2018-06-28 08:59:54
Φωτογραφία για FT: ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
«Χείρα βοηθείας» στην Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να απλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία, για την ευκολότερη επιστροφή μεταναστών προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, με σκοπό τον περιορισμό στις «δευτερογενείς μετακινήσεις των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ε.Ε., αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας στους FT.

Αν και μία συμφωνία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο με την Ιταλία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Βερολίνου, μία συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελούσε χείρα βοηθείας για τη Μέρκελ, η οποία απεγνωσμένα θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, εκτιμά ο αρθρογράφος των FT.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της Ε.Ε. και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, γράφουν οι FT, υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μια συμφωνία με τη Γερμανία δε θα είχε μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι 50- 100 άτομα το μήνα περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.  «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι, μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός Ε.Ε. και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα για το προσφυγικό, γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 αλλά, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία». «Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσίπρας στους FT.

Από πλευράς Γερμανίας. ο Υπουργός Οικονομικών,  Όλαφ Σολτς δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» να επιλύσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της εξαιτίας του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τη σκλήρυνση της στάσης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Ο Σολτς, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναγνώρισε σε δηλώσεις του στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης δυσκολεύονται να συμφωνήσουν. Αλλά, πρόσθεσε, «νομίζω πως δεν αποκλείεται να βρεθεί μια λύση».

Οι Χριστιανοκοινωνιστές, αντιμέτωποι με μια κρίσιμη τοπική εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, μεταξύ άλλων απειλούν διά χειλέων του ηγέτη τους και Υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να αρχίσουν μονομερώς να εμποδίζουν την είσοδο στους αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν επιτύχει μια ευρύτερη συμφωνία με τις άλλες χώρες μέλη για να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ