2012-06-13 07:51:47
Φωτογραφία για Στο εξωτερικό διοχετεύουν οι ελληνικές εταιρείες τα κεφάλαιά τους
Στο εξωτερικό διοχετεύονται το τελευταίο δίμηνο εταιρικά κεφάλαια με νόμιμες, νομότυπες και παράνομες μεθόδους, όπως διαπιστώνουν οι κρατικές υπηρεσίες και ενώ ταυτόχρονα χάνονται σημαντικού ύψους φορολογικά έσοδα από την καθυστέρηση που εντοπίζεται σχετικά με τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες τρεις τρόπους χρησιμοποιούν ελληνικές και ξένες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, για να διοχετεύουν τα εταιρικά κεφάλαια εκτός Ελλάδος. Τα δύο – τρία τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι – κυρίως μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι – επιλέγουν την επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους, αντί να δίνουν μέρισμα, το οποίο φορολογείται. Επιστρέφεται στους μετόχους μέρος του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει στη χώρα το οποίο, σε αρκετές περιπτώσεις, καταλήγει εκτός Ελλάδος.

Άλλη πρακτική που ακολουθείται είναι η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών-«φαντασμάτων», συχνότερα στην Αγγλία ή σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Δηλαδή ιδρύονται εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καμιά εμπορική ή παραγωγική δραστηριότητα και απλώς χρησιμεύουν για να μεταφερθούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού κεφάλαια για τη «λειτουργία» τους.


«Ο επιχειρηματίας φεύγει με ένα βαλιτσάκι με λεφτά και πηγαίνει ένα ταξίδι για παράδειγμα στην κοντινή Βουλγαρία και ανοίγει εκεί έναν λογαριασμό» όπως σχολιάζει η αγορά. Υπενθυμίζεται ότι κεφάλαια άνω των 3.000 ευρώ που δεν διακινούνται εντός τραπεζικού συστήματος θεωρούνται ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ