2012-06-07 15:16:02
Φωτογραφία για Υπάλληλοι χωρίς καρέκλες, γραφείο και αντικείμενο δουλειάς στον ΕΟΠΥΥ
Ενώ καθημερινά ,πλέον, είναι στην επικαιρότητα ο ΕΟΠΥΥ για τα τεράστια προβλήματα τους τόσο σε πόρους όσο και σε εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μια καταγγελία των υπαλλήλων του ΟΠΑΔ που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ δείχνει το χάος και την προχειρότητα.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι πολλοί υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα ούτε γραφείο , ούτε καρέκλα και φυσικά ούτε τους δίνουν αντικείμενο δουλειάς.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουν περάσει 5 (πέντε) μήνες από την έναρξη λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από την μεταφορά του προσωπικού από διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία την Κεντρική Υπηρεσία του, στην Λ. Κηφισίας 39 στο Μαρούσι.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι του νέου φορέα είναι πλέον τεράστιες. Στην κεντρική υπηρεσία υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που δεν τους έχει διατεθεί ακόμη χώρος εργασίας (ούτε καν γραφείο και καρέκλα και φυσικά ούτε λόγος για ηλεκτρονικό υπολογιστή), με αποτέλεσμα, ενώ είναι τοποθετημένοι, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους
. Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι γκρίζες ζώνες του. Οι στοιβαγμένοι υπάλληλοι, υπό ανθυγιεινές συνθήκες (χωρίς εξαερισμό, με σφραγισμένα παράθυρα), αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό πολιτών και το κύριο έργο που παράγεται είναι η ταλαιπωρία όλων.

Εδώ και μισό χρόνο ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διοικείται χωρίς Οργανόγραμμα και χωρίς να έχουν καθοριστεί βασικά στοιχεία του, όπως οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας. Οι Περιφερειακές Δ/νσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην Υ.Π.Α.Δ.) λειτουργούν από την αρχή του έτους χωρίς σύστημα μηχανογράφησης και χωρίς προσωπικό (ενώ έγιναν με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων των εντασσομένων ταμείων στην ουσία δεν πραγματοποιήθηκαν) με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και οι περιφερειακές υπηρεσίες .

Άμεσος αντίκτυπος αυτών των συνθηκών είναι ότι ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένοι (του Ο.Π.Α.Δ.) δεν έχουν πληρωθεί καμία από τις δαπάνες υγείας που έχουν υποβάλλει τα2 έτη 2011-2012 (σε πολλές περιπτώσεις και παλαιότερες) και αδυνατούν πλέον να στηρίξουν την υγεία τους. Ήδη διανύουμε το μισό οικονομικό έτος και τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών παραμένουν απλήρωτα, ενώ οι βασικές ανάγκες των υπηρεσιών καλύπτονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους (μελάνια εκτυπωτών, φωτοτυπικό χαρτί κτλ.).

Σε πολλές περιοχές οι θέσεις για συμβεβλημένους παρόχους υγείας δεν έχουν καλυφθεί, με συνέπεια η πλειοψηφία των ασφαλισμένων να πληρώνει τις δαπάνες υγείας σαν να ήταν ανασφάλιστοι, ενώ καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Η έλλειψη ικανού αριθμού προμηθευτών σε συνδυασμό με το όριο των 50 επισκέψεων την εβδομάδα, έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν τις ιατρικές επισκέψεις ακόμη και στους συμβεβλημένους προμηθευτές. Η συνεχής προσάρτηση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, έρχεται να επιτείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε τα επείγοντα περιστατικά, όπως μετακινήσεις ασθενών στο εξωτερικό κλπ.

Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα τους και ειδικά για τις κατηγορίες καρκινοπαθών ,νεφροπαθών, κ.α. το κόστος υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την θεραπεία τους με άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στόχοι του νέου φορέα ήταν η παροχή υπηρεσιών υγείας στου ασφαλισμένους, η οργάνωση της λειτουργίας των φορέων υγείας, η θέσπιση κανόνων ποιότητας και αποτελεσματικότητας της παροχής υπηρεσιών υγείας. Μετά από μισό χρόνο λειτουργίας του νέου Οργανισμού, η πραγματικότητα δείχνει να αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους. Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη και η υπομονή όλων και ειδικότερα των ασφαλισμένων έχει εξαντληθεί, καλούνται οι εργαζόμενοι όλης της χώρας και οι θεσμοθετημένοι Φορείς τους να συστρατευτούν με τους εργαζόμενους αλλά και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να διεκδικήσουν:

1. τη πραγματική και ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους 2. την άμεση λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος και πληρωμή των οφειλομένων σε ασφαλισμένους προκειμένου να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να 3 δώσουν άμεσα λύση στα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα αλλά και σε άλλα οργανωτικά προβλήματα για την επίλυση των οποίων το μόνο που απαιτείτε είναι πολιτική αλλά και συνδικαλιστική βούληση .

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ