2012-06-08 00:55:06
Φωτογραφία για ΕΝΑΣ... «ΔΑΣΚΑΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Ως «δάσκαλο», ο οποίος θα βοηθήσει όχι μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά και γενικότερα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να πάει μπροστά, χαρακτήρισε τον Λεονάρντο Ζαρντίμ ο δημοσιογράφος της «A Bola» Μιγκέλ Κορέια.

Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, έκανε την... "ακτινογραφία" του Λεονάρντο Ζαρντίμ για το "sentragoal.gr", έφτιαξε το πορτρέτο του συμπατριώτη του, όχι μόνο ως προπονητή, αλλά και ως άνθρωπο εκτός αγωνιστικών χώρων.

Αναλυτικά:

Για τον Μιγκέλ, μάλιστα, η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας των «ερυθρόλευκων» στον Ζαρντίμ αποτελεί «ιστορικό γεγονός» σίγουρα για την Πορτογαλία και, κατά πάσα πιθανότητα, για την Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που την ίδια στιγμή τόσο η Εθνική Ελλάδας, όσο και οι δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, έχουν Πορτογάλο προπονητή», λέει και προσθέτει:

«Και, φυσικά, αυτό είναι καλό για την Πορτογαλία που άλλος ένας δουλεύει στο εξωτερικό. Σημαίνει ότι έχει καλούς προπονητές, ότι δεν είναι μόνο ο Μουρίνιο κι ότι η πόρτα είναι πάντα ανοικτή».


Επειδή, όμως, εκτός από τους Λουζιτανούς υπάρχουν οι... Έλληνες και ο Ολυμπιακός, ο Πορτογάλος δημοσιογράφος το προχωράει ακόμη περισσότερο, λέγοντας:

«Από την άλλη, θα είναι καλό και για τον Ολυμπιακό και για την Ελλάδα, αφού ο Ζαρντίμ είναι «δάσκαλος» και θα βοηθήσει όχι μόνο την ομάδα του, αλλά και το Ελληνικό Ποδόσφαιρο να πάει καλύτερα».

Δεν διστάζει, μάλιστα, να οριοθετήσει αυτό το «να πάει καλύτερα», αφού... «οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα δουν γρήγορα τη δουλειά του γιατί η ομάδα τους θα παίξει καλό ποδόσφαιρο».

Και, προφανώς, οι στόχοι του δεν μπορεί να είναι άλλοι από το... «να κατακτήσει και πάλι το νταμπλ στην Ελλάδα και να προκριθεί από τους ομίλους του Champions League στην επόμενη φάση. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση κι αυτό του δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να πετύχει».

Κατά την άποψή του, μάλιστα, ο Ζαρντίμ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα προσαρμογής, έστω κι αν είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψει εκτός Πορτογαλίας.

Ο λόγος; «Σίγουρα δεν θα έχει πρόβλημα. Ίσως, μάλιστα, να είναι και πιο εύκολο γι αυτόν, αφού υπάρχει ο Φερνάντο Σάντος που θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα και θα τον βάλει πολύ πιο γρήγορα στην ελληνική νοοτροπία».

«Η Μπράγκα θα το μετανιώσει»

Με δεδομένα, όμως, τα τόσα εγκωμιαστικά σχόλια του Κορέια για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, το ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς και το γιατί η Μπράγκα άφησε να της φύγει ένας τόσο καλός προπονητής, ο οποίος μάλιστα είχε ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο με την ομάδα του Οπόρτο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της «A Bola», η αφορμή δόθηκε από μια συνέντευξή του, στην οποία είχε πει ότι ο πρόεδρος της Μπράγκα δεν του μιλάει πολύ και οι σχέσεις τους είναι καθαρά επαγγελματικές.

«Αυτό δεν άρεσε στον πρόεδρο και τον έδιωξε», λέει ο Κορέια πλην όμως... «η πραγματική αιτία ήταν ότι τον πείραξε που η Μπράγκα έχασε το πρωτάθλημα. Γι αυτό και έψαχνε μια αφορμή και τη βρήκε στη συνέντευξη».

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι ένας προπονητής που τώρα έχει αρχίσει να κάνει γνωστό το όνομά του, κάτι άλλωστε που παραδέχεται και ο Μιγκέλ.

Βέβαια, μέχρι να αναλάβει την Μπράγκα το περασμένο καλοκαίρι, είχε να επιδείξει δύο ανόδους με τις προηγούμενες ομάδες του, ήτοι της Τσάβες από τη Γ' στη Β' Κατηγορία και της Μπέιρα Μαρ από τη Β' στη μεγάλη κατηγορία του Πορτογαλικού πρωταθλήματος.

«Με βάση αυτές τις επιτυχίες τον πήρε η Μπράγκα, την οποία κατάφερε να κρατήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι με τη φυγή του Ντομίνγκος το περασμένο καλοκαίρι, η ομάδα αποδυναμώθηκε, γιατί έχασε αρκετούς παίκτες από το βασικό της κορμό», λέει ο Κορέια και προσθέτει:

«Έκανε, όμως, πολύ καλή δουλειά και δεν είναι τυχαίο ότι η Μπράγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της πέτυχε 13 σερί νίκες και έφτασε στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα ως το τέλος. Κι αν τελικά δεν τα κατάφερε, ίσως να φταίει ότι οι παίκτες κάπως αγχώθηκαν που είχαν φτάσει τόσο κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία, έχοντας την ίδια στιγμή απέναντί τους δύο πολύ έμπειρες ομάδες όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι και στην Μπράγκα απέδειξε πως από όποια ομάδα κι αν περάσει κάνει καλή δουλειά».

Καλή άμυνα και καλά στημένα

Το στιλ παιχνιδιού του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού είναι λίγο πολύ γνωστό και απλώς ο Κορέια έρχεται να το... επιβεβαιώσει προσθέτοντας και τις δικές του... πινελιές:

«Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Παίζει είτε το 4-2-3-1 που γίνεται και 4-3-3 με μετατόπιση του κεντρικού χαφ λίγο πιο πίσω. Οι ομάδες του έχουν εξαιρετική αμυντική λειτουργία και δεν δέχονται εύκολα γκολ, ενώ δουλεύει πολύ τις στημένες φάσεις».

Από εκεί και πέρα... «του αρέσει η πολλή και σκληρή δουλειά στην προπόνηση, ενώ τουλάχιστον στην Μπράγκα, δεν υπάρχει παίκτης που να είχε να πει κάποια κακιά κουβέντα γι αυτόν».

Αγέλαστος, όπως οι άλλοι δύο

Εκτός, όμως, από τον προπονητή Ζαρντίμ, υπάρχει και ο άνθρωπος, για τον οποίον ο δημοσιογράφος της «A Bola» δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα, απλούστατα γιατί ποτέ δεν του δόθηκε αυτό το... δικαίωμα.

«Μοιάζει πολύ με τον Σάντος και τον Φερέιρα στη συμπεριφορά του, αφού δεν βγάζει έξω τα συναισθήματά του. Θα χαρεί στις νίκες, αλλά δεν είναι εκδηλωτικός και δεν πρόκειται να το δείξει».

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια, αφού... «ελάχιστες φορές θα τον δεις να γελάει, αφού είπαμε ότι δεν είναι εκδηλωτικός. Είναι πολύ ήσυχος άνθρωπος και αποφεύγει να μιλάει πολύ ή να δίνει συνέχεια συνεντεύξεις Τύπου. Και, φυσικά, για την προσωπική του ζωή, δεν ξέρει κανείς το παραμικρό. Ούτε καν αν είναι παντρεμένος ή αν έχει παιδιά. Του αρέσει να δουλεύει και τίποτε παραπάνω».

Ο Μιγκέλ Κορέια, μάλιστα, άφησε την... αποκάλυψη για το τέλος, τονίζοντας ότι... «τον ήθελε στην Πόρτο ο πρόεδρός της Πίνο ντα Κόστα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τον πάρει. Είχε μιλήσει μαζί του πριν από λίγες ημέρες για να πάει στην Πόρτο, αλλά κάπου η επικοινωνία διακόπηκε και προέκυψε ο Ολυμπιακός».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ