2012-06-05 17:32:03
Φωτογραφία για Υπάρχει μέλλον χωρίς πτυχίο;
Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Οι πανελλήνιες ολοκληρώθηκαν. Αυτό το άγχος τελείωσε για τους μαθητές και για τις οικογένειές τους. Τώρα αρχίζει ο δεύτερος γύρος.

Αυτός της αναμονής. Ποιο παιδί πέρασε, σε ποια σχολή; Ποιο παιδί δεν πέρασε και τι σκέφτεται να κάνει στο μέλλον;

Η μόρφωση είναι ότι πολυτιμότερο, μπορεί κάποιος να προσφέρει στον εαυτό του και στα όνειρά του. Μόρφωση δεν σημαίνει μόνο, η εισαγωγή σε κάποιο ΤΕΙ, ΑΕΙ ή Πανεπιστήμιο. Μόρφωση δεν σημαίνει μόνο, η απόκτηση πτυχίου, από 19 έως 24 ετών.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο – σε όλο τον κόσμο- που απέκτησαν κάποιο πτυχίο αλλά δεν το χρησιμοποίησαν ποτέ. Κάποιοι από αυτούς γιατί δεν το ήθελαν και κάποιοι άλλοι γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν μια θέση εργασίας του συγκεκριμένου τομέα. Κάποιοι από αυτούς έγιναν επιτυχημένοι σε άλλο εργασιακό κλάδο και κάποιοι άλλοι όχι και τόσο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο – σε όλο τον κόσμο- που δεν απέκτησαν κάποιο πτυχίο αλλά έγιναν επιτυχημένοι ή απλά πολύ χρήσιμοι δουλεύοντας σε έναν κλάδο που δεν απαιτεί κάποιο πτυχίο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο –σε όλο τον κόσμο- που απέκτησαν κάποιο πτυχίο αλλά δεν μορφώθηκαν ποτέ.

Μια κοινωνία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη μόνο με πτυχιούχους της Νομικής, των παιδαγωγικών ή των Μαθηματικών. Μια κοινωνία για να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη θέλει –χρειάζεται- τους πτυχιούχους, αλλά έχει την ίδια ανάγκη και για τους εργάτες. Ποιος είπε ότι ένας οδηγός σκουπιδιάρικου ή μια babysitter δεν μπορούν να είναι μορφωμένοι; Άξιοι που εργάζονται; Χρήσιμοι στην κοινωνία;

Η ζωή δεν τελειώνει με το αν δεν μπεις σε μια σχολή! Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι όνειρο ζωής, τότε θυμήσου ότι, το Υπουργείο Παιδείας, επιτρέπει να δώσεις τρεις φορές πανελλήνιες! Αν το θέλεις τόσο πολύ, ακόμα και την Τρίτη φορά θα το πετύχεις! Επιπλέον, αξία δεν έχει μόνο ένα πτυχίο του ΤΕΙ, ΑΕΙ ή Πανεπιστημίου. Αξία έχει και το πτυχίο ενός δημόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ. Αξία έχει και ένα πτυχίο από μια σχολή του εξωτερικού.

Υπάρχουν οικογένειες που επιλέγουν –οι γονείς- να εργάζονται σε 2 ή 3 διαφορετικές δουλειές, ή να πάρουν κάποιο δάνειο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Μια τέτοια κίνηση, τις περισσότερες φορές καταφέρνει να γεμίσει τα παιδιά υποχρεώσεις, ευθύνες και αγωνία ώστε να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών τους! Φυσικά, οι γονείς το μόνο που επιθυμούν είναι να δώσουν τα καλύτερα εφόδια στα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν την ζωή και για να έχουν την ευκαιρία –τα παιδιά- να ζήσουν καλύτερα από ότι έζησαν εκείνοι.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από εκπλήξεις, με έναν τέτοιο τρόπο, που κανένας φοιτητής δεν μπορεί να πει –με σιγουριά- ότι παίρνοντας το πτυχίο του, θα έχει σίγουρα θέση εργασίας! Θα έχει σίγουρα μια πολύ καλή και ευτυχισμένη προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική ζωή!

vimapr.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παντρεύτηκε η Drew Barrymore
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παντρεύτηκε η Drew Barrymore
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ