2020-06-15 22:50:57
Φωτογραφία για Η ΕΕ «έκαψε» τα Hedge Funds που στοιχημάτιζαν εναντίον Ελλάδας και ελληνικών τραπεζών
Όσοι στοιχημάτισαν υπερ της πτώσης των μετοχών ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων

εγγράφουν σήμερα τεράστιες απώλειες Q Αιτία το δίχτυ ασφαλείας που αυτή τη φορά πρόλαβε να απλώσει η ΕΕ ενίσχυσε τις μετοχές της περιφέρειας και ανέτρεψε τα δεδομένα

Η γαλλογερμανική πρόταση που έγινε σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, γκρέμισε τα hedge funds που στοιχηματίζουν σε πτώση μιας σειράς ελληνικών και ιταλικών μετοχών.

Τα κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται η Citatdel, η Marshall Wace και η AKO Capital, εξακολουθούν να κατέχουν short θέσεις (ανοιχτές πωλήσεις) σε εταιρείες όπως η Banco BPM της Ιταλίας και η Τράπεζα Πειραιώς, λίγες μόνο μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Ιουνίου που θα συζητήσει το ταμείο ανάκαμψης, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού.


Ο επενδυτής που είναι short, που στοιχηματίζει δηλαδή ότι η μετοχή θα πέσει, δανείζεται μετοχές και της πουλάει αμέσως, στην ελπίδα ότι λίγο πριν χρειαστεί να τις επιστρέψει τις ξανα-αγοράσει φθηνότερα και θα καρπωθεί τη διαφορά.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, το να στοιχηματίσεις ότι οι Ελληνικές και Ιταλικές μετοχές θα πέσουν ήταν ένα ασφαλές στοίχημα. Οι οικονομίες των χωρών αυτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αναμένεται ύφεση 9-13% φέτος. Επιπλέον η Ιταλία είχε ένα βαρύ ανθρώπινο κόστος, με 34.000 θανάτους από κορονοϊό.

Αλλά η γαλλο-γερμανική πρόταση της 18ης Μαΐου για το ταμείο ανάκαμψης τράβηξε το χαλί από τα πόδια αυτών των short στοιχημάτων, ανεβάζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Οι κινήσεις επιταχύνθηκαν μετά την αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του δικού της προγράμματος προγράμματος έκτακτης ανάγκης στις 4 Ιουνίου στο €1,35 τρισ.

Οι μετοχές της Banco BPM έχουν κερδίσει 10,8% από τις 18 Μαΐου, ενώ τα κέρδη της μετοχής της πολύπαθης Monte Dei Paschi di Siena ανήλθαν σε 25,7% το ίδιο διάστημα. (Βέβαια σε κάποιο από αυτό το διάτημα υπήρχαν περιορισμοί και απαγορεύσεις στη διαδικασία του short selling)

«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι κύριοι οφελημένοι του ομολόγου της ΕΕ και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», είπε ο Λουί Γκαργκούρ, διευθύνων σύμβουλος στο hedge fund LNG Capital, ο οποίος δεν ποντάρει εναντίον των δύο χωρών.

«Η έκφραση ‘Μην πάτε κόντρα στη Fed’ μπορεί επίσης να διασκευαστεί σε ‘Μην πάτε κόντρα την ΕΚΤ’, είπε αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχουν τα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών στις τιμές των μετοχών.

Τα αρχεία των εποπτικών αρχών στη Βρετανία αποκαλύπτουν ότι το Marshall Wace και η Citadel έχουν από πέντε μικρά στοιχήματα στην Ιταλία. Εκτός από τις τράπεζες, οι «στόχοι» περιλαμβάνουν τον εργολάβο πετρελαίου και φυσικού αερίου Saipem και την εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας Salvatore Ferragamo. Όλες οι παραπάνω θέσεις έχουν προκαλέσει ζημιά μέχρι στιγμής στα funds.

Σύμφωνα με τα αρχεία παραμένουν σε εκκρεμμότητα 20 short στοιχήματα σε ιταλικές εταιρείες και επτά σε ελληνικές εταιρείες.

Ο μόνος τρόπος για να μην χάσουν περισσότερα χρήματα τα funds είναι αν για παράδειγμα οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν εγκρίνουν το πακέτο, ή αν υπάρξει ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας που θα χρειαστεί την επιβολή νέων lockdown.

«Σε περίπτωση νέας κρίσης κοροναϊού, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θα πληγούν περισσότερο και πιθανότατα θα στοχεύσουμε ως νέες αγορές σορτς», δήλωσε στ Reuters o Λούκα Ρουμπίνι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων Fidentiis στο Μιλάνο.

Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τις ανοικτές πωλήσεις προβλέπουν την κοινοποίηση των short θέσεων μόνο αν υπερβαίνουν το 0,5% του συνολικού αριθμού των μετοχών μιας εταιρείας. και άνω του συνολικού αριθμού μετοχών που πρέπει να γνωστοποιούνται. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα hedge funds έχουν αντισταθμίσει τον short κίνδυνο με άλλες long θέσεις (στοίχημα ότι η μετοχή θα ανέβει).

«Κάηκαν στο χυλό» – τώρα;

Εκπρόσωπος της Marshall Wace είπε ότι η εταιρεία είναι πλέον long-επενδυτής σε τράπεζες της Ιταλίας και της Ευρωζώνης, long στις μετοχές της Ιταλίας ενώ έχει μια μικρή θέση long στην Ελλάδα.

Η Oceanwood Capital Management που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ότι έχει short θέση στο 0,6% των μετοχών της Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Lansdowne, που έχει στοίχημα για πτώση τιμής για το 2,8% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, τον περασμένο μήνα απέσυρε τα short στοιχήματα του στο 0,9% των μετοχών της Eurobank, το 1% των μετοχών της Alpha και το 1,7% των μετοχών της ΔΕΗ.

Οι μετοχές στην Πειραιώς, την Eurobank και τη DEH σημείωσαν άνοδο μεταξύ 30% και 40% μεταξύ 14 Μαΐου και 12 Ιουνίου, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε κέρδη 17,7%.

Οι Oceanwood, Lansdowne, AKO Capital και Citadel αρνήθηκαν να απαντήσουν για το θέμα στο Reuters.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ