2012-06-10 14:28:23
Φωτογραφία για Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
από το Γραφείο Τύπου

1.Επιμένετε στις δηλώσεις σας ότι ως ΔΗΜΑΡ δεν θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη. Αν στις κάλπες αναδειχθεί πρώτη η ΝΔ, τι θα πράξετε κ. Πρόεδρε; Θα συγκροτήσετε κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Ο πρώτιστος στόχος μας είναι μια προοδευτική κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με ενισχυμένο το ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν, όμως, η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα δε θα αφήσουμε τη χώρα στο έλεος μιας επίπλαστης, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών, σχετικής πλειοψηφίας. Θα προτείνουμε κυβέρνηση ευρύτατης στήριξης με βάση γραπτή συμφωνία. Για αυτό εξ άλλου αυτήν την συμφωνία την ζητάμε από όλους, από τώρα, από την προεκλογική περίοδο. Όποιες ευθύνες μας δώσει ο λαός, εμείς θα τις αναλάβουμε. Με το 6% πήγαμε πέρα και από τις ευθύνες μας. Τώρα ζητάμε ενίσχυση για τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή ώστε να εξασφαλίσουμε το ευρώ και τη προοδευτική απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Αν η διακυβέρνηση εξαρτάται από εμάς ,εγγυόμεθα ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη.


2.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς-από τη στιγμή που το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικό ότι δεν συμπράττει; Και μπορεί να παραμείνει η κυβέρνηση αυτή;

ΑΠ: Έχουμε απαντήσει έμπρακτα στην ερώτηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα. Τους είπαμε προχωρήστε, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν την ευθύνη. Με κεκτημένο αυτήν την αξιοπιστία θα προτείνουμε γραπτή προγραμματική συμφωνία με δυο κόκκινες γραμμές-Μέσα στο ευρώ, Διαπραγμάτευση για τη σταδιακή απεμπλοκή- και επτά κρίσιμους άξονες, τους οποίους έχουμε, ήδη, παρουσιάσει δημόσια ώστε και οι πολίτες να κρίνουν και να επιλέξουν, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις να μην έχουν την ,καλοπροαίρετη έστω, δικαιολογία, του αιφνιδιασμού. Περαιτέρω η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μειοψηφικά σχήματα δεν μπορούν να διευθύνουν αποτελεσματικά την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Γι αυτό κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ. Για να έχει το κύρος , αλλά και τη δύναμη να εγγυηθεί μια σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση.

3.Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μιλά για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου. Θα το δεχθείτε;

ΑΠ: Όχι, βέβαια. Οι ρητορικές απολυτότητες καταρρέουν όταν συγκρούονται μετωπικά με τη σκληρή πραγματικότητα. Έχουμε σχεδιάσει με συγκεκριμένο τρόπο τη σταδιακή απεμπλοκή και έχουμε σταθμίσει, αλλά και κοστολογήσει, κάθε βήμα ώστε διατηρώντας το κεκτημένο-το ευρώ-να ανοίξουμε το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο προωθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή τη ρεαλιστική αγωνιστική γραμμή δεν μπορεί να πει κάποιος όχι χωρίς κόστος.

4.Με ποιον πρωθυπουργό μια κυβέρνηση συνεργασίας κ. Κουβέλη; Τον αρχηγό του πρώτου κόμματος;

ΑΠ: Μη σπεύδετε να προεξοφλήσετε τη δυναμική που θα διαμορφώσει ο λαός με τη ψήφο του. Προσωπικά διαβλέπω ότι οι μετασεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν στο εσωτερικό των κομμάτων. Δεν αναμιγνύομαι στα εσωτερικά άλλων, ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι εάν κάποιος καταγάγει Πύρρειο νίκη θα υπάρχουν πολιτικές συνέπειες.

5.Και τι προϋποθέσεις υπάρχουνγια τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν; Μπορεί να είναι και εξωκοινοβουλευτικοί;

ΑΠ: Η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα, η αξιοσύνη και η γνώση είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιλογή των προσώπων. Το αν είναι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα είναι δευτερεύουσα διαβάθμιση. Το σημαντικό είναι τα πρόσωπα να ανήκουν στο Δημόσιο Χώρο, να έχουν εκπεφρασμένη άποψη για την ουσία τών προβλημάτων και να έχουν αίσθηση αποστολής Αυτή είναι η σταθερή άποψη μου για την υπεράσπιση της πολιτικής .Υπερασπίζομαι το Δημόσιο Χώρο , όχι το κομματικό κατεστημένο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αναζητήσουμε ερημίτες, ούτε ουρανοκατέβατους σωτήρες με εμφάνιση τεχνοκράτη.

6.Το νέο δικομματισμό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πώς τον κρίνετε κ. Πρόεδρε;

ΑΠ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία. Δεν χρειαζόμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Για αυτό μιλήσαμε για καρικατούρα δικομματισμού.

7.Εσείς μιλάτε για ΔΗΜΑΡ-τρίτο κόμμα. Στη θέση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή;

ΑΠ: Ζητάμε από τους πολίτες να αναδείξουν έναν τρίτο πόλο στην πολιτική κονίστρα. Τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού , της Ευρωαριστεράς και της Οικολογίας, με τη ΔΗΜΑΡ μπροστά. Ζητάμε εντολή για λύση. Δεν μας κατατρύχει ένα σύνδρομο «ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ». Απευθυνόμαστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, σε δημοκράτες, ,σοσιαλιστές και προοδευτικούς, που πίστεψαν, άλλα διαψεύστηκαν, να απορρίψουν την απάθεια και την αποχή, να πορευτούν μαζί μας, να ξεφύγουν απο φθαρμένα σχήματα. Πού θα μας κατατάξει ο λαός;--αυτό είναι δική του απόφαση.

8.Ο Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε στη “R” την περασμένη Κυριακή, πως μετά τις εκλογές θα κάνει άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ. Θα ανταποκριθείτε;

ΑΠ: Στην πολιτική μας κουλτούρα δεν έχουν νόημα ούτε τα "ανοίγματα", ούτε τα "κλεισίματα" και οι περιχαρακώσεις. Εμείς μιλάμε για συνθέσεις ουσίας σε κρίσιμα μέτωπα, στον καίριο χρόνο. Ο κ. Βενιζέλος, ως πολιτική άποψη –δεν μιλώ ποτέ για πρόσωπα- πάσχει από ετεροχρονισμό. Μιλάει για τα σωστά στο λάθος χρόνο και υπεραμύνεται των λαθών την κρίσιμη στιγμή. Ζήτησα, πριν υπογράψουν το μνημόνιο 2, την ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σε τέσσερα χρόνια όχι με μιας και να μην υπολογίζονται οι δημόσιες επενδύσεις στο έλλειμμα. Απέρριψε και τα δύο από καθέδρας, υπερκεράζοντας ακόμα και τους δανειστές. Όλα αυτά τότε, όταν λόγοι αλλά και υπογραφές μετρούσαν. Τώρα, πάλι από καθέδρας, μας παραφράζει. Όμως ο πολιτικός διάλογος απαιτεί αξιοπιστία.

9.Εκτιμάτε πως ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα υπάρξει προοπτικά ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού;

ΑΠ: Μη μένουμε μόνο σε πρόσωπα. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, εισαγωγή θεσμικών αντιβάρων στην πρωθυπουργική μονοκρατορία, η οποία με τη σειρά της φτιάχνει νέα τζάκια, συντηρεί τα παλαιά, δημιουργεί πολιτικούς του κομματικού σωλήνα. Όλα αυτά υπάρχει ανάγκη να σαρωθούν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι μεγάλες επιστροφές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι μεγάλες επιστροφές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ