2020-01-30 08:00:12
Φωτογραφία για Ο «Μέγας Αλέξανδρος» έμπρακτη απάντηση στα περί αποστρατικοποίησης
Το μήνυμα ότι η Διεθνής Κοινότητα, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι, δεν συμμερίζονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν υποχρέωσης της Ελλάδας για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τους οποίους επανέφερε εσχάτως η τουρκική πολιτική ηγεσία, στέλνει η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ – Γαλλίας- Ελλάδας που διεξάγεται στο Αιγαίο και σε περιοχές όπως ο Αη Στράτης.

Η διεξαγωγή κοινής διακλαδικής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» σε περιοχές που η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες, ακυρώνει επί του πρακτέου το επιχείρημα της Άγκυρας το οποίο για την τουρκική διπλωματία αποτελεί μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ως γνωστόν, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι με βάσει τα διεθνή κείμενα τα νησιά: Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο, το έδαφος τους και οι περιοχές τους (θαλάσσιες και εναέριες ζώνες) δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε οποιοδήποτε στρατιωτικό σενάριο είτε εκπαίδευσης είτε ασκήσεων. Ισχυρισμός που από την Ελλάδα θεωρείται αβάσιμος με δεδομένη την εξ΄ ανατολών απειλή.


Η τριμερής διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», που ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην περιοχή των Σποράδων, ωστόσο σενάρια της συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή του Αι Στράτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ στην άσκηση θα συμμετέχουν το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως «Dixmude», μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, κατά πάσα πιθανότητα η Φ/Γ Ψαρρά, αρματαγωγά πλοία και Αμερικανοί πεζοναύτες.

Στα σενάρια συνεκπαίδευσης της άσκησης περιλαμβάνονται κυρίως αποβατικές και αεροαποβατικές ασκήσεις καθώς και βολές φορητού οπλισμού.

Η διεξαγωγή της κοινής αεροναυτικής άσκησης συνεκπαίδευσης «Μέγας Αλέξανδρος» και τα σενάρια που περιλαμβάνει, αποδυναμώνουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, και ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις. «Αυτός είναι ο σκοπός της άσκησης», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, σχολιάζοντας το πραγματικό όφελος για την Αθήνα από τη πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με ΗΠΑ και Γαλλία.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα που είτε ο Τούρκος πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρονται σε ζητήματα πέραν της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά άμεσα με ανακοίνωση –απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς. «Η αποτροπή της δημιουργίας εντυπώσεων τετελεσμένων που κατά κόρον επιδιώκει η Άγκυρα είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής αντίδρασης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή αμερικανικών και γαλλικών ενόπλων δε συνιστά στρατιωτικό μέτωπο απέναντι στη Τουρκία, όπως ενδεχομένως θεωρούν κάποιοι «πολεμοχαρείς» αρνούμενοι να αντιληφθούν τα πολυεπίπεδα αντικρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι ασκήσεις απλώς αποτελούν τμήμα της «στρατιωτικής διπλωματίας».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ