2012-06-09 21:47:56
Φωτογραφία για Προσέφυγε στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία
Προσέφυγε τελικά στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία, καθώς ζήτησε και επίσημα πακέτο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζές της, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτηρητή. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guindos, τόνισε πως η χώρα θα λάβει την στήριξη των εταίρων της για τις τράπεζές της. "Το τελικό ύψος του δανείου εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων. Οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους σύντομα", συμπλήρωσε.

«Οι όροι του πακέτου στήριξης θα αφορούν μόνο τις τράπεζες», διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ και προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα γίνει με εκταμίευση των κεφαλαίων δια μέσου του ήδη υπάρχοντος ταμείου διάσωσης του ισπανικού κλάδου (FROB).

Ο Guindos διευκρίνισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών δεν θα επηρεάσει το χρέος της χώρας, ενώ χαρακτήρισε διαχειρίσιμες τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου.


Ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος του Εurogroup, με δήλωσή του επιβεβαιώνει ότι η στήριξη προς την Ισπανία μπορεί να φτάσει ως τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το Υπ. οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε: "Έτοιμος να στηρίξει την Iσπανία ο EFSF - Καλύτερα όμως να χρησιμοποιηθεί ο ESM".

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται αξιολόγηση των ισπανικών αναγκών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το ΔΝΤ.

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την ως τώρα δημοσιονομική προσπάθεια της Ισπανίας, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της, ενώ αναμένει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμέυσεις της.

Τέλος, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη η χώρα να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα απορρέουν από το πακέτο διάσωσης και θα έχουν οριζόντιο δομικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση στην Ισπανία, η Φινλαδία δηλώνει έτοιμη να ζητησει collaterals (εγγυήσεις), αν γίνει μέσω του EFSF.

(bankingnews.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ