2019-09-05 22:10:19
Φωτογραφία για Κολομβία κατά Μαδούρο: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την Μπογοτά ότι

ελίσσεται με σκοπό να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση με τη χώρα του

Οι αρχές της Κολομβίας είναι «έτοιμες» να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία της, τόνισε μετά τις «απειλές» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο — ο οποίος κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την Μπογοτά ότι ελίσσεται με σκοπό να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση με τη χώρα του — ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

Αντιμέτωπες με «τις απειλές που προέρχονται από το καθεστώς των τσαβιστών, οι αρχές της Κολομβίας δεν ενδίδουν επ’ ουδενί στην πρόκληση, όμως είναι έτοιμες να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την ειρήνη», διεμήνυσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κολομβίας σε ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε χθες στον Τύπο.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε προχθές Τρίτη τον Κολομβιανό δεξιό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε ότι «ελίσσεται» για να «πυροδοτήσει μια σύρραξη» με πρόσχημα την ανακοίνωση πρώην ηγετών του άλλοτε αντάρτικού των FARC πως ξαναπαίρνουν τα όπλα, τοποθέτηση που αποτέλεσε νέα κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης στη σχέση των δύο κρατών.


Σε πολεμικό τόνο, με ακροατήριο στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε τελετή στο Καράκας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Ιβάν Ντούκε ότι προσπαθεί να «εκμεταλλευθεί» ορισμένες «αβάσιμες κατηγορίες» για να «επιτεθεί στη Βενεζουέλα», να «προκαλέσει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη χώρα μας». Η Μπογοτά, επέμεινε, «ελίσσεται» για να «ενισχύσει» τις κατηγορίες αυτές και να κλιμακώσει την ένταση.

Οι μονάδες του στρατού της Βενεζουέλας που είναι ανεπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων 2.200 χιλιομέτρων των δύο κρατών τέθηκαν σε «πορτοκαλί συναγερμό» μπροστά στην «απειλή επίθεσης της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς συνεπάγεται ο «πορτοκαλί» συναγερμός.

Συμπλήρωσε ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα από τη 10η ως την 28η Σεπτεμβρίου.

Η νέα φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις ακολούθησε την ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, πρώην ηγετών των άλλοτε Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ότι ξαναρχίζουν τον ένοπλο αγώνα, αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ντούκε πως αθετεί τη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016.

Ο Ντούκε αντέδρασε ανακοινώνοντας την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των διαφωνούντων των FARC, τους οποίους χαρακτήρισε «συμμορία ναρκοτρομοκρατών που βασίζεται στη φιλοξενία και την υποστήριξη της δικτατορίας του Νικολάς Μαδούρο». Το Καράκας απέρριψε την κατηγορία.

Ο Χολμς Τρουχίγιο επέμεινε χθες ότι η κυβέρνηση Μαδούρο απειλεί την ειρήνη «όχι μόνο στην Κολομβία, αλλά και την περιφέρεια», ενώ υποστήριξε ότι «το δικτατορικό καθεστώς (της Βενεζουέλας) ευνοεί την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στην επικράτειά του, όχι μόνο από την Κολομβία, αλλά κι από άλλες περιοχές του κόσμου».

Ο Ντούκε δεν παύει να αξιώνει την αποχώρηση από την εξουσία του Μαδούρο, τη «δικτατορία» του οποίου καταγγέλλει συχνά. Όπως και εκείνες άλλων περίπου πενήντα κρατών, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο Μαδούρο χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Προχθές Τρίτη, ο Γκουαϊδό τάχθηκε υπέρ της χρήσης δορυφόρων για τον εντοπισμό κολομβιανών ανταρτών που περνούν στο έδαφος της Βενεζουέλας διαβεβαιώνοντας ότι «θα την εγκρίνουμε» και «θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Κολομβίας» για την αντιμετώπιση των αποστατών των FARC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ