2018-10-02 22:05:36
Φωτογραφία για Συγκίνηση! Ο Αν. Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης παραλαμβάνει τα οστά πεσόντα στη Μάχη της Κρήτης συγγενή του!
Περίσσευμα συγκίνησης συνόδευσε τις διήμερες εκδηλώσεις της Παρασκευής (28/09) και του Σαββάτου (29/09) προς τιμήν των 300 στρατεύσιμων οπλιτών του Έβρου και της Θράκης, οι οποίοι φύλαξαν Θερμοπύλες και αγωνίστηκαν ηρωικά στη Μάχη της Κρήτης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης τιμής και μνήμης είχε ο τοπικός Σύνδεσμος Εθνοφυλάκων “Δασκαλογιάννης”, και ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης, με τη συμμετοχή του τοπικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ το παρών έδωσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, συνοδευόμενος από τη Μαίρη Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, εγγονή του Θεοφάνη Δημοσχάκη, τα οστά του οποίου βρέθηκαν μετά από πολυετή αναζήτηση.

Στον χαιρετισμό τους προς την εκδήλωση, επεσήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής:

Θρακιώτες και Κρητικοί, έχουν διαχρονικά μια ιδιαίτερη σχέση, με κοινές παραδόσεις, κοινά ήθη και έθιμα, κοινή ιστορική διαδρομή, η οποία αποτυπώνεται από την παρουσία τους σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους μας.Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος ένας από τους 300, με το χρήσιμο ημερολόγιό του, αποτέλεσε την πραγματική πηγή πληροφοριών, προκειμένου να γραφτεί από το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου το βιβλίο “Η μάχη της Κρήτης”.Στις σελίδες του, μπορεί να ιχνηλατήσει κανείς μνήμες και συγκινητικές περιγραφές, για τις ηρωικές πράξεις των Θρακιωτών, οι οποίοι πολέμησαν γενναία, μαζί με τους Κρητικούς, αλλά και συμπατριώτες μας από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, καθώς και τους Συμμάχους μας, απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, και την ολέθρια απειλή της για την ανθρωπότητα.Το βιβλίο, μας προσέφερε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολλές καινούριες πληροφορίες για τους 300 Εβρίτες, και τους 24 που τραυματίστηκαν θανάσιμα στο πεδίο της μάχης, με σπουδαιότερη όλων την αποκάλυψη ότι, τα οστά τους, ειδικώς διασκευασμένα αλλά και την ίδια στιγμή ξεχασμένα, βρίσκονται σε αυτοσχέδιο οστεοφυλάκιο στον υπόγειο χώρο του μνημείου.Το ΓΕΣ, που ενημερώθηκε σχετικά, μετά από ουσιαστική και εμπεριστατωμένη αυτοψία και έρευνα, διαπίστωσε ότι, πράγματι, σε μεταλλικά στρατιωτικά κουτιά βρίσκονται οστά που ανήκουν σε πολεμιστές της Μάχης της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και του Θεοφάνη Δημοσχάκη.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (29/09), με αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, με τη συγκίνηση να κορυφώνεται τη στιγμή της επίσκεψης του Βουλευτή και της Μαίρης Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, στενών συγγενών του πεσόντως υπέρ πατρίδος Θεοφάνη Δημοσχάκη στην υπόγεια καταπακτή όπου βρέθηκαν πριν από δυο μήνες τα οστά του, ταυτοποιημένα, με το ονοματεπώνυμο και τον βαθμό του.

Με επιστολή προς τη Μαίρη Τζιβελέκη-Δημοσχάκη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού γνωστοποίησε ότι, τα οστά θα εξεταστούν και από τη Διεύθυνση Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ, και θα συγκριθούν με οστά επιβιωσάντων συγγενών, ώστε να επισημοποιηθεί και η επιστημονική ταυτοποίησή τους.

Ο Μανώλης Κ
. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τους στρατιώτες της Θράκης που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στη Μάχη της Κρήτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Κρητικοί αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, οι πρωτοετείς της Σχολής Ευελπίδων που αγωνίστηκαν στη Μάχη της Κρήτης.

Είναι οι γνωστές και οι λιγότερο γνωστές ιστορίες μίας αδάμαστης ελληνικής ψυχής που αγωνίζεται «υπέρ βωμών και εστιών» όταν την καλεί το πατριωτικό καθήκον για την απελευθέρωση και την υπεράσπιση της Πατρίδας μας.

Τις επόμενες ημέρες θα τιμήσουμε στην πόλη μας, με δύο εκδηλώσεις μνήμης, μία σχετικά άγνωστη ιστορία θυσίας και ηρωισμού. Την Ιστορία των 300 νέων παιδιών από τη Θράκη και τον Έβρο που πολέμησαν κατά των Γερμανών κατακτητών στο Ηράκλειο.

300 παλικάρια που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική του θητεία ως νεοσύλλεκτοι μέσα στις φλόγες του Πολέμου, παραμονές της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 1941.

300 νέα παιδιά από τον Έβρο και τη Θράκη που έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα για την Ελευθερία στη Μάχη της Κρήτης. Κάποιοι θυσιάστηκαν,  όσοι δεν σκοτώθηκαν συνελήφθησαν από τους κατακτητές και κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο Νησί μας παραμένοντας για μεγάλο διάστημα μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους και τα σπίτια τους.

Αυτών των ηρωικών νέων από τον Έβρο θα τιμήσουμε τη θυσία και θα κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους μαζί με τους συγγενείς και τους οικείους  τους τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο.

Ανάμεσά τους και ο εκλεκτός συνάδελφος και φίλος βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης που θα βρεθεί κοντά μας στο Ηράκλειο για να τιμήσει τη μνήμη του παππού του Θεοφάνη Δημοσχάκη που έδωσε τη ζωή του στη Μάχη της Κρήτης και τα οστά του βρέθηκαν σε στρατιωτικό μεταλλικό κουτί θαμμένα κάτω από το Μνημείο.»
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ