2018-02-28 14:34:12
Φωτογραφία για 5 κανόνες ευγένειας που όλοι οι γονείς ξεχνάμε να διδάξουμε στα παιδιά μας
Όλοι λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» και το ίδιο διδάσκουμε και τα παιδιά μας να κάνουν. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι κανόνες ευγενείας που ξεχνάμε να αναφέρουμε ή θεωρούμε λιγότερο σημαντικούς και δεν διδάσκουμε στα παιδιά μας.

Οι καλοί τρόποι, ωστόσο, θα κάνουν τη ζωή του ευκολότερη και ευτυχέστερη. Οπότε ας εντάξουμε στην εκπαίδευσή των παιδιών μας και τους παρακάτω κανόνες, για το δικό τους καλό.

Να λένε «Γεια»

Έχετε παρατηρήσει ότι όσες φορές ένας ενήλικας χαιρετάει το παιδί σας εκείνο χαμηλώνει το βλέμμα και κρύβεται πίσω σας;  Πόσο χαριτωμένο φαίνεται, αλλά και πόσο άβολα σας κάνει να νιώθετε;

Εξηγήστε στο παιδί σας, ότι αυτό που κάνει μοιάζει αγενές στα μάτια των άλλων, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε. Για να το κάνετε να νιώσει πιο άνετα μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων, στο οποίο εσείς θα είστε ο ενήλικας που το χαιρετά και εκείνο θα κάνει τον εαυτό του ή και το ανάποδο!


Προσοχή! Πριν προχωρήσετε σε αυτό το παιχνίδι θυμίστε στο παιδί σας ότι δεν επιτρέπεται να μιλά σε κανέναν αν δεν είστε μαζί του ή αν του απευθύνει τον λόγο κάποιος τον οποίο δεν γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται!

Να κάνουν διάλογο

Όταν μας μιλούν πρέπει και να απαντάμε, σωστά; Αν, λοιπόν, κάποιος ρωτήσει το παιδί σας αν είναι καλά, η σιωπή δεν είναι απάντηση. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να απαντούν σε ερωτήσεις και να κάνουν και εκείνα με τη σειρά τους αντίστοιχες. Έτσι θα αποκτήσουν και το θάρρος της γνώμης τους, αλλά και αυτοπεποίθηση!

Για να το κάνετε πιο διασκεδαστικό, παίξτε ένα παιχνίδι. Ο κάθε παίκτης έχει 10 δευτερόλεπτα να απαντήσει σε μια ερώτηση και να κάνει μια αντίστοιχη στον συνομιλητή του. Αν ο χρόνος περάσει, τότε ο «αντίπαλος» κερδίζει έναν βαθμό.

Να απαντούν στα κοπλιμέντα

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε και αρκετοί από εμάς. Όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο πείτε «ευχαριστώ» κι αν η περίσταση το επιτρέπει ανταποδώστε.

Μην χαμογελάσετε απλώς, δείξτε στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει. Ένας «τοίχος» κοπλιμέντων μπορεί να βοηθήσει. Κάθε φορά που το παιδί σας θα κάνει ένα κοπλιμέντο ή θα απαντά με όμορφο τρόπο σε ένα άλλο κερδίζει έναν βαθμό στον τοίχο. Όταν συμπληρωθούν 50 βαθμοί, για παράδειγμα, κερδίζει ένα μικρό δωράκι!

Να μιλούν στο τηλέφωνο

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μιλούν σωστά και στο τηλέφωνο. Όταν θέλουν να σας δώσουν το ακουστικό, για παράδειγμα, καλό είναι να λένε, «Ένα λεπτό, παρακαλώ» ή «περιμένετε λιγάκι» και όχι να σιωπούν.

Χρησιμοποιήστε ένα παλιό τηλέφωνο και προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε έξω με το παιδί σας ή στο σπίτι, χτυπά το τηλέφωνο και ζητούν εσάς, τι θα κάνει τότε;

Να τρώνε σωστά στο τραπέζι

Αφού έμαθε να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνο και να μην τρώει με τα χέρια, ας του μάθουμε και μερικούς κανόνες για το τραπέζι. Το να μιλά σιγά, να ρωτά ευγενικά όταν θέλει κάτι, να χρησιμοποιεί χαρτοπετσέτα και όχι το μανίκι του, αλλά και να μην απαντά ή ασχολείται με τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν βρίσκεται στο τραπέζι είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Η πιο αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος για να μάθει τους παραπάνω κανόνες, είναι να διδάσκεται καθημερινά και κάτι, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ