2019-08-29 22:17:06
Φωτογραφία για HMS Terror: Συγκλονιστικές εικόνες από το ναυάγιο της κακότυχης αποστολής του 1845 στην Αρκτική
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να ρίξουν φως στους τελευταίους μήνες ζωής των 129 μελών του πληρώματος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους υπό μυστηριώδεις συνθήκες Ένα συγκλονιστικό βίντεο με εικόνες μέσα από το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο ναυάγιο του HMS Terror έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Καναδά.

Όπως υπενθυμίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, η υπηρεσία Parks Canada συνεργάζεται με εσκιμώους Ίνουιτ για την εξερεύνηση των ναυαγίων των πλοίων HMS Erebus και HMS Terror, του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας. Τα δύο πλοία με τα μάλλον δυσοίωνα ονόματα «Τρόμος» και «Έρεβος» είχαν συμμετάσχει στη θρυλική αποστολή του Σερ Τζον Φράνκλιν στην Αρκτική, που χάθηκε υπό μυστηριώδες συνθήκες μαζί με το πλήρωμά της (129 άνδρες συνολικά) το 1845.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ Umiyaqtutt (η λέξη σημαίνει «ναυάγιο» στη γλώσσα των Ίνουιτ) στην κωμόπολη Gjoa Haven, η κρατική υπηρεσία για την προστασία των πάρκων και της θαλάσσιας ζωής έδωσε στη δημοσιότητα εκπληκτικά πλάνα από την «εξερεύνηση» του ναυαγίου του HMS Terror, που εντάσσεται στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης υποβρύχιας αρχαιολογικής αποστολής στην ιστορία του Καναδά».


Μάλιστα, οι πρώτοι που είδαν τις απίστευτες εικόνες ήταν μαθητές του σχολείου της τοπικής κοινότητας.

Στις 7 Αυγούστου του 2019, η Ομάδα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Parks Canada αναχώρησε από τον κόλπο του Κέιμπριτζ με προορισμό το σημείο που βρίσκεται το ναυάγιο του «Τρόμου». Τη φετινή χρονιά, οι ερευνητές στο σημείο εστιάζουν την προσοχή τους στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση του ναυαγίου και στην εξερεύνηση του εσωτερικού του, με χρήση ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος ROV.

Σε διάστημα επτά ημερών μέσα στον Αύγουστο, με τη βοήθεια των άκρως ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι εσωτερικοί χώροι του HMS Terror εξευνήθηκαν συστηματικά για πρώτη φορά. Το ROV της ομάδας καταδύθηκε επτά φορές στα παγωμένα νερά, που βοήθησαν ώστε το ναυάγιο να διατηρηθεί σε εξαιρετικά κατάσταση για πάνω από ενάμιση αιώνα, και κατέγραψε 20 καμπίνες/διαμερίσματα του πλοίου, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την τύχη του πληρώματος της κακότυχης αποστολής.

Η ομάδα έχει πλέον καθαρή εικόνα για το 90% του κάτω καταστρώματος του πλοίου, που περιλαμβάνει τους χώρους όπου ζούσαν τα μέλη του πληρώματος.

Η θλιβερή ιστορία των δύο ναυαγίων

Το 1845, το HMS Erebus και το HMS Terror αναχώρησαν από την Αγγλία αναζητώντας το πολυπόθητο Βορειοδυτικό Πέρασμα. Ωστόσο, η φιλόδοξη και άκρως προβεβλημένη αποστολή κατέληξε σε καταστροφή, με τα 129 μέλη του πληρώματος να υποκύπτουν στα εχθρικά στοιχεία της Αρκτικής.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόσφατες ανασκαφές σε κοντινά νησιά υποδηλώνουν ότι ένας συνδυασμός σκορβούτου, υποθερμίας - και ενδεχομένως κανιβαλισμού - εξόντωσε τα μέλη του πληρώματους, αφού εγκατάλειψαν τα δύο εγκλωβισμένα στον πάγο σκάφη. Πολλές αποστολές για την ανάκτηση των πλοίων και των σορών του πληρώματος αποδείχθηκαν μάταιες.

Εδώ και πολλές γενιές, η προφορική παράδοση των Ίνουιτ έκανε λόγο για τα δύο καταδικασμένα πλοία και τους εγκλωβισμένους ναύτες. Οι αφηγήσεις αυτές, που για πολύ καιρό απέρριπταν οι δυτικοί αρχαιολόγοι ως ανοησίες, δικαιώθηκαν όταν οι ιστορικοί των Ίνουιτ βοήθησαν να αποκαλυφθούν τα ναυάγια του «Ερέβους» το 2014 και του «Τρόμου» το 2016.

Μετά τις ανακαλύψεις-σταθμούς, η υπηρεσία Parks Canada ανέλαβε να μελετήσει και τα δύο πλοία λεπτομερώς, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ζωής των επιβατών τους αλλά και των συμβάντων που εκτυλίχθηκαν τους τελευταίους μήνες του ταξιδιού.
anatakti
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ