2012-06-06 10:39:17
Φωτογραφία για Επίτροπος Μπαρνιέ: Λάθος η διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων
Την ανάγκη αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και την αποφυγή  μελλοντικών σφαλμάτων και 'διασώσεων' με χρήματα των φορολογουμένων, υπογράμμισε σήμερα ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό Επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπάρχει πιεστική ανάγκη η ΕΕ να απομακρυνθεί από την «τρέχουσα κατάσταση, στην οποία η μοίρα των δημοσιονομικών είναι συνδεδεμένη σε υπερβολικό βαθμό με εκείνη των τραπεζών», υποστήριξε ο Μπαρνιέ σε άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύεται στους Times του Λονδίνου.

«Για να εξέλθουμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και να το θέσουμε στην υπηρεσία των καταναλωτών της πραγματικής οικονομίας».

Η λύση σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από τις 'διασώσεις' με χρήματα των φορολογουμένων, επισήμανε ο Μπαρνιέ, περιγράφεται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δίνει στις αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ την δυνατότητα να αναδιοργανώνουν ή να διαλύουν οποιαδήποτε τράπεζα η πτώχευση της οποίας θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.


«Οι τράπεζες και οι αρχές θα χρειαστεί να καταρτίσουν έγκαιρα σχέδια για να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια ώστε [οι τράπεζες] να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες μόνες τους», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ. «Εάν, παρά ταύτα, μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, οι αρχές πρέπει να δρουν άμεσα».

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα, συμπλήρωσε, περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων ώστε να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα, ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της.

«Έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε το λάθος να έχουμε τράπεζες που διασώζονται από τους φορολογούμενους ή να τους επιτρέπουμε να παραμένουν στην αγορά ως ατυχείς νεκροζώντανες τράπεζες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Υποβάθμιση αυστριακών και γερμανικών τραπεζών από Moody's

Σήμερα εν τω μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας -Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) και Bank Austria, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου UniCredit— ουσιαστικά λόγω της έκθεσής τους στην οικονομική κρίση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Moody's υποστηρίζει ότι η Erste Bank και RBI έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, ενώ η υποβάθμιση της Bank Austria συσχετίζεται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική μητρική της UniCredit.

Το αξιόχρεο της Erste Bank μειώθηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο, ενώ αυτά της RBI, εισηγμένης στο χρηματιστήριο και θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Raiffeisen, καθώς και της Bank Austria κατά μία βαθμίδα.

Για τις Erste Bank και Bank Austria, η προοπτική αξιολογείται ως "αρνητική", ενώ για την RBI ως "σταθερή".

Επικαλούμενος επίσης τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν λόγω των περαιτέρω σοκ που μπορεί να προκύψουν από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις περιορισμένες δυνατότητές τους να απορροφήσουν ζημίες, ο Μοοdy's μείωσε το αξιόχρεο πολλών γερμανικών τραπεζών και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους, οι θυγατρικές της Commerzbank δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι.

«Ως αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο για τα χρεόγραφα και τις καταθέσεις έξι ομίλων και μιας γερμανικής θυγατρικής ενός ξένου ομίλου μειώνεται κατά μία βαθμίδα, ενώ το αξιόχρεο για έναν όμιλο επιβεβαιώνεται», αναφέρει ο οίκος και συμπληρώνει ότι για τις θυγατρικές διαφόρων γερμανικών τραπεζών το αξιόχρεο μειώθηκε έως και τρεις βαθμίδες.

Σύμφωνα με τον Moody's, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Deutsche Bank AG και των θυγατρικών της θα ολοκληρωθεί μαζί με εκείνες για άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Υποβάθμιση και για Emporiki Bank - Geniki Bank από Β3 στο Caa2

Νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τις αξιολογήσεις της Emporiki Bank και της Geniki Bank από Β3 στο Caa2, με αρνητικές προοπτικές.

Όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες ανήκουν σε γαλλικούς ομίλους ( Credit Agricole η Εμπορική και Societe Generale η Γενική ), «το Caa2 είναι η ανώτερη αξιολόγηση για ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, ασχέτως μητρικών», εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εξόδου από το ευρώ . Διευκρινίζει πάντως, ότι μία ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο.

Κύπρος: Προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης αλλά μόνο για τις τράπεζες

Στην Κύπρο τέλος, άλλος ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να απευθυνθεί η Λευκωσία στο Μηχανισμό Στήριξης, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα αφορά μόνο τη στήριξη του τραπαζικού συστήματος.

«Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5 ή 3%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, εάν τελικά απευθυνθούμε –και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο– θα είναι για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος», ξεκαθάρισε και παράλληλα έκανε λόγο για κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την πιθανότητα προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

πηγή:naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ