2019-09-11 15:00:16
Φωτογραφία για Καβάλα, Συκούριο, Κως: Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις «άδειασαν» τις αποθήκες του Στρατού
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής για τον χαμένο βαρύ οπλισμό (αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, νάρκες κ.ά.) από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων στη Λέρο.

Και μπορεί να μην υπάρχουν σημάδια διάρρηξης, δολιοφθοράς ή γενικότερα παραβίασης των μέτρων ασφαλείας, ωστόσο, πρόκειται για μία κλοπή -το σενάριο του «λογιστικού» λάθους φαντάζει αστείο- που ξυπνά μνήμες από τη μεγάλη κλοπή όπλων από το Συκούριο της Λάρισας το 1989 και από την Κω το 2002. Βέβαια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στην περίπτωση της Λέρου δεν προκύπτει εμπλοκή κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Καβάλα: Τα κλεμμένα 45άρια

Η πρώτη κλοπή πολεμικού υλικού καταγράφηκε παραμονές Χριστουγέννων του 1977, όταν ομάδα αγνώστων εισήλθε από αφύλακτη μάντρα στο 645ΜΤΠ στην Ελευθερούπολη Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) και έκλεψε 36 αχρησιμοποίητα 45άρια πιστόλια. Τον Νοέμβριο του 1986, λόγω των κατακλυσμιαίων βροχών, αποκαλύφθηκε η γιάφκα της «Αντικρατικής Πάλης» στην οδό Καλαμά 25 στα Σεπόλια όπου έκρυβε μέσα 6 από τα κλεμμένα πιστόλια. Βέβαια, 45αρια πιστόλια χρησιμοποίησε και στις εκτελέσεις της η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


Συκούριο: Οι 59 ρουκέτες της 17Ν

Ήταν 24 Δεκεμβρίου 1989, όταν η «17 Νοέμβρη» τρύπωσε σε δύο αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο του Συκούριου Λάρισας και έφυγε φορτωμένη με 59 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες. Ήταν η μεγαλύτερη «επιχείρηση εφοδιασμού» με πολεμικό υλικό που είχε κάνει ποτέ τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον Χριστόδουλο και τον Σάββα Ξηρό.

Ήταν τόσο μεγάλη η λεία που στα επόμενα χρόνια η οργάνωση - φάντασμα δεν χρησιμοποίησε μεγάλος μέρος αυτού του οπλισμού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκαν ρουκέτες στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου. Η προκήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα η 17Ν το 1990, συνοδεύονταν από μία φωτογραφία που απεικόνιζε τις ρουκέτες και τα μπαζούκας κάτω από τις φωτογραφίες του Καρλ Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα και του Αρη Βελουχιώτη.

Τότε είχε προκύψει εμπλοκή στρατιωτικών που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο της Λάρισας, καθώς χωρίς της βοήθεια τους θα ήταν αδύνατη η απόκτηση πληροφοριών και φυσικά η υλοποίηση του παράτολμου σχεδίου της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Κάτι τέτοιο εξετάζεται και τώρα -στην περίπτωση της Λέρου- από τις Αρχές, με τον παραλήπτη του οπλισμού βέβαια να παραμένει άγνωστος. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τότε οι στρατιωτικές αρχές δεν εξέδωσαν ποτέ ούτε μία ανακοίνωση σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών που καταλόγιζε το πόρισμα για τη μεγάλη κλοπή από το Συκούριο.

Κως: Ριφιφί για 45άρια και G3

Ανάλογο περιστατικό, με κλοπή μεγάλου αριθμού όπλων, είχε λάβει χώρα στις 3 Αυγούστου 2002 σε στρατόπεδο της Κω με τη μέθοδο του ριφιφί. Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι είχαν κάνει... φτερά τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια πιστόλια και τρία τυφέκια μάχης G3A3. Οι δράστες τρύπησαν τον τοίχο διπλανής αποθήκης ιματισμού, μπήκαν μέσα στην αποθήκη των πυρομαχικών και τη... νοικοκύρεψαν. Τηλεφώνημα αγνώστου στο αστυνομικό τμήμα της Κω είχε συνδέσει την κλοπή με τη 17Ν, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ