2020-07-02 06:56:32
Φωτογραφία για Πομπέο προς Τουρκία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία στο ίδιο καθεστώς

- Τυχόν αλλαγή θα εκληφθεί από τις ΗΠΑ «ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου»

Τη διατήρηση της Αγίας Σοφιάς ως μουσείο και τη μη μετατροπή της σε τζαμί ζήτησε με παρέμβασή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος αλλά να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου».

«Να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο»

Στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους».


Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ που καλέσει την Τουρκία «να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Οι παρεμβάσεις έρχονται μία ημέρα πριν την αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, που θα κληθεί να αποφανθεί πάνω σε προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη μετατροπή της εμβληματικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το δικαστήριο δεν αποκλείεται να αναβάλλει την απόφαση, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση, λόγω και των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προϋποθέτει διοικητική απόφαση της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παίξει καθοριστικό ρόλο, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τι θα πράξει.

Κι αυτό γιατί από τη μία βρίσκεται εκτεθειμένος στη διεθνή κοινότητα, ωστόσο σε μια περίοδο δύσκολη για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, δημοσκόπηση της Γενί Σαφάκ δείχνει ότι πάνω από το 90% των ψηφοφόρων του κόμματός του, αλλά και του ακροδεξιού εταίρου του Μπαχτσελί, ζητούν την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ