2012-06-05 11:24:03
Φωτογραφία για Αόριστο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ
"Οι δύο επιστολές που έστειλε στην «τρόικα», με τις οποίες έκανε δεκτές τις ρυθμίσεις τής δεύτερης δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου που τη συνοδεύει, του αφαιρούν κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ανατροπή αυτών των συμφωνιών που έχουν επικυρωθεί και με την ψήφο του κόμματός του στη Βουλή των Ελλήνων".Tου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει τη θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε προ ημερών την άτυπη ίδρυση «Εθνικού Ευρωπαϊκού Μετώπου». Και κάλεσε όλα τα στελέχη του Μνημονιακού Μετώπου να ενταχθούν και να βοηθήσουν την προσπάθεια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του κόμματός του και φυσικά του μπόνους των βουλευτικών εδρών.

Η συγκομιδή μέχρι τώρα είναι φτωχή, για να μην πούμε μηδενική. Στο προσκλητήριο ανταποκρίθηκε μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη και οι τέως βουλευτές του ΛΑΟΣ. Τα υπόλοιπα στελέχη της παλιάς ενιαίας Δεξιάς παράταξης δεν ανταποκρίθηκαν. Αλλά εμείς απορούμε: πώς είναι δυνατόν ο κ. Σαμαράς να καταφέρει να κτίσει ένα νέο οικοδόμημα με μεταχειρισμένα υλικά κατεδάφισης; Ο λαός στις εκλογές της 6ης Μαΐου κατεδάφισε και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και το κόμμα του Καρατζαφέρη.


Kαι ακόμη σημειώνουμε και την αντίφαση που υπάρχει μέσα στο μέτωπο που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς. Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξει εθνικό μαζί με ευρωπαϊκό μέτωπο και να αποτελέσουν ένα ενιαίο κομματικό σύνολο; Εδώ αστόχησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην προσπάθειά του να δείξει ότι η Ελλάδα λατρεύει την Ευρώπη. Και το εθνικό συμφέρον υποχωρεί έναντι του ευρωπαϊκού; Δεν αμφισβητούμε τη φιλοπατρία του, αλλά έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει να διευκρινίσει ότι υπεράνω της Ευρώπης, των συμφερόντων της και της πολιτικής της τοποθετεί την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ελλάδος και του ελληνικού λαού. Αυτό το σάλπισμα για ενιαία κάθοδο της Δεξιάς στις προσεχείς εκλογές και η απόφαση συνεργασίας με την Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις πολλών στελεχών της ΝΔ. Αλλά και πολλοί ψηφοφόροι που είχαν αποφασίσει να στηρίξουν στις προσεχείς εκλογές το κόμμα της ΝΔ, τώρα, με τη συνεργασία της Ντόρας Μπακογιάννη, ξανασκέπτονται πλέον εάν θα πρέπει να στηρίξουν το φιλομνημονιακό μέτωπο που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στις προσεχείς εκλογές.

Για να μπορέσει να στηρίξει η ΝΔ τη φιλομνημονιακή πολιτική της, τώρα θα καταφύγει σε μια άστοχη και αθεμελίωτη καταστροφολογία, για να απολογηθεί στον λαό για τη μετάλλαξη του κ. Σαμαρά σε θαυμαστή του Μνημονίου και της Ευρώπης, που με τα μέτρα που εισηγήθηκε η ΕΕ και το ΔΝΤ στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, εξόντωσε και τον λαό και το ελληνικό κράτος. Βέβαια είναι γεγονός ότι και η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούσαν μέτρα για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στις δομές του κράτους και στις εργασιακές σχέσεις. Αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα, προς την κατεύθυνση αυτή, τα σοφίστηκαν οι υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Τα μέτρα αυτά ο κ. Σαμαράς στην περίοδο του Α' Μνημονίου τα θεωρούσε λάθος. Και σε κάθε περίπτωση το τόνιζε αυτό. Όταν τέθηκε το θέμα της σύναψης του δεύτερου δανείου και του Β' Μνημονίου, ο Σαμαράς παρουσίασε μια φανατική μετάλλαξη κι από επικριτής της λάθος πολιτικής, έγινε ένθερμος υποστηρικτής της. Δεν γνωρίζουμε φυσικά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και τους εκβιασμούς από τους δανειστές μας. Εκείνο όμως που είναι βέβαιο και για το οποίο θα πρέπει να απολογηθεί στον λαό ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι σύρθηκε από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες σε μια πολιτική επιλογή που αμνηστεύει τα λάθη της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 2,5 χρόνια. Και με τον τρόπο αυτό δικαιώνονται οι δύο αρχιτέκτονες της οικονομικής πολιτικής, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Και απέκτησαν και αυτοί επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την εξόντωση του ελληνικού λαού. Πέραν αυτού αποδυνάμωσε και την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων. Και παρά την υπόσχεσή του ότι θα ζητήσει την εκ νέου διαπραγμάτευση, δεν έχει πλέον το ηθικό έρεισμα για να ζητήσει κάτι τέτοιο από την «τρόικα».

Οι δύο επιστολές που έστειλε στην «τρόικα», με τις οποίες έκανε δεκτές τις ρυθμίσεις τής δεύτερης δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου που τη συνοδεύει, του αφαιρούν κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ανατροπή αυτών των συμφωνιών που έχουν επικυρωθεί και με την ψήφο του κόμματός του στη Βουλή των Ελλήνων. Και είναι τόσο πολύ δεσμευτικές οι υποχρεώσεις μας, που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, που η «τρόικα» έχει αποθρασυνθεί και απαιτεί όλες οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν για να συνεχιστεί η στήριξη της χώρας μας. Να γιατί επέμεναν τότε να υπογράψει ο κ. Σαμαράς τις επιστολές αυτές και δεν αποκλείεται αυτές να είναι έμπνευση και του κ. Βενιζέλου, ο οποίος και πρώτος μίλησε για υπογραφή τέτοιων επιστολών. Φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις είναι τόσο σκληρές, ώστε καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα θελήσει ή δεν θα μπορέσει να τις εφαρμόσει.

Ο κ. Σαμαράς, στη συγκέντρωση του πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ στο ΣΕΦ στις 26 Μαΐου, στην ομιλία του ανέφερε ότι η ΝΔ έχει εντοπίσει τους τομείς εκείνους για τους οποίους θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Δεν ανέφερε όμως λεπτομέρειες, για να γνωρίζει ο λαός ποιες ρυθμίσεις και μέτρα του Μνημονίου θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σαμαράς οφείλει να γίνει σαφής.

Στην ομιλία του στο ΣΕΦ ο κ. Σαμαράς πολύ σωστά μίλησε για αναστήλωση του κύρους των θεσμών. Και υποσχέθηκε ότι, στην περίπτωση κατά την οποία το κόμμα του κληθεί να κυβερνήσει, θα αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής. Ασφαλώς η αναστήλωση του κύρους των δημοκρατικών μας θεσμών είναι αναγκαία και κατεπείγουσα. Δεν μίλησε όμως για την επανίδρυση του κράτους. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι έχουν απομείνει μερικά μόνο υπολείμματα του κράτους.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αρέσει στην Bild ο Τζήμερος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αρέσει στην Bild ο Τζήμερος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ