2018-10-04 14:38:46
Φωτογραφία για ΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
«Στροφή» φαίνεται πως κάνει το Βερολίνο στο ζήτημα της μη περικοπής συντάξεων, καθώς κάτω από όρους και προϋποθέσεις, φέρεται να προσεγγίζει τη θέση της Ελλάδας για ακύρωση του μέτρου, Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ''Καθημερινής'', την ώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup του Δεκεμβρίου, η Άγκελα Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα θέτοντας δύο σαφείς προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι η απόλυτη και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση από πλευράς Αθήνας ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. «Τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής», φέρεται να ειπώθηκε σχετικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο λόγος είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί να αποδειχθεί κατά την πορεία του επόμενου έτους ότι η Ελλάδα αδυνατεί να πετύχει τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, προκαλώντας διεθνείς αναταράξεις και υπονόμευση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.


Ο δεύτερος όρος που θέτει η Άγκελα Μέρκελ είναι η ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αφήγημα. Δηλαδή, θέλει να καταστήσει σαφές ότι η αναίρεση μέτρου δε σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για «ξήλωμα» άλλων μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Για τις επιθυμίες του Βερολίνου έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Άλλωστε, η μη περικοπή των συντάξεων θα εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των συνολικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και όχι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης. Επιπλέον, θα πρόκειται για ζητούμενο, όχι μόνο του Μαξίμου, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες το κλίμα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν ιδιαιτέρως αρνητικό σε σχέση με την ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών των συντάξεων, ακόμα και από την Κομισιόν, που συνηθίζει σε ευνοϊκότερη προσέγγιση των ελληνικών θέσεων. Ωστόσο, η μεταστροφή που σημειώνεται, δε σχετίζεται αμιγώς μόνο με την Ελλάδα, αφού τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Κανένας δεν επιθυμεί μία παράλληλη κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα, κάτι που θα ανέκυπτε στην περίπτωση που προβαλλόταν ως μονομερές μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης η ακύρωση περικοπής των συντάξεων.

Η Μέρκελ ξέρει πως η μη περικοπή των συντάξεων θα προκαλέσει αντιδράσεις μόνο από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, εκτιμά, ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερο τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές να παραμείνει στην εξουσία. Ενδεικτική της αλλαγής της διάθεσης των δανειστών σχετικά με το ζήτημα ήταν και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο τούτο να γίνει κατόπιν συνεννόησης: «Όχι. Έχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενομένου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», είπε.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ