2012-06-21 12:16:03
Φωτογραφία για Απεργία με εξεγερτικές διαθέσεις σε ανθρακωρυχεία της Ισπανίας
Πηγή: Αριστερό ΒήμαΣτο βωμό του καταρρέοντος ισπανικού τραπεζικού συστήματος χιλιάδες θέσεις εργασίας Ισπανών ανθρακωρύχων

Περίπου 8.000 Ισπανοί ανθρακωρύχοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση επί 4 εβδομάδες. Τη Δευτέρα 18/6 έγινε γενική απεργία σε 50 κοινότητες με καθολική συμμετοχή. Την απεργία υποστήριξαν και οι “επίσημες” συνδικαλιστικές ομοσπονδίες Κομισιόνες Ομπρέρας και η Γενική Ένωση Εργατών. Το αίτημα των απεργών είναι να μην περικοπεί κατά 64% η επιδότηση των ανθρακωρυχείων που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόι στο πλαίσιο των γενικών περικοπών δημοσίων δαπανών ύψους 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Οι περικοπές (ύψους 190 εκ. πολύ μικρό μέρος του συνολικού πακέτου ) θα αφανίσουν ό,τι απομένει από τον ισπανικό μεταλλευτικό κλάδο του άνθρακα και θα στείλουν στην ανεργία 40.000 εργάτες στα ανθρακωρυχεία και σε όσες επιχειρήσεις εξαρτώνται απ΄ τη λειτουργία τους.  Η απεργία έγινε την παραμονή της προγραμματισμένης για την Τρίτη σχετικής ψηφοφορίας στο ισπανικό Κοινοβούλιο. 


Η δράση των ανθρακωρύχων είναι εξόχως μαχητική. Ύστερα από μια κτηνώδη επίθεση της αστυνομίας στις 31 Μαΐου, στη Μαδρίτη, όπου έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών εργατών, αναπτύχθηκε μια ευρεία διάθεση εξέγερσης στις περιοχές των ανθρακωρυχείων. Οι εργαζόμενοι με δικής τους κατασκευής ρουκέτες έδωσαν μάχες με την αστυνομία και με καιόμενα οδοφράγματα παρεμπόδιζαν τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Μεταλλεία καταλήφθηκαν και στήθηκε μια κατασκήνωση των απεργών κοντά στην πρωτεύουσα της Αστούριας, Οβιέδο. Τη Δευτέρα της γενικής απεργίας, οι κοινότητες των ανθρακωρύχων έμοιαζαν με πόλεις φαντάσματα. Όλα τα εργοστάσια, σχεδόν, τα καταστήματα, τα γραφεία, τα καφενεία, τα εστιατόρια ήταν κλειστά, έχοντας αναρτήσει πινακίδες οι οποίες έγραφαν “Για αλληλεγγύη στους ανθρακωρύχους και για την επιβίωση”.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία , στο Λανγκρέο, μια μικρή μεταλλευτική πόλη κοντά στο Οβιέδο. Σε 31 πόλεις ανθρακωρύχων της Καστίλης και Λεόν κάθε δραστηριότητα σταμάτησε. 15.000 διαδήλωσαν στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Λεόν.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε ότι θα περάσει από πειθαρχικό όποιος βουλευτής της περιοχής των ανθρακωρυχείων τολμήσει να ψηφίσει κατά των περικοπών. Επίσης ανέπτυξε στις περιοχές των ανθρακωρυχείων ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εναντίον των απεργών.

Η αδιαλλαξία της ισπανικής κυβέρνησης ενισχύεται από τις απαιτήσεις της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περαιτέρω εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Η ανακεφαλαιοποίηση των υπό κατάρρευση ισπανικών τραπεζών με 100 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που θα επωμιστεί το ισπανικό κράτος και θα πληρώσουν οι Ισπανοί εργαζόμενοι, αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο των αιτίων που οδηγούν στις περικοπές των δημόσιων δαπανών, στην ανεργία και στον οικονομικό στραγγαλισμό ολόκληρων περιοχών, όπως αυτών που βρίσκονται τα ανθρακωρυχεία.

(Πηγές: The Guardian, World Socialist Web Site)
youpayyourcrisis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπογράφει ο Νικοπολίδης!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπογράφει ο Νικοπολίδης!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ