2012-06-13 19:11:05
Φωτογραφία για Επικίνδυνη η πετρελαιοκίνηση για καρκίνο
Τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες των οχημάτων ενοχοποιούνται για καρκίνο των πνευμόνων και θεωρούνται το ίδιο επικίνδυνα με τον αμίαντο, το αρσενικό, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πιο συγκεκριμένα  με μια ανακοίνωση που αναστάτωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (ΙΑRC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μετακίνησε τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες από την κατηγορία 2Α (ουσίες πιθανώς καρκινογόνες) στην κατηγορία 1 όπου κατατάσσονται οι ουσίες που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι τόνισαν ότι η απόφασή τους είναι ομόφωνη και βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, απηύθυναν έκκληση στους ανθρώπους παγκοσμίως να μειώσουν την έκθεσή τους σε καυσαέρια πετρελαιοκινητήρων όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η ομάδα εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και επίσης διαπίστωσε συνδέονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΙΑRC.


Σε δηλώσεις του ο Christopher Portier, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της IARC, τόνισε ότι η απόφαση των επιστημόνων ήταν ομόφωνη και πως τα καυσαέρια από τους πετρελαιοκινητήρες προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων στους ανθρώπους.

«Δεδομένων των πρόσθετων αρνητικών επιπτώσεων από τα σωματίδια που απελευθερώνουν οι πετρελαιοκινητήρες, η έκθεση σε αυτό το μείγμα χημικών θα έπρεπε να μειωθεί διεθνώς», επισήμανε σε ανακοίνωσή του.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ