2012-06-04 21:13:04
Φωτογραφία για Οι βάσεις της φετινής χρόνιας θα κάνουν βουτιά μέχρι και 3.500 μόρια
Πτωτική τάση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής στα πολυτεχνεία και στις σχολές θετικών επιστημών, ελαφρώς πτωτική στις ιατρικές σχολές, ενώ χωρίς μεγάλες αποκλίσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις για τις περιζήτητες σχολές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτά προκύπτουν από τα exit polls των βαθμολογιών στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή για τους 87.500 υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σειρά έχουν από την Τρίτη οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής.

Εκπαιδευτικοί που μετρούν χρόνια στο χώρο υποστηρίζουν ότι στα πανεπιστημιακά τμήματα η πτώση θα ξεκινήσει από τα 100 μόρια και μπορεί να αγγίξει έως και τα 3.000-3.500 μόρια.

Σαφώς μεγαλύτερη προδιαγράφεται η πτώση σε τμήματα ΤΕΙ και κυρίως της επαρχίας.

Βεβαίως όπως συμβαίνει κάθε χρόνο η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί ανάλογα και με τη ζήτηση κάθε σχολής από τους υποψηφίους.


Καθοριστική σημασία θα διαδραματίσει ο οικονομικός παράγοντας για το λόγο αυτό πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους, έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο σπουδών πρώτης τους επιλογής.

Αυτό ενδεχομένως να σημάνει άνοδο της βάσης σε ορισμένες, έστω και λίγες, σχολές.

Από την άλλη πλευρά, ερώτημα αποτελεί το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση για τις υψηλόβαθμες σχολές, οι επαγγελματικές προοπτικές των οποίων έχουν περιοριστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περσινή χρονιά οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές Πολιτικών Μηχανικών (ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί καθίζηση) έπεσαν έως και 1.867 μόρια (στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) ενώ στα άλλοτε περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα η πτώση έφθασε τα 1.970 μόρια (επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) καθώς πλέον οι προσλήψεις περιορίζονται δραματικά.

Στον αντίποδα, στην άνοδο της βάσης, σε συνδυασμό βεβαίως με τις επιδόσεις των υποψηφίων, συμβάλλει η μείωση των θέσεων σε περιζήτητες σχολές. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Αστυνομικές, οι Στρατιωτικές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού στις οποίες φέτος οι θέσεις θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Ειδικότερα, καθώς ήδη έχει προχωρήσει η βαθμολόγηση, βασικό στοιχείο είναι οι κακές επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση, μάθημα κοινό για όλους. «Βούλιαξαν στο θέμα οι μέτριοι μαθητές, στην κλίμακα του 13-16.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF, Μ. Αμαργιανάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής», προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (νομικές, παιδαγωγικά, φιλολογίες κ.ά.): Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν στη Βιολογία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (αναλόγως ποιο επέλεξαν). Στα μαθήματα κατεύθυνσης η εικόνα είναι διττή (οι επιδόσεις στα Αρχαία είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, το αντίθετο συμβαίνει σε Ιστορία, Λογοτεχνία και Λατινικά). Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται σταθεροποιητική τάση των βάσεων.

2ο (τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας κ.ά.). Τις θέσεις διεκδικούν συνήθως υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης, που φέτος αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολα θέματα στη Φυσική αλλά και τα Μαθηματικά, δηλαδή τα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές του πεδίου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στη Φυσική το 80% των υποψήφιων της τεχνολογικής έχει βαθμολογηθεί κάτω από 10. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα πέσουν, με την πτώση να ξεκινά από 500 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές της Αθήνας.

3ο (σχολές επιστημών υγείας). Τις θέσεις διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. «Η καλύτερη απόδοση, σε σχέση με πέρυσι, των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης στη Βιολογία δεν μπορεί από μόνη της να συγκρατήσει την πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών λόγω της σημαντικής πτώσης των βαθμολογιών σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης», είπε στην «Κ» ο κ. Αμαργιανάκης.

4ο (πολυτεχνικές σχολές και ΑΕΙ τεχνολογικού χαρακτήρα): Με βάση τις επιδόσεις σε Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία, η πορεία των βάσεων θα είναι ανάλογη του 2ου και 3ου πεδίου: πτωτική, με το μέγεθος τις πτώσης να διευρύνεται όσο προχωρούμε προς τις χαμηλότερες βάσεις.

5ο (οικονομικές σχολές): Οι υποψήφιοι εξετάζονται την Τρίτη στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι το μάθημα υψηλής βαρύτητας για τη διεκδίκηση μιας θέσης στις σχολές του πεδίου. Πάντως, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, δεύτερο μάθημα βαρύτητας, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους δημιουργώντας προϋποθέσεις για πτώση των βάσεων εισαγωγής.

Ελάχιστες οι σχολές των 19.000 μορίων

Σε ελάχιστες σχολές αναμένεται φέτος η βάση εισαγωγής να κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια.

Το βαθμολογικό όριο που προκαλεί άγχος στους αρίστους υποψηφίους, καθώς και το μικρότερο λάθος μπορεί να κοστίσει πολύτιμα βαθμολογικά μόρια, είναι δύσκολο φέτος να επιτευχθεί λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων θεμάτων σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης.

Μεταξύ των σχολών για την εισαγωγή στις οποίες δεν απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα (τα μόρια του οποίου αυξάνουν τη βάση, όπως η Αρχιτεκτονική και η Αγγλική Φιλολογία) η βάση μόλις σε εννέα σχολές ξεπέρασε πέρυσι τα 18.900 μόρια. Πρώτο όλων ήταν το Τμήμα Ψυχολόγων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), το οποίο έφθασε τα 19.282 μόρια, καθώς αποτελεί το τμήμα με τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Μεταξύ των εννέα σχολών, άλλωστε, με πάνω από 18.900 μόρια οι έξι είναι στρατιωτικές, τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι λόγω των εξασφαλισμένων επαγγελματικών προοπτικών. Μάλιστα, το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ ξεπέρασε πέρυσι τόσο την Ιατρική Αθηνών (19.153 μ.) όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ (18.917 μ.), που όλα τα προηγούμενα χρόνια εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι φέτος αναμένεται να καταρριφθεί ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς τα πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία η βάση εισαγωγής θα πέσει έστω και κατά ένα μόριο θα ξεπεράσουν το 80% του συνόλου.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ