2018-10-05 11:00:38
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο της ξαφνικής ματαίωσης της συνάντησης Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου
Σε φάση κρίσης οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για το ναό στο κτήμα Προμπονά, όπου το Συμβούλιο δικαίωσε το Φανάρι

Μεγάλη ψυχρότητα στις σχέσεις Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποκαλύπτει η αιφνιδιαστική ματαίωση της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη, η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας η οποία μάλιστα σήμερα καλείται να εκλέξει Μητροπολίτη Λαρίσης.

Η τήρηση αποστάσεων και το κακό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών που υπάρχει εδώ και καιρό, όπως λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση των δύο ανδρών, ενισχύοντας την άποψη ότι υπάρχει ένταση μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου που πυροδοτήθηκε μετά και την απόφαση του ΣτΕ για το ναό στο κτήμα Προμπονά, όπου το Συμβούλιο δικαίωσε το Φανάρι.


Η ματαίωση της συνάντησης πάντως δείχνει, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικοί παράγοντες, ότι οι σχέσεις Αθήνας και Φαναρίου μπαίνουν σε φάση κρίσης.

Θυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κέρδισε πριν από λίγες ημέρες την δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά των Άνω Πατησίων. Ειδικότερα, το ΣτΕ της Επικρατείας έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναλυτικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί, καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου. Όμως, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του Ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στην συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό ενώ η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα όπου μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη ήρθε στην Αθήνα.

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ