίκα τής ΟΠΑΠ δελέασε 8 επιχειρηματικά σχήματα να διεκδικήσουν το 33% τής εταιρείας. Εγκρίθηκε η συμμετοχή στον διαγωνισμό 7 εξ αυτών και κλήθηκαν να προχωρήσουν σε δεσμευτικές προσφορές. Παραιτήθηκαν και οι 7, γιατί από το περιβάλλον τού υπουργείου Οικονομικών διέρρευσε αιφνιδίως ότι επιπλέον η ΟΠΑΠ θα επιβαρυνόταν με 30% φόρους τού Δημοσίου στα μεικτά κέρδη. Τυχαία ήταν αυτή η διαρροή;

Όλοι αποθαρρύνθηκαν. Οι επιχειρηματικές κοινοπραξίες διαλύθηκαν, πλην μίας που αντιθέτως ενισχύθηκε. Ήταν η Emma Delta, στην οποία προσχώρησε και ο Δημήτρης Κοπελούζος. Ποια είναι η Emma Delta; Η ίδια η ΟΠΑΠ ενημερώνει: «Η VALEA FOUNDATION (Ίδρυμα με έδρα το Λιχνενστάιν) δεν έχει μετόχους και δεν ελέγχεται από κανένα πρόσωπο και είναι ο μοναδικός μέτοχος της VALEA HOLDING AG που είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG HOLDING AG που είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG AG που κατέχει άμεσα το 75% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου του SAZKA Group a.s. και ασκεί από κοινού έλεγχο μαζί με την ΕΜΜΑ GAMMA LIMITED στην οποία τελικός ελέγχων είναι ο κ. Jiri Smejc. Η SAZKA Group a.s. κατέχει το 66,7% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta Management Ltd, ενώ το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται από τον κ. Γεώργιο Μελισανίδη μέσω της εταιρείας Georgiella Holdings Co Limited. Η Emma Delta Management Ltd είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει δικαιώματα ψήφου στην Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd, η οποία κατέχει το 33% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΠΑΠ Α.Ε.». Πώς ελέγχθηκε αυτή η δαιδαλώδης εταιρεία, πριν εξαγοράσει την ΟΠΑΠ;

Γιατί ο νόμος ορίζει ότι, πριν τη μεταβίβαση των μετοχών, «Αξιολογείται η καταλληλότητα του υποψήφιου αγοραστή με βάση το σύνολο των ακόλουθων κριτηρίων: α) Φήμη β) Εμπειρία γ) Χρηματοοικονομική ευρωστία και δ) Αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες πως διαπράττεται νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Πώς ελέγχθηκαν όλα αυτά, σε μία εταιρεία που «δεν έχει μετόχους και δεν ελέγχεται από κανένα πρόσωπο»; Πολύ απλά, η Emma Delta δεν ελέγχθηκε ποτέ για φήμη και φερεγγυότητα (probity check). Σύμφωνα με τούς Financial Times και την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τροπολογία δόθηκε αναστολή ισχύος τής εν λόγω απαίτησης τού νόμου!

Αυτή η εταιρεία ήταν τελικά η μόνη που κατάθεσε προσφορά, όταν όλα τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα αποσύρθηκαν, χαρακτηρίζοντας ζημιογόνα την επένδυση λόγω τής αιφνιδιαστικής συμμετοχής τού Δημοσίου με 30% στα μεικτά κέρδη τής ΟΠΑΠ. Οι Μελισσανίδης – Κοπελούζος, συνεταιρικά με τον τσέχο Jiri Smejc, ο οποίος συμμετείχε και στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και στο Δ.Σ. τής Τράπεζας Πειραιώς, έκριναν την επένδυση κερδοφόρα επειδή ήξεραν κάτι παραπάνω; Το ανακάλυψε το 2015 ο έλεγχος τού Ελεγκτικού Συνεδρίου τής Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την πτώση τής συγκυβέρνησης. Αποφάνθηκε ότι ως αποτέλεσμα μη δημοσιευμένης συμφωνίας (Πρόσθετη Πράξη στη Σύμβαση ΟΠΑΠ – Δημοσίου 12.12.2011), η ΟΠΑΠ τής Emma Delta μετά το 2020 δεν θα πληρώνει 30%, αλλά μόνο 5% και αποτίμησε τη ζημία τού Δημοσίου στο ασύλληπτο ύψος των 330 εκατ. ευρώ ετησίως! Συγκεκριμένα αποφάνθηκε πως «η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου από τα μικτά κέρδη της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για την περίοδο 2020 – 2030 μειώνεται από 30% σε 5%. Σε τιμές 2014 τα έσοδα από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα μειωθούν από €400 εκατ. σε €70 εκ., σημειώνοντας μείωση ύψους 83%».

Και δεν ήταν μόνο αυτό που αγνοούσαν οι άλλοι επιχειρηματίες. Υπήρχε και δεύτερο κρυφό χαρτί, το οποίο αποκάλυψε η ίδια η ΟΠΑΠ στο ενημερωτικό Δελτίο για έκδοση νέου Ομολόγου. Γράφει στη σελίδα 131, «Δυνάμει της από 29.04.2013 τροποποίησης της Πρόσθετης Πράξης, προβλέφθηκε ότι το 80% του απόλυτου τιμήματος (€375.000.000) αντιστοιχεί σε προκαταβολή από την ΟΠΑΠ της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα Μικτά Κέρδη για τη δεκαετία μεταξύ 12.10.2020 έως 12.10.2030». Δηλαδή από τα 375 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι προηγούμενοι μέτοχοι και κατά 34% το ελληνικό δημόσιο, τα 300 εκατ. ευρώ συνυπολογίζονται ως προκαταβολή φόρου και θα επιστραφούν εμμέσως μετά το 2020, προς όφελος των νέων ιδιοκτητών!

Ούτε αυτό ήταν το τελευταίο κρυφό χαρτί, που παραχώρησε το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. στην υπερευνοημένη Emma Delta. Η ΟΠΑΠ παραδέχεται ότι: «Προβλέφθηκε περαιτέρω ότι ενδέχεται να καταβληθεί επιπλέον τίμημα, το οποίο θα υπολογίζεται και θα προσαρμόζεται σε ετήσια βάση κατά τα έτη 2020 έως 2030, και θα είναι πληρωτέο στο τέλος της δεκαετούς αυτής περιόδου». Το παραπλανητικό «ενδέχεται» η καταβολή να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για ολόκληρη 10ετία, εξοργίζει γιατί τόσα δεν φτάνουν ούτε για ένα έτος, μιας και σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποδίδει στο Δημόσιο 400 εκ. ευρώ ετησίως. Επομένως κατ’ έτος μόνο θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και όλα θα πληρωθούν μαζεμένα στις 13.10.2030, χωρίς καν πρόβλεψη νόμιμων τόκων στα τόσα δισεκατομμύρια, ούτε εμπράγματων εξασφαλίσεων, για την περίπτωση που η Emma Delta απλά δηλώσει πτώχευση το 2030! Τι θα κάνει τότε το Δημόσιο; Θα κλείσει την ΟΠΑΠ ή θα παραδώσει ντε φάκτο τη χρονική επέκταση τού Μονοπωλίου έναντι ελάχιστης καταβολής αντιτίμου, προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα; Αυτό οικοδομεί η Emma Delta;

Το τελευταίο δώρο τού Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ξεπερνά και τα όρια τού «ξεπουλήματος». Στη σελίδα 15 τής σύμβασής του με την Emma Delta, υπάρχει το άρθρο 12 με τίτλο «ειδικές αποζημιώσεις» (specific indemnities) το οποίο ορίζει «ρήτρα σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με αποκάλυψη τής «Εφημερίδα των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» αλλά και ρεπορτάζ τού Χρ. Κώνστα, εάν η ΟΠΑΠ υποχρεωθεί σε ετήσια καταβολή νέας φορολογίας που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, αυτή καταβάλλεται μεν συνολικά από την ΟΠΑΠ, όμως η Emma Delta παίρνει πίσω το 33% τής καταβολής! Μάλιστα την κρυφή συμφωνία τής τελευταίας στιγμής την καλύπτει δέσμευση απόλυτης εμπιστευτικότητας, αποκλειόμενης ακόμη και τής Βουλής. Έτσι όταν το 2016 κι εφεξής το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αντισταθμιστική αύξηση των εισφορών τής ΟΠΑΠ προς το Δημόσιο από 30% σε 35%, σύμφωνα με τη ρήτρα, στην Emma Delta επιστράφηκαν 18,9 εκ. ευρώ μόνο το 2016! 

Ο Πρόεδρος τού Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και Πρόεδρος τής «Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης» που έχει στόχο τη μείωση τής …διαφθοράς στην Ελλάδα, την επόμενη ημέρα τής πώλησης τής ΟΠΑΠ υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω δημοσιευμάτων εναντίον του ότι, αμέσως μετά τις υπογραφές, επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό αεροπλάνο βασικού μετόχου τής Emma Delta και συνταξίδεψαν προς τουριστικό προορισμό.

Η Emma Delta ανέλαβε τη διοίκηση και δεσποτικά συρρικνώνοντας τη μισθοδοσία οδήγησε αμέσως σε εθελούσια έξοδο εκατοντάδες υπαλλήλους τής ΟΠΑΠ, ενώ για τα δικά της στελέχη επεφύλαξε ιλιγγιώδη πριμ «έως και €3.700.000 σε μέλη του Δ.Σ. και Ανώτερα Διοικητικά Στελέχη», «Παροχή μακροπρόθεσμων κινήτρων για βασικά στελέχη έως και €7.000.000» και σύναψη συμβάσεων με ημετέρους, όπως με τη συμβουλευτική εταιρεία Emerging Markets Capital τού τσέχου μεγαλομετόχου J. Smejc «ετησίως έως το ποσό των €3.600.000» πλέον ΦΠΑ!

Ο Ευάγ. Βενιζέλος γνώριζε ότι μόλις η διοίκηση τής ΟΠΑΠ περνούσε σε χέρια ιδιωτών, κινδύνευε το Μονοπώλιο από την Ε.Ε.. Έτσι συστάθηκε η Ε.Ε.Ε.Π., Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που κατά την αιτιολογική έκθεση, δι’ αυτής επιχειρείται «η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, της δημοσίας τάξεως καθώς και η ασφάλεια και προστασία των πολιτών». Πρώτο πρόεδρο διόρισε τον Ευγ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος ως τότε είχε διατελέσει Πρόεδρος τής ΕΡΤ επί κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγ. Βενιζέλου (1993 – 1995), Γεν. Γραμματέας τού Υπ. Πολιτισμού επί Ευάγ. Βενιζέλου (1996 – 1999), Πρόεδρος τού ΕΟΤ (1999 – 2002), Πρόεδρος τής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας επί Ευάγ. Βενιζέλου (2002 – 2004). Τα ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «ιπποκόμο» τού Ευάγ. Βενιζέλου. Ο πρώην Νεοδημοκράτης είχε γίνει γνωστός ως «διαμορφωτής τού δημόσιου προφίλ» τής Δήμητρας Λιάνη. Μετά 6 εβδομάδες ο Ευάγ. Βενιζέλος μετέτρεψε την Ε.Ε.Ε.Π. σε πανίσχυρη Ανεξάρτητη Αρχή. Ειδικά για την ΟΠΑΠ προνόησε ότι η Ε.Ε.Ε.Π. την ελέγχει μέσω 3μελούς Επιτροπής, η οποία όμως μισθοδοτείται από την ίδια την …ΟΠΑΠ! Πρόεδρο και αυτής τής Επιτροπής, διόρισε τον Ευγ. Γιαννακόπουλο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε για την Ε.Ε.Ε.Π. ότι «Εντοπίστηκαν αδυναμίες στην άσκηση των ελεγκτικών και ρυθμιστικών καθηκόντων της» και η Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς τής Ευρ. Επιτροπής, ότι «Οι αποφάσεις της δεν είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία τού κοινού και σε κάθε περίπτωση να απέχει από την εφαρμογή τους».

Η Ε.Ε.Ε.Π. ενέκρινε να λειτουργούν στους αμιγείς χώρους των πρακτορείων και υπηρεσίες: α) ταχυδρομικές, β) πώλησης πακέτων σύνδεσης κινητής ή και καρτοκινητής τηλεφωνίας, πακέτων συνδρομητικής τηλεόρασης, διάθεσης πακέτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, γ) δικτύου ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος, δ) εξόφλησης λογαριασμών εταιρειών παροχής ύδατος, ρεύματος, τηλεφωνίας και συναφών υπηρεσιών, αγοράς εισιτηρίων θεαμάτων, μέσων μαζικής μεταφοράς και συναφών υπηρεσιών και αποστολής δεμάτων, ε) παροχής έτοιμου φαγητού, ροφημάτων, αναψυκτικών-χυμών και αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο έως 15% vol.). Ποιο Δημόσιο Συμφέρον επέβαλε όλα αυτά;

Αντιθέτως το συμφέρον τής Emma Delta αποκαλύπτεται έως και εφιαλτικό. Με 4.500 σημεία συναλλαγών, εδραιώνει Μονοπώλιο σε κάθε μορφής υπηρεσία δικτύου λιανικής. Τον οποιοδήποτε πάροχο τέτοιων υπηρεσιών που προβλέπει η Ε.Ε.Ε.Π., θα τον εκβιάζει με ντε φάκτο αποβολή από την αγορά, αν τον αποκλείει από την διακίνηση των υπηρεσιών του στο μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο λιανικής. Με υπηρεσίες σε 4.500 σημεία, θα διαλύει ή θα γιγαντώνει, κατ’ επιλογή της, ακόμη και εταιρείες κολοσσούς στην ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το παρακολουθεί αυτό ή στρουθοκαμηλίζει; 

Προετοιμαζόμενη από το 2015, ήρθε το 2017 και η σειρά των Πρακτόρων να δεχτούν την κερδοσκοπικό εκβιασμό τής Emma Delta. Σύμφωνα με την Έκθεση Ορκωτών Λογιστών, ο επαγγελματικός κλάδος των Πρακτόρων έως το 2021 θα απολέσει, υπέρ τής ΟΠΑΠ, 240 εκατ. ευρώ και για τη σύγκριση των μεγεθών, την τελευταία 4ετία η ΟΠΑΠ διανέμει ετήσιο μέρισμα κατά μ.ο. μόνο 167 εκατ. ευρώ, επομένως από τούς Πράκτορες θα υφαρπάξει ποσό ίσο με τα καθαρά κέρδη 1½ οικονομικής χρήσης. Αλλιώς, σύμφωνα με τη νέα Πολιτική τής Emma Delta, προκειμένου να μη μειωθεί το εισόδημα των Πρακτορείων, οι Πράκτορες εξωθούνται να βοηθήσουν την ΟΠΑΠ, ώστε σε αυτή τη χρονική περίοδο οι παίκτες να χάνουν περισσότερα ανεβάζοντας την κατανάλωση κατά 3,4 δις ευρώ!

Όμως από ιδρύσεως τής ΟΠΑΠ τα έσοδα τού Πράκτορα πολλαπλασιάζονται όσο περισσότερο κερδίζουν οι παίκτες, διότι κατά την πάγια τακτική ξαναπαίζουν μέρος των κερδών, αυξάνοντας τον τζίρο επί τού οποίου υπολογίζεται η αποζημίωση τού Πράκτορα (περίπου 8,3%). Αντίθετα η ΟΠΑΠ αυξάνει τα κέρδη της αναλόγως τής ζημίας των παικτών. ΟΠΑΠ και παικτικό κοινό έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και σύμφωνα με τον νομοθέτη που όρισε τούς κανονισμούς διεξαγωγής των παιχνιδιών, για λόγους κοινωνικής πρόνοιας «ο πράκτορας λειτουργεί υπέρ τού συμμετέχοντος» ώστε να τον προστατεύει από τη ζημία του, που επιδιώκει η ΟΠΑΠ για να ωφεληθεί η δική της κερδοφορία. Ο Έλληνας νομοθέτης όρισε να εξαρτώνται τα έσοδα τής πρακτορείας τυχερών παιχνιδιών από τη συμβουλευτική ικανότητα τού πράκτορα προς το κοινό, ώστε να διασκεδάζει ο παίκτης με ελάχιστη δαπάνη και όσο περισσότερο κερδίζουν οι παίκτες (και χάνει η ΟΠΑΠ), τόσο περισσότερο να αυξάνεται το εισόδημα τού πράκτορα.

Ο Βρετανός νέος Δ/νων Σύμβουλος D. Cope, αμέσως μετά την άφιξή του ανακοίνωσε στα ΜΜΕ, ως βασικούς στόχους του, α) Τον πολλαπλασιασμό τής κερδοφορίας από τα φρουτάκια τής ΟΠΑΠ, β) Την επιβολή «Ευθυγράμμισης» των συμφερόντων τής ΟΠΑΠ και των Πρακτόρων μέσω νέων συμβάσεων, δηλαδή όσα περισσότερα κερδίζει το κοινό τόσο να μειώνεται η αποζημίωση των πρακτόρων, επομένως ανατροπή τού επαγγελματικού τους χαρακτήρα και αλλοίωση τού αποτρεπτικού ρόλου τους στους κοινωνικούς κινδύνους των τυχερών παιγνίων. Απαγορεύει δια ροπάλου τις επί 60 χρόνια αποκτηθείσες επαγγελματικές ικανότητές τους να συμβουλεύουν τούς παίκτες, ώστε να συμμετέχουν κερδοφόρα στα τυχερά παιχνίδια τής ΟΠΑΠ. Όμως κυρίως εντέλλεται την ενσωμάτωση στην ιδιοκτησία τής Emma Delta τού δικτύου των ανεξάρτητων επαγγελματιών πρακτόρων των παιχνιδιών που έως το 2030 ανατέθηκαν έναντι αντιτίμου κατά αποκλειστικότητα στην ΟΠΑΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν το 2030 το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να δημοπρατήσει το Μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών, στο τραπέζι θα καθίσει απέναντί του μόνο η Emma Delta διότι, εν τω μεταξύ δια τής υφαρπαγής, θα έχει αποκλείσει το μοναδικό δίκτυο πρακτορείας από κάθε ανταγωνιστή της. Το Δημόσιο προκειμένου να εισπράττει ό,τι εισπράττει από τα τυχερά παιχνίδια ακόμη και δίχως αντίτιμο αποκλειστικής ανάθεσης, θα παραδώσει ντε φάκτο για πάντα το Μονοπώλιο στην Emma Delta, η οποία το κουρσεύει με εισαγωγή μόνο 222 εκ. ευρώ κι αυτά βεβαίως αποσβέστηκαν, με το παραπάνω, από τα μερίσματα μόνο 3 ετών!

Αυτή τη Σύμβαση υποταγής δεν υπέγραψαν εκατοντάδες αντιστεκόμενοι πράκτορες, αρνούμενοι να υποκύψουν στο εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλημμα που τούς έθεσε απροσχημάτιστα η Emma Delta, να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και το επάγγελμά τους ή να συναινέσουν στην πλήρη αλλοίωση τής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στον αφανισμό τής επαγγελματικής τους υπόστασης, υπογράφοντας μία κραυγαλέα παράνομη σύμβαση προκειμένου να προστεθούν μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε Μελισσανίδη και Κοπελούζου. Ο αγώνας τους ξεκινά την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και θα κρατήσει έως την τελική νίκη. Οι περήφανοι πολίτες αυτής τής χώρας, ας επιλέξουν «με ποιούς θα πάν’ και ποιούς θα αφήσουν».

Στον νομό σας αρνήθηκαν την υποταγή 30 πράκτορες και η 100% πλέον ιδιωτική ΟΠΑΠ τούς εκβιάζει να ξεπουλήσουν 28 Φεβρουαρίου τα κλειδιά των καταστημάτων τους σε αυτούς που υποτάχτηκαν. Στα δικαστήρια θα κριθεί το δίκιο τους. Αν τούς συμπαρασταθείτε, η Αιτωλοακαρνανία θα αποδείξει ότι περήφανα δεν αποδέχεται εκβιασμούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ