2018-08-20 22:25:32
Φωτογραφία για Αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση της Folli Follie
Η υπόθεση εξαρτάται από πλήθος τεχνικών και άλλων λεπτομερειών που θα καθορίσουν το μέλλον της εταιρείας - Μήνας σημαντικών αποφάσεων ο Σεπτέμβριος

Ο χρόνος στην κλεψύδρα για τη Folli Follie τελειώνει καθώς στο τέλος του μήνα αναμένεται το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Alvarez & Marshal για το ταμείο των 245 εκατ. ευρώ που «αγνοείται» στην Ασία.

Ωστόσο ο ορίζοντας παραμένει θολός και οι εξελίξεις απροσδιόριστες, καθώς είναι σε εκκρεμότητα πάρα πολλά στοιχεία που θα δώσουν την κατεύθυνση για το μέλλον του ελληνικού ομίλου.

Η όλη υπόθεση εξαρτάται από έναν νομικό δαίδαλο όπου πλήθος τεχνικών και άλλων λεπτομερειών θα καθορίσουν το μέλλον της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε κομβικό μήνα καθώς επίκεινται σημαντικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί από την Alvarez & Marshal στην Ernst & Young (EY) το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στη θυγατρική της Folli Follie στην Ασία
. Ο έλεγχος έχει επικεντρωθεί σε δύο τομείς. Eχουν διερευνηθεί οι νομικές διαδικασίες για τις εκροές του ταμείου της εταιρείας, δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι τα 245 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να διαθέτει η θυγατρική στην Ασία. Το δεύτερο σημείο του ελέγχου αφορά στην τύχη του ταμείου, δηλαδή αν τα χρήματα υπεξαιρέθηκαν ή πρόκειται για λογιστικό χρήμα, δηλαδή κεφάλαια που αποτυπώθηκαν μόνο λογιστικά χωρίς να υφίστανται. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, οι ευθύνες της διοίκησης των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου είναι βαρύτατες.

Η ΕΥ, με βάση τα ευρήματα του ελέγχου της Alvarez & Marshal, θα πρέπει να προβεί στην αναμόρφωση του ισολογισμού της Folli Follie προκειμένου να αποτυπωθούν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Η διαδικασία βάσει του προγραμματισμού -θεωρητικά πάντοτε - θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, επειδή τα χρονικά περιθώρια θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν αυτό θα καταστεί εφικτό.

Σημειώνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου πρέπει να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie που είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή δύσκολα θα γίνει, καθώς θα πρέπει να υπάρχει νέος ισολογισμός για την εταιρεία προκειμένου να έχει ουσιαστικό αντικείμενο.

Ο δικαστικός γρίφος

Μία άλλη κομβική ημερομηνία για τη Folli Follie είναι η 12η Σεπτεμβρίου όπου συζητείται στο Πρωτοδικείο η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί γρίφο. Είναι άγνωστο εάν θα παραστεί αντίδικος που θα ζητήσει την ανακοπή. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν οι ομολογιούχοι ή άλλοι πιστωτές της εταιρείας, αλλά και πάλι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ρήτρες πρόωρης προεξόφλησης των δανείων που ενεργοποιούνται στην περίπτωση δόλιας παραποίησης οικονομικών στοιχείων θα εκτελεστούν υπό την προϋπόθεση άρσης της δικαστικής προστασίας.

Ο γρίφος της δικαστικής απόφασης μεγαλώνει καθώς στις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει η Deloitte Business Solutions, την οποία έχει προσλάβει η Folli Follie για την εκπόνηση, μεταξύ άλλων, προβλέψεων βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ρευστότητας και την κατάρτιση μοντέλου ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων, να έχει δώσει οικονομικά στοιχεία που να πείθουν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση προκειμένου το δικαστήριο να έχει βάση για να πάρει μία απόφαση.

Δεδομένου ότι απομένουν 23 μέρες μέχρι τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να έχει γίνει αναμόρφωση του ισολογισμού κ.τ.λ.

Τα δάνεια και η πίεση των ομολογιούχων

Οι ομολογιούχοι, και ειδικά ο πιστωτής που κατέχει τα 20 εκατ. από τα συνολικά 51 εκατ. ευρώ ομολόγων γερμανικού Δικαίου, και ο οποίος ζήτησε την πρόωρη αποπληρωμή τους, υποχρέωσαν τη UBS, ως ανάδοχος του ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, να ζητήσει τη διαπραγμάτευση του χρεογράφου σε «σταθερή βάση» στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι η κίνηση της UBS υπαγορεύθηκε από τις νομικές ευθύνες που διέπουν τους αναδόχους ομολογιακών εκδόσεων, εστιάζοντας παράλληλα στο γεγονός ότι ήταν μία έκδοση που έγινε το περυσινό καλοκαίρι, μόλις λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς η εταιρεία καταφέρνει να δανειστεί 150 εκατ. ελβετικά φράγκα με κουπόνι 3,25% και καμία από τις επενδυτικές τράπεζες που λειτούργησαν ως ανάδοχοι (σε αυτές περιλαμβάνεται και η Credit Suisse) δεν έλεγξαν το ταμείο, τα αποθέματα και τα διαθέσιμα;... Βεβαίως το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές και άλλους.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα ομόλογα ύψους 51 εκατ. ευρώ που διέπονται από το γερμανικό Δίκαιο και τα 150 εκατ. σε ελβετικό φράγκο, η Folli Follie έχει ένα ακόμα ομολογιακό 249,5 εκατ. ευρώ που έχει εκδοθεί στο Λουξεμβούργο, καθώς και 47 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. στερλίνες υποχρεώσεις στις τράπεζες.

Για τα τελευταία η Folli Follie έχει βρει σημείο ισορροπίας, καθώς έχει παραχωρήσει στα τραπεζικά ιδρύματα τις μετοχές των Αττικών Πολυκαταστημάτων και της ελβετικής Dufry που κατέχει ως εγγύηση.

Οι ομολογιούχοι είναι λογικό να αντιδρούν και να προβαίνουν σε όποια ένδικα μέσα έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους, αλλά τα διαβήματα εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τύχη, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου όπου η εταιρεία έχει την προσωρινή δικαστική προστασία. Έξαλλου, πηγές θεωρούν αμφίβολο αν και στις 12 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει κάποια απόφαση, αφού δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η Folli Follie θα πρέπει να ξεκινήσει μέσω δικηγόρων διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους, διαδικασία που θεωρείται ιδιαίτερα χρονοβόρα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Frigoglass, που δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Folli Follie, η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους ομολογιούχους κράτησε 1,5 χρόνο.

«Καίει» χρήμα

Ταυτόχρονα η Folli Follie έχει προσλάβει τη Rothschild προκειμένου να επεξεργαστεί την επόμενη μέρα της εταιρείας επιχειρηματικά και να διαπραγματευτεί με τους ομολογιούχους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Rothschild δεν μπορεί να χτυπήσει πόρτες και να αναζητήσει επενδυτές για την επόμενη μέρα καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που θα αποτελούσαν τη βάση κάποιας συζήτησης.

Ταυτόχρονα, η έρευνα της Δικαιοσύνης κινείται, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε κάποιο ουσιαστικό σημείο καθώς και εδώ απουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία θα μπορούσαν να βασιστούν οι εισαγγελείς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Folli Follie συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ωστόσο είναι αποκλεισμένη, όπως είναι λογικό, από κάθε μορφή χρηματοδότησης, τραπεζικής ή άλλης. Ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με την εύλογη καχυποψία συνεργατών, γεγονός που επιβαρύνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις (αυξημένες προκαταβολές κ.τ.λ.). Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ενώ το ταμείο του ομίλου στην Ελλάδα στο τέλος του 2017 ήταν 154 εκατ. στο τέλος Μαΐου είχε μειωθεί στα 86 εκατ. ευρώ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ