2018-02-28 08:13:32
Φωτογραφία για Κούρεμα έως 60% στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών (πίνακας)
Κούρεμα έως 60% στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, που είχαν λάβει 21.500 γεωργοί από την πρώην ΑΤΕ, προβλέπει σχετική ρύθμιση Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ''Ελεύθερου Τύπου'', πρόκειται για τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό που θα κάνει «πρεμιέρα» την 1η Μαΐου και παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30% όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν είναι χωρίς εξασφάλιση.

Για διευθέτηση των εν λόγω οφειλών θα λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

Μάλιστα, υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών. Ο ένας αφορά στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας σε συμπεφωνημένες με την τράπεζα δόσεις και ο άλλος στο συμβιβασμό που περιλαμβάνει την εφάπαξ καταβολή του «κουρεμένου» ποσού σε διάστημα τριών μηνών.


Ωστόσο, πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τους έξι μήνες. Καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης-συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3259/204 για τα πανωτόκια επί του οφειλόμενου ποσού ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Παράλληλα, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξολογιστικών τόκων.

Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες με μεγάλα δάνεια και μικρή περιουσία, καθώς το ύψος του… κουρέματος θα είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και φυσικά κατόπιν συνεργασίας με τον εκκαθαριστή.

Το πρόγραμμα που θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων συνολικού ύψους 1,15 δισ. ευρώ, αποτελεί πρόταση της PQH, εταιρίας εκκαθαριστή της πρώην Α.Ε. σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη. Μετά από καιρό διαπραγματεύσεων και σημαντικές βελτιώσεις ως προς το ύψος του… κουρέματος, την περασμένη Παρασκευή η πρόταση αυτή έλαβε το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών – κτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι και φέρουν και την έγκριση της ΤτΕ. Δυστυχώς με την πώληση της ΑΤΕ βρέθηκαν σε ομηρία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι μπορούν πλέον να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σύντομα θα εξετασθούν και τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόκκαλης.

Προϋποθέσεις και διάρκεια ρύθμισης

– Οι δύο βασικές προϋποθέσεις ένταξης για τον οφειλέτη είναι να έχει καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 90 ημερών στις 31/12/2016 και να παρουσιάζει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης (όπως προκύπτουν από το Ε3).

– Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 έτη (120 δόσεις), λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία ωστόσο δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης. Σχετικά με την αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ