2012-06-07 10:46:05
Φωτογραφία για Αναδεικνύεται η αρχαία Μεσσήνη με έργα και εκδηλώσεις
Η πρώτη οικοδομική φάση του μνημείου χρονολογείται τον πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ., η δε σκηνή με το προσκήνιο ανακατασκευάστηκαν την εποχή των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου πάνω στα ερείπια της ελληνιστικής σκηνής. Πρόκειται για το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της αρχαιότητας, η αποκατάσταση του οποίου βρέθηκε χθες στο “προσκήνιο”.

Ειδικότερα, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν ομόφωνα τη θετική γνωμοδότησή τους ως προς τη μελέτη για την ανακατασκευή του δαπέδου του ρωμαϊκού προσκηνίου (Pulpitum) του Αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης, το οποίο ανήκει στην τρίτη -ρωμαϊκή- φάση του μνημείου.

Στόχος η ανάδειξη της γεωμετρίας, η αποκατάσταση της αρχικής μορφής και της προσβασιμότητας του μνημείου, αλλά και η προστασία των αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται στο προσκήνιο και τα οποία καταστρέφονται από την υγρασία και τις καιρικές αλλαγές.


Το νέο -αναστρέψιμο- δάπεδο θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο και υαλοπίνακες για καλύτερη σταθεροποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για την ταχύτερη απορροή των υδάτων, ώστε να εξαλειφθεί η υγρασία και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της βλάστησης.

«Τέτοιες εργασίες αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικό να γίνονται σε μέρη όπως η αρχαία Μεσσήνη όπου η εικόνα είναι σχεδόν άρτια.

Τόσο το τοπίο όσο και το αρχαίο υλικό είναι αυθεντικά», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μελέτη δεν θα πρέπει να συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη χρήση του χώρου.

radio936.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ