2012-06-13 08:32:33
Φωτογραφία για «Τζάμπα» ήττα για την Εθνική μας
Πληρώνοντας το τραγικό της ξεκίνημα στον αγώνα, η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δεν τα κατάφερε κόντρα στην Τσεχία, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 σκορ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, για τη δεύτερη αγωνιστική του Α’ ομίλου του Euro 2012.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αδίκησε τον εαυτό της στο σημερινό παιχνίδι, καθώς υποπίπτοντας σε παιδαριώδη λάθη στην άμυνα,  βρέθηκε να χάνει με το… καλησπέρα με 2-0 (3΄Γίρατσεκ, 6’ Πιλάρ).

Ο Γκέκας στο 53’ μείωσε σε 2-1 ωστόσο στη συνέχεια η ομάδα μας, που κυριάρχησε στην επανάληψη, δεν μπόρεσε να φτάσει στην ισοφάριση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Φωτάκης πέτυχε γκολ στο 41’ το οποίο κακώς ακυρώθηκε από τον βοηθό ως οφσάιντ.

Μετά από το σημερινό αποτέλεσμα οι ελπίδες της «γαλανόλευκης» για την πρόκριση μειώθηκαν δραματικά. Πλέον η ομάδα του Σάντος θέλει τη νίκη απέναντι στη Ρωσία την τελευταία αγωνιστική.


Ο αγώνας

Με το αγαπημένο του 4-3-3 και με τους Γιώργο Φωτάκη και Κώστα Φορτούνη στη βασική ενδεκάδα παρέταξε την Εθνική μας ο Φερνάντο Σάντος απέναντι στους Τσέχους.

Ο μέσος του ΠΑΟΚ, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που αισθάνθηκε στην προπόνηση της Κυριακής, επιλέχθηκε αντί του Γρηγόρη Μάκου στα αμυντικά χαφ από τον Πορτογάλο.

Από την άλλη ο Φορτούνης πήρε θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης, με τον Σαλπιγγίδη να βρίσκεται δεξιά και τον Γιώργο Σαμαρά να είναι στην κορυφή.

Οι Μανιάτης και Καραγκούνης ήταν μπροστά από τον Γιώργο Φωτάκη, ενώ η τετράδα της άμυνας αποτελούνταν από τους Χολέμπας (αριστερό μπακ), Κυριάκο Παπαδόπουλο, Κώστα Κατσουράνη (κεντρικό αμυντικό δίδυμο) και Βασίλη Τοροσίδη (δεξί μπακ), με τον Κώστα Χαλκιά να διατηρείται κάτω από τα «γαλανόλευκα» γκολπόστ.

Δύο γκολ… χορηγία και πίσω στο σκορ με 2-0

Εφιάλτης… Αυτή η λέξη αντικατοπτρίζει την εικόνα που είχε το ξεκίνημα του αγώνα για την Εθνική μας.

Η «γαλανόλευκη» οπισθοφυλακή έκανε σωρεία τραγικών λαθών, τα οποία δυστυχώς πλήρωσε με δύο γκολ από τους Τσέχους, που εκμεταλλεύτηκαν τα… δώρα των διεθνών μας και έφτασαν ξεκούραστα και ανέλπιστα στο 2-0.

Μόλις στο 3’ σε μία στιγμή αδράνειας της ελληνικής άμυνας ο Χούμπτσμαν έκανε την κάθετη μπαλιά για τον Γίρασεκ, ο οποίος βρέθηκε τετ α τετ με τον Χαλκιά και έκανε το 1-0 για το συγκρότημα του Μπίλεκ.

Το γρήγορο γκολ των Τσέχων έκοψε τα… φτερά των ποδοσφαιριστών του Σάντος που ήταν εκτός κλίματος αγώνα, βλέποντας μάλιστα την εστία τους να παραβιάζεται για δεύτερη φορά.

Ο κινητικότατος Γκέμπρε Σελασιέ, ο οποίος έκανε… πάρτι από τη δεξιά πλευρά, μπήκε στην περιοχή και γύρισε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή στον Πίλαρ, ο οποίος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά, που πάντως φέρει μεγάλη ευθύνη για το γκολ.

Η Εθνική μας έμοιαζε να τα έχει χαμένα, οι Τσέχοι είχαν κυριαρχήσει πλήρως στον χώρο του κέντρου, ενώ ο Τσεχ σε εκείνο το διάστημα είχε δει την μπάλα να μπαίνει στην περιοχή του μετά από δύο φάουλ του Καραγκούνη.

Η απώλεια του Χαλκιά και το ακυρωθέν γκολ του Φωτάκη

Στο 24’, όπως και στο παιχνίδι με την Πολωνία, ο Φερνάντο Σάντος, αναγκάστηκε να ξοδέψει την πρώτη του αλλαγή στο 24’, καθώς ο Χαλκιάς υπέστη τράβηγμα και αντικαταστάθηκε από τον Σηφάκη, ο οποίος λίγο μετά από την είσοδό του στο ματς επενέβη σωτήρια σε σουτ του Ροζίτσκι, διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ.

Η Εθνική μας συνέχιζε να αγωνίζεται χωρίς «καθαρό» μυαλό και δεν μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από τα καρέ των Τσέχων.

Πάντως,  παρ’ όλα αυτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να σκοράρει στο 41’, με τον Φωτάκη. Μετά από σέντρα του Τοροσίδη, ο διεθνής μέσος του ΠΑΟΚ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ, όμως ο βοηθός σήκωσε τη σημαία του.

Το ριπλέι πάντως δεν τον δικαιώνει, καθώς ο Έλληνας άσος βρισκόταν στην ίδια ευθεία με τους Τσέχους αμυντικούς.

Γκέκας και… γκολ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σάντος έριξε στον αγώνα τον Γκέκα αντί του Φωτάκη. Ο Σαμαράς πέρασε στην αριστερή πλευρά, ο Σαλπιγγίδης παρέμεινε στα δεξιά, με τον Φορτούνη να αναλαμβάνει ρόλο επιτελικού μέσου.

Όπως ο «Σάλπι» απέναντι στους Πολωνούς, έτσι και ο Γκέκας, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, βρήκε… δίχτυα, βάζοντας και πάλι την ομάδα μας στο παιχνίδι.

Στο 53’ ο Σαμαράς πάσαρε με στόχο τον Γκέκα αλλά η πάσα του είναι κακή.

Ο  Τσεχ πάντως έκανε λάθος υπολογισμό και ο διεθνής επιθετικός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και μείωσε σε 2-1 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Προσπαθήσαμε για την ισοφάριση, αλλά με λάθος τρόπο

Αυτό το γκολ άλλαξε εντελώς την εικόνα του αγώνα, καθώς στη συνέχεια η ψυχολογία της «γαλανόλευκης» ανέβηκε και οι παίκτες του Σάντος πήραν τα ηνία του αγώνα, πιέζοντας τους Τσέχους, που οπισθοχώρησαν, υπό τον φόβο να ισοφαριστούν.

Πάντως η ομάδα μας δεν έβαλε την μπάλα κάτω και προσπαθούσε μόνο με σέντρες και μεγάλες μπαλιές να φέρει την μπάλα στην περιοχή των Τσέχων, οι οποίοι καθάριζαν τις φάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο 71' ο Σάντος έριξε στον αγώνα τον Μήτρογλου (αντί του Φορτούνη), ωστόσο και πάλι δεν άλλαξε κάτι κι έτσι το 2-1 υπέρ της Τσεχίας διατηρήθηκε ως το τέλος στα μάτριξ του σταδίου του Βρότσλαβ.

Κίτρινες: Τοροσίδης, Σαλπιγγίδης, Κ. Παπαδόπουλος -Ροζίτσκι, Γίρατσεκ, Κολάρ

Ελλάδα (Σάντος): Χαλκιάς (23΄ λ.τρ. Σηφάκης), Τοροσίδης, Χολέμπας, Κατσουράνης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Φωτάκης (46΄ Γκέκας), Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Φορτούνης (71΄ Μήτρογλου), Σαμαράς

Τσεχία (Μπίλεκ): Τσεχ, Γκέμπρε Σελασιέ, Κάντλετς, Σίβοκ, Λιμπέρσκι, Πλάσιλ, Γίρατσεκ, Πίλαρ, Χούμπσμαν, Ροζίτσκι (46΄ Κόλαρ, 90΄ Ράιτοραλ), Μπάρος (64΄ Πέκχαρτ).

Μπάμπης Παπαφιλιππάκης/zougla
notosspor
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ