2012-06-04 16:30:05
Φωτογραφία για Τι είναι το άγχος
Το άγχος ή στρες τα τελευταία χρόνια επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πια έχει γίνει τρόπος ζωής και συνήθεια. Έχει αποδειχθεί σε σχετικές έρευνες ότι το στρες σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων ψυχικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. Το στρες είναι μια πολυσύνθετη έννοια και είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ένας σαφής και συγκεκριμένος ορισμός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

- Το στρες είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας του οργανισμού για να αντιμετωπίσει μία κατάσταση «κινδύνου» (πραγματικού ή φανταστικού). Με το άγχος κινητοποιούνται όλα τα σωματικά συστήματα του οργανισμού έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση της απειλής και, κατ’ επέκταση, η επιβίωσή του. (Χρηστίδης, 2001)

Το στρες είναι το σύνολο των νευροφυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν «απειλείται» ή «κινδυνεύει» από κάποιο ερέθισμα ή κατάσταση.

Τα στρεσογόνα ερεθίσματα μπορούν να είναι

- φυσικά

- ψυχικά ή συναισθηματικά

- πραγματικά ή φανταστικά

και να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του ατόμου.

Οι φυσικοί στρεσογόνοι παράγοντες αντιπροσωπεύουν αλλαγές ξαφνικές ή όχι, στο εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον, ενώ οι τεχνητοί ή νοητικοί ή γνωστικοί στρεσογόνοι παράγοντες αντιπροσωπεύουν απειλές και κινδύνους που παράγονται ύστερα από νοητικές διεργασίες και εκφράσεις του «εγώ».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ