2019-09-03 09:24:59
Φωτογραφία για Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ: Κινδυνεύουν καρκινοπαθείς από έλλειψη φαρμάκου σε “Αττικόν” και “Λαϊκό”
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δραματική έκκληση απευθύνουν τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών "ΚΕΦΙ" για σημαντική έλλειψη νοσοκομειακού φαρμάκου, η οποία βάζει σε κίνδυνο τις θεραπείες καρκινοπαθών.

Η έλλειψη του νοσοκομειακού χημειοθεραπευτικού σκευάσματος BLEOMYCIN, έχει φέρει σε αδιέξοδο ασθενείς που πάσχουν αιματολογικό καρκίνο, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα – λόγω της φύσης της ασθένειας - είναι νέα παιδιά, ηλικίας από 17 έως 25 χρόνων.

Με αγωνία οι γονείς των παιδιών και οι συγγενείς τους αναζητούν το φάρμακοαπό νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί σε δύο νοσοκομεία, στο “Αττικόν” και το “Λαϊκό”, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Απελπισμένοι κάποιοι από τους συγγενείς απευθύνθηκαν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ”, αναζητώντας βοήθεια:

“Οι γιατροί ασκούν πιέσεις στους συγγενείς και οι συγγενείς -δηλαδή, οι γονείς των παιδιών- βγαίνουν στο δρόμο πανικόβλητοι να βρουν τα φάρμακα
. Οι γιατροί λένε, εγώ σαν επιστήμονας θέλω το συγκεκριμένο φάρμακο και δεν το έχω. Οι γονείς πηγαίνουν στον έναν Σύλλογο και στον άλλο, ή σε οποιαδήποτε Δομή από δω και από κει και μέσω γνωστών προσπαθούν να βρουν τα φάρμακα”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, το μέλος του Συλλόγου "ΚΕΦΙ" και υπεύθυνη στη διαχείριση φαρμάκων κα. Αναστασία Λαγαρή.

Ελλείψεις φαρμάκων: Φτάνουν μέχρι την Τουρκία για να βρουν το φάρμακο τους

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι νέο φαινόμενο, αν και -όπως ομολογούν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ”- δεν έχει τις διαστάσεις που παρελθόντος. 'Ομως, ακόμη και ένας ασθενής να μην έχει το φάρμακο του είναι θέμα τεράστιας σημασίας, όπως λέει η κα. Λαγαρή:

“Είναι ένα βάρος που έχει μετατεθεί στις πλάτες των ασθενών, αν και δεν τους αναλογεί. Από τη στιγμή που έκανα την ανάρτηση στο facebook, επικοινώνησαν 2 φαρμακοποιοί δημόσιων νοσοκομείων και μου είπαν ότι έχουν 1-2 φιαλίδια από το φάρμακο. 'Ομως, δεν υπάρχει σύστημα συνεννόησης μεταξύ των νοσοκομείων και επιβαρύνονται οι συγγενείς. Κάποιοι φτάνουν μέχρι την Αδριανούπολη και την Αττάλεια της Τουρκίας να βρουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει σε κάποια φαρμακεία εκεί”.

ΕΟΦ: Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή του BLEOMYCIN

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 30/07/2019 με κεντρικό τίτλο “Μακροχρόνιες και Σημαντικές Ελλείψεις φαρμάκων” το BLEOMYCIN έχει πρόβλημα στην παραγωγή του.

Δείτε την σχετική αναφορά του ΕΟΦ:

Πρόκειται για ένα χημειοθεραπευτικό σκεύασμα που εισάγγεται μέσω του ΙΦΕΤκαι χρησιμοποιείται ως βασικό φάρμακο του “κοκτέιλ” φαρμάκων της χημειοθεραπείας, για την αντιμετώπιση του αιματολογικού καρκίνου. Οι ελλείψεις του BLEOMYCIN δεν είναι νέο φαινόμενο. Όμως, τον τελευταίο καιρό υπάρχει σημαντική επιδείνωση του προβλήματος, ενώ την ίδια στιγμή, οι γιατροί που το χορηγούν το χαρακτηρίζουν ως “αναντικατάστατο”.

“Οι ασθενείς δεν κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, τους διώχνουν”, επισημαίνει η κα. Λαγαρή και συνεχίζει: “Εγώ σήμερα έδωσα δύο flacon (σ.σ. μπουκαλάκια) για να μπορέσει να κάνει ένας 20χρονος χημειοθεραπεία. Οι χημειοθεραπείες δεν πρέπει να αναβάλλονται, πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί αν αναβληθούν χάνουν την ισχύ τους οι προηγούμενες, κι αυτό έχει επιπτώσεις στην πορεία της νόσου. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν έχουν χάσει ακόμα μήνα, αλλά μόνο κάποιες μέρες. Γι' αυτό πρέπει να δοθεί λύση άμεσα”.

Τα μέλη του Συλλόγου “ΚΕΦΙ” προσπαθούν να βρουν το φάρμακο στους ασθενείς, αλλά και να ενδυναμώσουν τους συγγενείς τους να “σηκώσουν το ανάστημά τους” και να διεκδικήσουν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. “Δεν είναι δική τους δουλειά να αναζητούν νοσοκομειακά φάρμακα”, λέει η κα. Λαγαρή και συνεχίζει: “Να ψάξει ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου να το βρει, ή ο Διοικητής από άλλα νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν να πετάνε το μπαλάκι στους συγγενείς”.

Ελλείψεις του Bleomycin και στη Ρουμανία

Στην Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2015, γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόβλημα των ελλείψεων ογκολογικών φαρμάκων και στους λόγους, για τους οποίους προκαλούνται αυτές οι ελλείψεις.

Δίνεται μάλιστα, ως παράδειγμα το φάρμακο Bleomycin, στο οποίο υπήρχε έλλειψη και στη Ρουμανία. Και εκεί το πρόβλημα λύθηκε μόνο με την παρέμβαση εθελοντών:

“Στη Ρουμανία, κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου 2008 - 2013, πάνω από 25 αντινεοπλασματικά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των Vinblastine, Bleomycin, Dacarbazine) από τον προτεινόμενο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα βασικά αντι-νεοπλασματικά φάρμακα, είτε δεν ήταν διαθέσιμα είτε βρίσκονταν σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Αυτές οι ελλείψεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες Ρουμάνοι ασθενείς είτε να μην λάβουν θεραπεία,είτε να λάβουν ατελή θεραπεία, είτε να αναγκαστούν να φροντίσουν (και να πληρώσουν) οι ίδιοι για την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω ενός δικτύου με περισσότερους από 400 εθελοντές που ζούσαν ή ταξίδευαν στη Δυτική Ευρώπη, οι οποίοι αγόραζαν και μετέφεραν τα φάρμακα στη Ρουμανία. Αν και ο αλτρουισμός που επέδειξαν αυτοί οι εθελοντές είναι αξιομνημόνευτος, είναι απαράδεκτο να πρέπει να εφευρίσκονται τέτοιες λύσεις από τους ασθενείς, τις οικογένειες ή τους φίλους τους, ώστε να αντισταθμισθούν οι ελλείψεις που προκλήθηκαν από επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών και από την απουσία διοικητικής ικανότητας των εθνικών αρχών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν επιλύσει αυτό το ζήτημα”, αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ