2020-05-24 19:20:24
Φωτογραφία για Συμπτώματα καμπανάκι που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο
Έχει αναφερθεί πολλάκις πως η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου είναι το “κλειδί” για την επιτυχημένη αντιμετώπισή του, καθώς οι πιθανότητες ίασης αυξάνουν σημαντικά. Χωρίς αμφιβολία ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening), σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην έγκαιρη διάγνωση και τη κατάλληλη θεραπεία.

Δυστυχώς, όμως, σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας δεν αξιοποιούν (ή δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν) τα όπλα της προληπτικής ιατρικής, χάνοντας έτσι την ευκαιρία της διάγνωσης πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, με συνέπεια μερικοί από αυτούς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν κάποια κοινά και συχνά συμπτώματα ή ευρήματα που, αν τους δώσουμε την κατάλληλη προσοχή, μπορεί να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο πρώιμα.

Η εθελοντική οργάνωση Έρευνας Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK) διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα-ερωτηματολόγιο σε μεγάλο αριθμό ατόμων (περίπου 1700), πολλά από τα οποία είχαν επί μεγάλο διάστημα κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα ή ευρήματα ύποπτα για καρκίνο αλλά απέφυγαν να συμβουλευθούν τον οικογενειακό και προσωπικό τους ιατρό.


Σύμφωνα με τη δημοσίευση της μελέτης στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of General Practice (Η Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής) τα 10 πιο συνήθη προειδοποιητικά συμπτώματα ήταν τα εξής:Επιμένων βήχας ή βραχνάδα φωνής, που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο πνεύμοναΑλλαγή στην εμφάνιση ενός σπίλου δέρματος, ύποπτο για κακοήθεια δέρματοςΠαρατεταμένη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), που ίσως σημαίνει καρκίνο του εντέρουΜια πληγή ή επώδυνη βλάβη που δεν επουλώνεται και ανάλογα της θέσης της μπορεί να σχετίζεται με αντίστοιχο καρκίνο όπως π.χ έλκος στόματοςΠαρατεταμένη δυσκολία κατάποσης, ύποπτο για καρκίνο οισοφάγουΑνεξήγητη απώλεια βάρους, μπορεί να συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνουΕπιμένουσα αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως ή αίμα στα ούρα, πιθανό σημάδι καρκίνου της κύστης ή του προστάτηΑνεξήγητη εμφάνιση μίας διόγκωσης ή ενός ψηλαφητού οζιδίου μπορεί να είναι καμπανάκι που να συνδέεται με την ύπαρξη πολλών ειδών καρκίνου (μαστού, όρχεως, δέρματος κ.λπ.)Επιμένων και ανεξήγητος πόνος συχνά συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου ανάλογα της θέσης που παρουσιάζεταιΑνεξήγητη αιμορραγία, συχνά υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου ανάλογα με το πού παρουσιάζεται, π.χ έντερο, ορθό-πρωκτός, τράχηλος μήτρας-κόλπο κ.λπ.

Τα παραπάνω 10 πιο συχνά συμπτώματα ή ενοχλήματα αγνοήθηκαν από τουλάχιστον από τους μισούς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι τα παρουσίαζαν για μεγάλο διάστημα. Ο κυριότερος λόγος που αδιαφόρησαν, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν διότι τα θεώρησαν συνήθη και μη σοβαρά και αμέλησαν συνεπώς να συμβουλευθούν τον ιατρό τους.

Άλλοι λόγοι μη διερεύνησης των προειδοποιητικών ενοχλημάτων ήταν ο φόβος μήπως βρεθεί κάτι σοβαρό, οι τύψεις μήπως γινόταν κατάχρηση του συστήματος υγείας και του χρόνου του ιατρού τους αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας.

Στη χώρα μας, που ο θεσμός του προσωπικού ιατρού δεν είναι υποχρεωτικός και ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν συντονίζεται από κάποιο επίσημο φορέα, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν πρώιμη διάγνωση, αλλά ούτε και να ελεγχθεί η συμμόρφωση του πληθυσμού στις κατευθυντήριες επιστημονικές οδηγίες πρόληψης.

Συνεπώς, το βάρος πέφτει σε καθένα από εμάς να ευαισθητοποιηθεί και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια νωρίς, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: euroclinic.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ