2018-10-11 17:52:48
Φωτογραφία για ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ MEA CULPA ΜΕ...ΑΙΧΜΕΣ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επίσημη έκθεσή του, έχει αναγνωρίσει ότι υποεκτίμησε τον αντίκτυπο της σκληρής λιτότητας στο ελληνικό ΑΕΠ, με την οικονομία να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση κατά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. 

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έρχεται να επαναλάβει σήμερα το mea culpa, αλλά δεν παραλείπει να προβεί σε κριτική για τα όσα δεν έκαναν οι ελληνικές αρχές.  «Έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας»; ρωτήθηκε η κ. Λαγκάρντ από τον Μάρτιν Γουλφ κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Ναι έγιναν πράγματι λάθη στο αρχικό πρόγραμμα. Αλλά με την Ελλάδα τα πράγματα ήταν πάντα πιο περίπλοκα» απάντησε η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.  «Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ» υπενθύμισε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ενώ στις άλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις. 


Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που το Ταμείο ή οι πιστωτές εν γένει αφήνουν αιχμές κατά των ελληνικών αρχών για την απροθυμία να αναλάβουν την ευθύνη των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και άλλων σκληρών μέτρων. 

Σε ένα μήνυμα, εν τω μεταξύ, προς την Ιταλία, αλλά όχι μόνο, η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να επισημάνει πως όταν εντάσσεται σε ένα κλαμπ και αποφασίζεις να μείνεις, παίζεις με τους κανόνες. Αυτό, όπως είπε, ισχύει και για τη δημοσιονομική πολιτική και την δημοσιονομική πειθαρχία. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ