2019-09-06 09:37:44
Φωτογραφία για Περισσότεροι από 13.500 Έλληνες μολύνθηκαν φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου - 15 νεκροί
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, με 158 ασθενείς από τους σχεδόν 200 που έχουν καταγραφεί φέτος στη Γηραιά Ήπειρο.

Μέσα σε μία εβδομάδα, άλλοι δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 15, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως 158 Έλληνες έχουν νοσήσει τη λοίμωξη, με τους 97 να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επικαλούμενοι παλαιότερη μελέτη, σημειώνουν πως σε κάθε ασθενή με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα αναλογούν 140 άλλοι, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτό σημαίνει πως από την αρχή της περιόδου έχουν συνολικά νοσήσει στην Ελλάδα 13.580 άνθρωποι!


Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει πως τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται, δε, πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σύσκεψη

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για τον ιό του Δυτικού Νείλου πρόκειται να συγκαλέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος είναι να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου).

Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών, είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου).

Ανεπαρκή

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

"Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών - σκνιπών είναι ανεπαρκή.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ πλήττει τη χώρα μας τουριστικά".

του Καραγιώργου Δημήτρη - 
IATRONET
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ