2018-06-03 20:33:42
Φωτογραφία για Spiegel: Η γραφειοκρατική τρέλα στην Ελλάδα αφήνει απροστάτευτα 2 στα 3 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Από τη στιγμή που τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ ανέλαβε το υπ. Οικονομικών, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 74%

Άρθρο-καταπέλτη για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη φροντίδα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Από αυτά μόνο τα 1.101 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε λίστες αναμονής.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να διασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για ασυνόδευτους ανήλικους από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ειδικά επειδή τα χρήματα υπάρχουν. Από το 2015 η Κομισιόν έχει διαθέσει περισσότερα από 385 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση».

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι από το 2017 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που ασχολούνταν με το θέμα από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ή άλλους διεθνείς οργανισμούς και το έργο έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. «Νωρίτερα ακόμα και στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, ήταν εύκολο για τις ΜΚΟ όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Αλλά όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε η γραφειοκρατική τρέλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ότι από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άλλαξε το καθεστώς, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αυξήθηκε κατά 74% καθώς την ίδια ώρα μειώθηκε ο αριθμός των θέσεων για ανήλικα προσφυγόπουλα από τις 1228 στις 1101 καθώς ΜΚΟ υποχρεώθηκαν να κλείσουν δομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ως παράδειγμα των γραφειοκρατικών εμποδίων το γερμανικό περιοδικό παραθέτει το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα οι προκηρύξεις για χρηματοδότηση δημοσιεύονταν 3 μήνες πριν το τέλος της υπάρχουσας χρηματοδότησης. Μετά την αλλαγή σκυτάλης η αντίστοιχη προκήρυξη για το 2018 δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017, δύο εβδομάδες, δηλαδή, πριν το τέλος του προηγούμενου προγράμματος.

Το Spiegel επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στις ΜΚΟ ότι θα υπάρξει τάχιστη ομαλοποίηση των διαδικασιών. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ενημερώθηκαν ότι σχεδιάζεται επανεξέταση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. «Μέχρι να συμβεί αυτό θα υπάρξει μόνο μια συνέπεια: Στασιμότητα» παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ