2012-06-06 16:40:11
Φωτογραφία για Ιόνια oδός: στο πιο κρίσιμο σημείο η επανεκκίνηση
Καμιά καθυστέρηση δεν χωράει πλέον στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων. Θετικό σημάδι η μελέτη της κατασκευής της Ιόνιας, από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά.

Στην πιο κρίσιμη καμπή τους έχουν μπει πλέον οι δυο μεγάλοι οδικοί άξονες που θα περάσουν από την Ήπειρο, Ιόνια Οδός και Ε-65. Τα δυο έργα, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, εδώ και καιρό έχουν «παγώσει», λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, όμως περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων που θα επανεκκινήσουν φέτος.

Αυτό, ως γνωστόν, θα γίνει με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα δεσμεύσει από το ΕΣΠΑ ποσό 1,5 δισ. ευρώ και για τους 5 υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους.

Είναι δεδομένο, ότι οι Κυβερνώντες δεν πρέπει να κωλυσιεργήσουν άλλο και να βοηθήσουν όπως μπορούν την -κατά το δυνατόν- ταχύτερη κατασκευή των έργων. Κυρίως όμως δεν πρέπει να βάλουν άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια, αφού ειδικά η Ιόνια Οδός είναι δρόμος διευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.


Η μελέτη

Την ίδια ώρα, η πρώτη χαρμόσυνη είδηση, ότι κάτι ίσως αρχίζει να κινείται στο μέτωπο των συγκεκριμένων έργων ήρθε χθες, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννινα έως την Κακαβιά.

Πρόκειται για ένα έργο που εδώ και χρόνια αποτελεί κοινό αίτημα της Γιαννιώτικης κοινωνίας και ουσιαστικά θα επεκτείνει την Ιόνια μέχρι την Κακαβιά, κάτι που σημαίνει, ότι και οι περιοχές βορειοδυτικά των Ιωαννίνων (Καλπάκι, Πωγώνι κ.α.) θα αναβαθμιστούν, αφού θα έχουν ένα δρόμο διεθνών προδιαγραφών και όχι τον τωρινό, που σε πολλά σημεία αποτελεί καρμανιόλα!

Η ολοκλήρωση του έργου θα ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση μετακινήσεων από και προς την Αλβανία, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ρίο - Αντίρριο, Εγνατία Οδός, λιμάνι Πάτρας και Ηγουμενίτσας κλπ.), θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της μεταφορικής υποδομής. Εκτός των παραπάνω, η κατασκευή του υπό μελέτη οδικού τμήματος Ιωάννινα - Κακαβιά, επιλύει βασικά προβλήματα κυκλοφορίας σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο και απαλλάσσει την ευρύτερη περιοχή από τις φορτίσεις και οχλήσεις των υπερτοπικών κινήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.

agriniopress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ